Memede Kitle

MEMEDE KİTLE

Memeyle ilgili  şikayeti olan hastalar üç sebepten dolayı doktora başvurur: Ağrı, memenin ucundan akıntı ve kitle. Bunların arasında en sık başvuru

sebebi kitledir ve ağrıdır. Kanser en sık ağrısız beze şeklinde kendini gösterir.

Memedeki kitlelerin büyük  bir kısmı (% 85)i iyi tabiatta (benign) kitlelerdir.

Memede kitle nasıl anlaşılır?

Kitleler çoğunlukla kendi kendine muayene ile bulunurlar. Hastalar bu kitleleri kendileri bulduktan sonra doktora başvurduklarında büyük bir kısmında  gerçekten kitle tespit edilir, bir kısmında ise her hangi bir kitlenin varlığı tespit edilemez. Memenin parmaklar arasında sıkıştırılarak muayenesinde  meme dokusu sanki kitleymiş izlenimi verir. Hastaların kendi muayenelerinde buldukları kitlelerin gerçek kitle olma olasılığı yaş arttıkça artar. 30 yaş altında yanılma payı daha fazladır. Çünkü gençlerde meme dokusu daha yoğun (dens) olduğundan meme bezleri hasta tarafından kitleymiş gibi algılanabilir, yinede ayırımı doktor  yapmalıdır.

40 yaş üstü kadında muayenede ele gelen bir beze aksi ispatlanıncaya kadar kanser olarak kabul edilmeli ve bu yönde ileri tetkikler yapılmalıdır. Ayrıca memedeki  kanserlerin % 30 u 50 yaş altında olduğundan genç hastalardaki kitlelerin de kanser olabileceği göz ardı edilmemelidir. Kitlenin özellikleri ve hastaya ait özellikler (kanser riskini artıran faktörlerin varlığı) göz önüne alınarak ileri tetkik yapılmalı ve kanser olmadığı ispatlanmalıdır.

Kitleler yaklaşık 1 cm.den büyük ve yüzeysel  ise ele gelebilir, derin kitleler daha zor bulunur. Genç hastalarda tespit edilmesi daha zordur. Memenin üst dış tarafında daha fazla salgı dokusu olduğundan hasta bu bölgede memenin kendi dokusunu kitleymiş gibi  zannedebilir. Kitleler genellikle üst dış kadranda bulunur, meme kanserleri de büyük oranda bu bölgede bulunur.

Memede kitle ve ağrı

Memenin iyi tabiatlı kitleleri genellikle ağrılıdır, hassasiyet ve gerginlik yapar. Çoğunlukla düzgün çeperli, hareketli kitlelerdir.

Kanserli hastaların %80 inde tesadüfen bulunan ağrısız kitleler vardır. Memedeki habis kitleler ağrısız, sert, pütürlü ve düzensiz çeperli, cilde yapışık veya göğüs duvarına yapışık ise hareket ettirilemeyen karakterdedir. Bazı tip kanserlerin görünümü ve muayene bulguları ise iyi karakterli kitleyi taklit eder.

Kitlelerin iyi ve kötü olmasının ayırımı doktor muayenesi ve gereğinde başka  ileri tetkiklerle yapılmalıdır.

Memedeki iyi huylu kitleler:

      Kistler: İçi sıvı dolu kesecikler şeklindedir. Ağrılı olabilir. Adet  öncesi dönemde  artabilir ve memelerde gerginlik ve hassasiyete sebep olabilir. Tedavi gerektirmez, büyür ve hastayı çok rahatsız ederse enjektörle (ponksiyonla) boşaltılabilir. Bazı kistlerin içerisinde katı (solid) alanlar varsa bu kistler önemlidir ve tetkik gereklidir

Fibrokistler: Çoğu zaman net bir beze gibi ele gelmez. Memenin dokusu yoğun olarak ele gelir. Kistler büyürse ele gelir. Menapoz öncesi kadınlarda daha sıklıkla görülür. Hormon tedavisi almayan menapoz sonrası kadınlarda nadirdir. Sebep olarak memelere östrojen (kadınlık hormonu) hormonunun etkilerinin fazla olması ileri sürülmüştür. Ağrı ve hassasiyet vardır. Adet periyoduna uyan ağrı vardır (periyodik ağrı). Menapoz sonrasında devamlı ve periyodik olmayan ağrı vardır.

Eskiden fibrokistik hastalık, reclus hastalığı gibi isimleri vardı. Ancak günümüzde hastalık olarak kabul edilmediğinden fibrokistik değişiklikler adı verilir. Çoğunlukla mikroskopik (gözle görülemeyen) kistler vardır. Bazen kistler büyüyebilir.

