Makat hastalıkları

Çoğunlukla utanma duygusundan en çok ihmal edilen, en çok gereksiz ve yanlış ilaç kullanılan hastalıklardandır. Bu bölge hastalıklarının çok büyük bir kısmı iyi huyludur ancak azımsanmayacak oranda kötü huylu hastalıkları da olabilmektedir.

Yerleşim bölgesi nedeniyle hastalar doktora gitmeye utanırlar. Her iki cinste de utanma olsa da kadınlarda daha fazladır. Özellikle kadın hastalar erkek doktorlara gitmeyip kadın cerrah ararlar, kadın genel cerrahi uzmanı sayısı fazla olmadığından buluncaya kadar zaman kaybederler. Çoğu zaman aynı şikayeti yaşamış tanıdıklarından, eczanelerden ilaç ismi alırlar yada tamamen ticari amaçlarla çıkarılan bilimsellikten uzak, reklamı yapılan bazı bitkisel olduğu iddia edilen ilaçlardan kullanırlar. Hastalar genellikle çok ağrılı olduğunda dayanamadıklarında ya da kanama fazla geldiğinde korkudan hekime başvururlar, o zaman bile muayene olmaksızın basur ilacı yazması istenir. Bu nedenle hastalık iyi huylu ise ilerlemiş yada kronikleştiğinde, kötü huylu ise ileri evrede tespit edilirler. Teşhisin gecikmesi tedavinin zorlaşmasına ve tedaviye bağlı yan etkilerin (komplikasyonların) fazla olmasına yani tedavinin başarısının az olmasına sebep olabilir.

Anüs hastalıkları çoklukla iyi huylu olmasına rağmen hastalar açısından çektiricidir. Şiddetli ağrı, kanama, akıntı gibi  şikayetlere sebep olarak  hastayı bezdirir. Nüks etme ihtimali olan hastalıklar olduğundan çoğu hasta mükerrer defa ameliyat olmuştur. Doktor açısından da çok sevilen, tatmin edici hastalıklardan değildir, çoğu hekim arkadaşlar daha ciddi, hayati tehlikesi olan, daha prestijli hastalıklara ve ameliyatlara ilgi duyduklarından anüs hastalıkları büyük hastanelerde bile ihmal edilebilir.

Makat hastalıkıları hakkında hastaların bazı yanlış inanışları vardır:

*Hastalar anüs bölgesinde yaşadıkları tüm sorunlara basur adını verir.

*Fissür, siğiller, kaşıntı, fistül, apse hemoroid zannedilir.

*Hemoroidal hastalık tromboze olmadıkça ağrı yapmaz.

*Ağrısı olan ve hemoroid zannedilen hastaların büyük bir kısmında fissür vardır.

*Rektum kanseri olanların yarısından çoğu ‘bende uzun süredir basur var’ diyerek gelir.

Makatın İyi Huylu  Hastalıkları:

1-Hemoroid (basur)

2-Anal fissür (çatlak)makattan kanama

3-Kondyloma acuminata (Anal kondilom)

4-Perianal apse (makatta apse)

5-Perianal fistül,

6-Anal hematom,

7-Anal polip,

8-Pruritis ani (anal kaşıntı),

9-Venöz göllenme (genellikle hastalık olarak değerlendirilmez)

10-Anal  inkontinans (gaz ve dışkı kaçırma, tutamama)

11-Rektit ve rektal soliter ülser (barsak hastalıkları kapsamında incelenir).

12-Anal prolapsus, rektal prolapsus (barsağın son kısmının makattan dışarıya doğru sarkması)

13-Pilonidal Sinüs (Kıl dönmesi) (Makatta  olmamakla birlikte bu bölgenin hastalıklarıyla  birlikte incelenir)

Makatın Kötü Huylu Hastalıkları:

1-Anüs ve anal kanal kanserleri,

2-Rektum kanserleri.

                Anal bölge hastalıklarında ne gibi belirtiler görülür?

     Buradaki hastalıklarda görülen belirtilerin çoğu hem iyi, hem kötü hastalıklarda  görülebilen belirtilerdir. Halk arasında bütün şikayetler basur nedeniyle olduğu zannedilir ve kulaktan duyma ilaçlarla geçiştirilmeye çalışılır. Ancak bazen doktor muayenesiyle bile bir şey söylemek mümkün olmaz, anoskopi, kolonoskopi gibi ek tetkiklere ihtiyaç duyulur. Zaman zaman hasta doktora gittiğinde bile muayene olmak istemez, bu nedenle hastanın mahremiyetini koruyacak şekilde muayene ortamı sağlamak gereklidir. Muayene olurken hem hastanın hem doktorun kendini rahat hissedebilmesi için doktorun yanında bir sağlık elemanı bulunmalıdır, maalesef ülkemiz koşullarında bu pek mümkün olmamaktadır.

      Makattan  şikayeti olan hastalarda çok büyük oranda iyi seyirli hastalıklar tespit edilse de makat bölgesinin kötü hastalıkları, bağırsak kanserleri  de olabileceğinden doktora erken gitmek önemlidir.

      Makatta ağrı ve kanama  hastayı hekime getiren en önemli şikayetlerdir. Ağrıya dayanamadığından, kanama nedeniyle de kötü hastalıktan korktuğundan doktora başvurur.

   Makatta ağrı:  Makatta apse, boğulmuş (tromboze ) hemoroid, fissürde  sıklıkla görülür. Çoğunlukla apsede acil müdahale edilmesi gerekeceğinden doktora erken başvuru önemlidir, aksi taktirde makat gangrenine kadar giden kötü sonuçlara yol açabilir. Nadiren  ilerlemiş makat kanserlerinde görülür.