Önem arz etmez, tedavi gerektirmez.

  Fibroadenom: Çoğunlukla 1-2 cm büyüklüğünde, hareketli, kauçuk kıvamında, düzgün yüzeyli ve şekilli çok görülen kitlelerdir. Muayenede hareketli olduklarından meme faresi adı da verilir.

Genç yaşta sık görülür. 50 yaş üstü tarama mamografilerinde de nadiren rastlanır. Genellikle 2 cm. cıvarında büyümeleri durur. Menapozdan sonra küçülme gösterebilir. Bazen birden fazla ve iki taraflı olabilir.memede kitle tehlikelimidir

Basit fibroadenomlarda kanserleşme riski yoktur. Bazı hızlı büyüyen kompleks fibroadenomlarda risk artışı vardır.

Muayeneyle kolaylıkla fibroadenom lehine düşünülebilmekle birlikte USG ve 40 yaş üstü mamografi gerekebilir. MR çoğunlukla gereksizdir. İyi huylu olduğundan emin olunan kitleler 1 yıl süreyle 6 ayda bir, sonra yılda bir kontrol gerekir. Hızlı büyüyen, bazı bulguları atipik olan kitlelere biyopsi gerekir (kalın iğne biyopsisi).

10-18 yaş arasında genç yaş (jüvenil) fibroadenomu olabilir. Hızlı büyüyorsa çıkarılır.

5 cm. üzerindekilere dev fibroadenom denir.Sıklıkla, bazen kötü huylu olabilen filloid tümörlerle karışabilir, kalın iğne biyopsisi yapıldıktan sonra  çıkarılmalıdır.

İntraduktal papillom (süt kanalı polipleri): Çoğunlukla iyi huyludur fakat kötü huylu da olabilirler. İlk başlangıçta iyi huylu olsa da büyüdükçe kanserleşme oranı yüksektir. Bazen tek, bazen çok sayıda olabilirler. İyi huylu bezeler arasında düşük bir oranı oluşturur. Meme başına yakın olanlarda kitle küçükken memenin ucundan akıntı görülebilir, uzak olanlar ele gelen beze şeklinde kendini gösterir. Her bir tipi değişen derecede kanserleşme riski taşıdığından papillomu  çıkarmak gerekir, çıkarmak hem tanı hem de  tedavi sağlar.

Memedeki kötü huylu kitleler

Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Memede bir kitle görüldüğünde gerek muayeneyle, gerek tetkik yöntemleriyle aksi ispatlanana kadar kötü huylu kabul edilmelidir. Aksi taktirde zaman kaybı hastanın aleyhine olacaktır. Muayenede sert, fiske (yerinden güç oynatılabilen), cilde yapışıktır. Hızla tetkik ve tedavi edilmelidir.

           Memede kitle tedavisi nasıl olmalı?

Memedeki kitlenin tedavisi çok genel bir tanımdır. Takip ve tedavi  kitlenin büyüklüğüne, cinsine, özelliklerine  ve hastanın yaşına, taşıdığı risk faktörlerine göre değişir.

Hasta genç ve herhangi başka risk faktörü taşımıyorsa, muayene ve tetkiklerde iyi huylu olduğu kesinse, 2 cm. den küçükse takip edilir.

Hastada meme kanseri açısından risk faktörleri varsa, 40 yaş üzerindeyse, muayenede ve tetkiklerde kötü huylu olduğu hakkında şüphe varsa ince iğne biyopsisi veya kalın iğne (keskin iğne-trucut) biyopsisi yapılmalıdır. Mümkünse trucut biyopsi tercih edilmelidir. Bu işlem doku tanısı konulduktan sonra ameliyat gerekip gerekmeyeceği hakkında fikir verir. Böylelikle hem tanı için hem tedavi için olmak üzere 2 kez ameliyat olmanın önüne geçilir.

İğne biyopsisi sonucunda  kitlenin  iyi huylu olması durumunda takip edilir, hızlı büyüyorsa  ve hastada risk varsa yalnızca kitle çıkarılır.

İğne biyopsisi sonucunda  kötü huyluysa meme kanseri  prensiplerine göre tedavi edilir.

465 Yorum

  1. Hocam benim mememde 9.5×4.5mm kislik kitle diyorlar ve doktar şu anda bir tadavisi yok ama daha once yaptigim tahlilde 5.9×6.9mm kislik kitle tespit ettile ve alti ayda büyüme yapmış ve benim kafam çok karıştı ne yapmam gerekiyor sizden yardim istiyorum

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Kist büyüse bile çok önemli bir tehlike arz etmez. kaldı ki 2,5 mm. önemli bir büyüme değildir. Takipte amacımız kistin büyümesinden çok kist içinde katı alanların olup olmadığı, karakterinin değişip değişmediğidir. Bu konuda endişe etmemelisiniz. Aile durumunuz, yaş, emzirme, adet durumu gibi ek risk faktörlerine ve muayene bulgularına göre doktorunuz sizi belli aralıklarla takibe çağıracaktır.

  2. Merhaba, 20 aydır emziriyorum sag gogsumde dokundugumda acı veren bir kitle tespit ettim. Emzirmeyi kesince mi doktora gitmeliyim? Bu dönemde yanıltıcı olabilir mi?

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Memede bir kitle hissedilince hemen muayene olmak ve kitlenin iyi- kötü ayırımını yapmak gerekir. Emzirmeyi kesmeden muayene olmalısınız. Emzirirken genellikle süt bezesi diye bilinen meme guddeleri yoğunluğu olabilir ama bunun muayene sonrası söylenmesi gerekir. Emzirme sırasında süt varlığından dolayı az da olsa yanılma payı vardır. Hemen emzirme sonrası yani meme boşken muayene ve tetkik yapılabilir. Muhtemelen Ultrasonografi gerekir. Kötü huylu tümörler gebelikte ve laktasyonda (süt verme döneminde) hızlı ilerler.

      • Hocam ben 15 yasindayim 16 olcam ama sol göğsümün ucunun hemen yanına doğru minik bir sertlik var dışarıdan biraz kahverengi görünüyor sol göğsümde ağrı var onunla mi alakalı bilmiyorum korkuyorum hareketli mi değil mi anlayamıyorum ne yapmaliyim?

        • Op. Dr. Seher Şirin

          Muhtemelen basit bir kist, enfeksiyon eklenmiş olabilir. Kesin tanı için mutlaka genel cerrahi uzmanı görmeli. Kötü bir şey değilse bile ne olduğu muayene ve en azından gerekli görülürse ultrasonografi ile belirlenmeli, ona göre gereken tedavi yapılmalıdır.

  3. Merhaba. Ben 18 yasindadayim. Bir ay once memede bir kitle oldugunu gordum. Sert agrisiz haraketsiz. Adet doneminde de bazen gecikmeler olur. Bu kanserin belirtisi ola bilir mi?

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      18 yaşında memede kitle olduğunda ilk aklımıza gelen kanser değildir. Fakat memedeki her kitle hasta kaç yaşında olursa olsun kanser olmadığı daha doğrusu iyi ya da kötü olduğu kanıtlanmalıdır. Adet düzensizliğinin sebebi başka olabilir, kitle ile ilgisi olduğunu düşünmüyorum. Kitlenin ne olduğunun tespiti için zaman geçirmeden genel cerrahi uzmanı muayenesi ve ultrasonografi gerekir.

  4. Mrb hocam benim 2gögsümdede kitleler var.Büyüklügü 25mm 3aydan 3aya kontrol edilecegi söylendi.Fakat hiç kan testi falan yapılmadı.Yapmam gereken bişeyler var mı yardımcı olabılırmısınız

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Memedeki kitleler için kan testinin çok önemi yok. Yaşınız gençse meme ultrasonu çoğunlukla yeterli. Bazen MR gerekebilmektedir. +0 yaş üstü mamografi de gerekir. 25 mm. olan kitle kist değilse trucut biyopsi yaptırmak gerekir ve sonuç iyiyse takip edilebilir. Karar vermek için muayene etmek, yaş,aile,adet, doğum durumlarınızı bilmek gerekir.

    • Hocam merhaba bende 3 önce kolum arıyordu diye doktora gittim ultrasiyon çektim lenf bezi çikti ama iyi huylu5,5mm 6 ay sonra gene kontrola gel dedi bundan tehlike bir şey varmı hocam hem omuzumdan sorum var boyumdan fıtığı var bazen koltuk altım şişiyor bu normalmi hem 15 gün falan adet olmadan bu normalmi hocam lenf bezi iyi huylu kanser döşemeye riskin varmı hocam daha bir sorum olacakti bu lenf bezi ve kitle iyi huylu aynemi

      • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

        Lenf bezleri zaten tüm vücutta olan ve olması gereken, normal bezelerdir. Bazı hastalıklarda büyüyebilir. Enfeksiyonlarda iyi huylu olarak büyürken bazı kanserlerde tümör lenf bezine sıçradığı için büyür. Bu durum muayene ve ultrasonografi ile çok rahat anlaşılabilir. 5,5 mm büyük değildir. Zaten ulrasonografide iyi huylu denmiş. Korkmanıza gerek yok. Büyüdüğünü hissederseniz ya da hissetmeseniz bile önerilen sürede kontrole gitmelisiniz. Boyun fıtığı koltuk altında lenf bezi büyümesi yapmaz. Meme muayenesi gerekebilir.

  5. Merhaba seher hanim mememde kitle var yag bezesi olabilirmi tesekkurler

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Memedeki kitle yağ bezesi olabilir tabii. Ama yazıyı okuduysanız memedeki kitlelerden fibroadenom, kist gibi iyi huylu şeyler olabildiği gibi kanser de olabilir. Yaşınız, ailedeki kanser durumunuz, menapoz-adet durumunuz ve muayene bulguları değerlendirilmeli ve gereken tetkikler istenmelidir. Memesinde kitle olan her kadın mutlaka muayene olmalı ve o kitlenin iyi- kötü ayırımı yapılmalıdır.

  6. merhaba hocam ergenlik döneminde kızım var . Göğüsünün boyutları değişik bir büyük biri küçük böyle olmazı normal mi dır ?

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Memelerde asimetri normaldir. Ergenlik döneminde bu daha barizdir.Nadiren aradaki fark büyük olabilir. Bu durum açısından alınabilecek bir önlem yoktur. çok nadir durumda ilk ergenliğinde meme ucunun altında kitle şeklinde beze oluşur. Bu beze uzman olmayan kişiler tarafından alınırsa o meme gelişmez. Böyle bir müdahale olmadıysa korkulacak bir durum yoktur.

  7. merhaba hocam eşim meme kanseri ne yapmalıyız ? kemoterapi alıyor .

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Meme kanseri konusunda ayrıntılı belirttiğim gibi tedavi ve hastalığın gidişatı her hastaya göre değişen bir süreçtir. Tedaviye genel cerrahi uzmanı,onkoloji uzmanları gibi uzmanların bulunduğu konsey her hastayı ayrı ayrı değerlendirerek karar verir. Eşinizin hastalığının evresi, ameliyat olup olmadığı, yaşı, menapoz durumu,tümörün cinsi gibi konular önemlidir. Dilerseniz 0542 6210888 numaralı telefona WhatsApp tan, facebook hesabıma ve Op.Dr.Seher Şirin facebook sayfama mesajla tetkiklerini yollayabilirseniz yardımcı olmaya çalışırım.

  8. merhaba hocam 2 gün önce devlet hastanesinde meme de iyi huylu kitle teşhisi konuldu ne yapmalıyım ? bilgilendirirseniz çok sevinirim.

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Memede tespit edilen kitlenin iyi huylu olduğunun nasıl kanıtlandığı önemlidir. Eğer biyopsi yapıldıysa (tru cut biyopsi) ve 2 cm. den küçükse, kanser risk faktörleri yoksa beklenip takip edilebilir. kişi,nin yaşı,menapoz durumu,ailede kanser olup olmadığı gibi risk faktörleri yanı sıra kitleye ait bazı özellikler göz önüne alınarak karar vermek gerekir. Bu kriterlerdeki duruma göre izlenebilir ya da çıkarmak gerekebilir.

  9. Merhaba! Hocam gögsümde 23 -11 kitle cıktı ne yapmam lazım

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Kitlenin boyut ölçülerinin özelliğine göre (eliptik olması) iyi gibi görülüyor. Fakat kitlede karar vermek için ultrason özelliği, sınırlarının şekli,yaşınız,menapoz,doğum ve ailede kanser varlığı gibi kriterleri de göz önünde tutmak gerekir. 2 cm. den büyük olduğu için önce trucut biyopsi ile parça almak gerekir. Yukarıdaki kriterlerin durumuna göre kitleyi çıkarmak gerekebilir.

  10. Merhaba hocam makat darlığına ne tedavileri uyguluyırsunuz öğrenmek istedim

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Makat darlığının sebebine göre tedavler uygulanır. Darlık makat kaslarındaki kasılmaya bağlı ise (fissürde olduğu gibi) botoks ve ameliyatla genişletilir. Hemoroid ameliyatlarından sonra gelişmiş, nedbe dokusuna bağlı darlık ise değişik ameliyat teknikleri uygulanır. Nadren bir kaç seans gerekebilir. Darlık anüsün içindeki siğile, tümöre bağlı da olabilir. Bu durumlarda da siğilin yakılması, tümörün ameliyat edilmesi gerekir. kesin tedavi önerebilmek için öncelikle darlık sebebini bilmek ve muayene etmek gerekir.

  11. merhaba hocam eşimin göğüsün de iyi huylu kitle çıktı . NE yapmalıyız ?

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Önce kitlenin boyutu, neye göre iyi dendiği, Yalnız ultrasonla mı yoksa biyopsi yapılarak mı iyi tanısı konduğu, ne zamandan beri olduğu önemlidir. Ayrıca hastanın yaşı, ailede kanser varlığı, menapoz ve doğum durumu ve muayene bulguları da önemlidir. Muayene ve ultrason-mamografide ıyi olduğu düşünülen kitleye gerek görülürse trucut biyopsi yapılmalı. sonuç iyi gelirse 6 aylık takip yapılabilir. Takipte büyüyorsa,hasta risk faktörlerini taşıyorsa kitle 2 cm. den büyükse alınabilir.

    • Merhaba hocam 27 yasindayim 2cocugum var biri3 digeri1yasinda göğsümde 3mmkitle cikti ultrason cekindim doktorum mr istedi sonuc daha cikmadi sert ve agri yapiyor. Kizimi 3ay emzirdim sonrasinda gogusumdeki sertligi fark ettim sut bezesidir die düşündüm ama kucuktu buyumeye basladi. Yorumunuz nedir?

      • Op. Dr. Seher Şirin

        3 milimetre yazmışsınız. Sanırım o santimetre olacaktı. Yaşınızın genç olması, doğurmanız ve emzirmeniz kanserden biraz uzaklaştırır ancak 3 santimetre kitle mutlaka tetkik edilmesini gerektirir. MR sonrasında eğer ki bir şüphe varsa tru-cut biyopsi dediğimiz parça alma işlemi gerekebilir

      • Merhaba hocam kızım 17 yaşında sağ göğsünde birden ceviz büyüklüğünde bir şişlik belirdi çok korkuyoruz kötü olma ihtimali varmidi r

        • Op. Dr. Seher Şirin

          17 yaşında olması nedeniyle kötü olma ihtimali çok düşük. Birdenbire büyümesi de kötü olma ihtimalini düşürür. Büyük ihtimalle kisttir. Ancak hangi yaşta olursa olsun memede olan kitleler mutlaka tetkik edilmelidir. EN KISA SÜREDE genel cerrahi uzmanına muayeneye götürmelisiniz

  12. merhaba hocam her kadın kaç yıl da bir memografi çektirmeli dir ?

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      40 yaşından sonra her kadın en az bir kez çektirmelidir. Sonraki takipler hiç bir risk faktörü 8anne-kızkardeşte meme kanseri olması,hormon kullanımı, şipheli bir kitle olması gibi) yoksa 2 yılda bir, varsa duruma göre ve doktorunuzun muayene sonrasında verdiği karara göre yılda bir olabilir. 50 yaş sonrası yıllık önerilir.

  13. merhaba hocam meme de iyi huylu kitle olan hastalara tedavi yapıyor musunuz ?

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Memede önce kitlenin iyi huylu olduğunu muayene, bazı tetkiklerle tespit etmek daha doğrusu emin olmak gerekir. Muayene,ultrason, mamografi gibi tetkikler sonrasında iyi olduğundan eminsek takip yeterli olur. Emin değilsek kalın iğne biyopsisi(trucut) yapılmalıdır. Patoloji de iyi çıkarsa belli aralıklarla takip edilebilir. Şüphe varsa,büyüme gösteriyorsa hatanın yaşı ileriyse ve ailede meme kanseri varsa biyopsi sonrasında çıkartılabilir. Yani iyi huylu kitlelerin tedavisi diye bir durum yoktur, kesin teşhis ve takip, gerekirse biyopsi ve kitleyi çıkarma vardır. Ben de bu sürecin tamamını yapıyorum.

  14. Merhaba Seher hanım benim annemi göğüsümden kitle baf doktoru büyümüş dedi ve Emar istemiş dokturu ama Ağrısı var

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Muayenede büyük bir kitle bulduysa muhtemelen önce mamografi ve ultrason çekilmiştir. ağrı çok fazla ise apse düşünülürdü ama o durumda MR anlamsızdır. Kitle çabuk büyüyen bir kitle ise ağrı yapabilir. MR sonucunu beklemek gerekir. Muayene etmeden kesin bir şey söylemek zor. Eğer büyük bir katı kitle varsa mutlaka tru-cut dediğimiz iğne biyopsisi gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp Destek
İletişim Bilgileri