    Makattan kan gelmesi: Hemoroid, fissür, iltihabi barsak hastalıklarında, barsak ülserleri gibi iyi hastalıklarda  görülebileceği gibi makatın ve bağırsağın kanserlerinde de görülür. Eğer muayenede  kanamayı izah eden bir durum görülemiyorsa, kan dışkıya karışıksa, ailede bağırsak kanseri anamnezi varsa, hasta 40 yaşının üzerindeyse, diğer belirtilerle birlikte değerlendirilip mutlaka anoskopi, kolonoskopi yapılmalıdır.

   Makattan akıntı: En sık  fistülde görülür. Barsağın iltihabi hastalıkları, barsağın iyi ve kötü tümörleri, kanaldaki bezlerin iltihaplarında  görülebilir. Siğilde de ıslaklık tarzında akıntı görülebilir.

   Makatta şişlik: Tromboze hemoroid, 3 ve 4.derecede hemoroid, anüsteki apseler, prolapsus (barsağın makatın dışına sarkması), makat tümörleri, anal kanal polipleri gibi hastalıklarda görülür.

  Makatta yanma: Anal fissür, hemoroid, fistül nedeniyle oluşan  akıntı, dermatit gibi sebepleri vardır. Dışkılamadan sonra uzun süre rahatsız eder.

   Makatta kaşıntı:Makatın yetersiz temizliği veya aşırı yıkama, anal kondilom, akıntı, mantar enfeksiyonu, dermatitler, barsak parazitleri, makat kanserlerinde görülür.

  Dışkı kaçırma: Geçirilmiş anüs ameliyatları, sinirsel hastalıklar, obesite, doğumda makat adelelerinin yırtılması gibi sebepleri vardır.

   Dışkılama alışkanlığının değişmesi: Barsak kanserleri, ciddi duygusal oynamalar, beslenme düzeninde değişmelerde görülebilir.

  Tenesm (dışkısı yokken varmış gibi hissetme): Makat kanserleri, kolitler, rektit (bağırsağın son kısmının iltihabı, ödemi).

  Bu belirtilerden birkaçı birlikte görülebilir. Hastadan alınan bilgiler doğrultusunda dikkatli bir muayene çoğunlukla teşhis koydurur. Muayenede öncelikle gözle bakılır, parmakla muayene (tuşe rektal) yapılır. Mutlaka  anoskopla bakılmalıdır. Rahatlıkla muayenehane koşullarında yapılabilir, anoskopta anal kanal ve barsağın son 10 cm.lik alanı görerek değerlendirilir.Tüm bunlarla şikayetler izah edilemiyorsa ve hasta bazı risk faktörleri taşıyorsa  kolonoskopi mutlaka yapılmalıdır.

Makat hastalıkları ile ilgili merak ettiğiniz tüm hususlara https://www.makathastaliklari.net sitesinden ulaşabilirsiniz. Bana sorularınızı bu siteden de iletebilirsiniz.

530 Yorum

  1. 1 hafta önce lis ameliyatı oldum fakat dışkı yaparken ve dışkı sonrası ağrı devam ediyor, bunun sebebi ne olabilir kas kesildiği için ağrı geçmesi gerekmiyor mu

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Ameliyattan sonra ağrının epeyce bir azalması gerekir. Bazen derin fissürlerde fissür iyileşinceye kadar ağrı uzayabilir. Ameliyatın başarı oranı da %100 değil maalesef. Kabızlık ya da ishal varsa ağrı devam debilir. Ayrıca ağrı sebebi ameliyat yeri (kesi) veya oranın enfeksiyonu olabilir. Bu nedenle ameliyatı yapan doktorunuzun görmesi gerekir.

  2. Lis ameliyatı oldum,,uzun dönemde yüzde 30′ lara varan gaz ve gaita kaçağı komplikasyonları olacağını söyleyen hekimler var. Kafamız karışık aydınlatırsanız sevinirim.

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Öncelikle geçmiş olsun. LİS ameliyatının gaz ve dışkı kaçırma gibi bir komplikasyonu vardır. Nadir görülür fakat olursa hayat boyu kalıcı bir komplikasyondur. İlk dönemde böyle bir komplikasyon olmadıysa uzun dönemde olmaz endişelenmeyin. Çünkü LİS de kesilen kas iteğimizle kasabildiğimiz bir kas değil. Şu anda isteğimizle kastığımız kas (eksternal sfinkter) kesilmemiş ve sağlam. Sonrasında da sağlam kalacaktır.

  3. Hocam merhaba bende makattan cok cok az geliyor bi kere cok zorlayarak büyik yapmıştım ondan sonra orda anlamadığımgarip bir his var ve elimle dokunduğunda sertlik var cok cıkan biri değilim bağırsaklarımda enfeksiyon var napmam lazım muayene gelmem lazım mı anal bölgemde cok kaşıntı oluyor daha cok gencim 20 yasındayım ?

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Makattan çok çok az geliyor derken ne geldiğini belirtmemişsiniz. Kan geliyorsa çok önemli. Dışkılamayı zor ve az yapıyorsanız kabızlık var demektir. Kabızlığı düzeltmeniz gerekir. Kabızlık düzeltmek için bol sebze, lifli gıdalar, su tüketmelisiniz. Yürüyüş yapmalısınız. Dışkınız gelince bekletmemeniz gerekir. Dışarıdaki sertlik anal hematom, pıhtılaşmış basur,fissür bekçi memesi olabilir. Kaşıntı varsa siğil ya da fistül dediğimiz hastalıklar olabilir. Saydığım hastalıkların bir kısmı çoğunlukla gençlerde olur. Kesin teşhis ve tedavi önerisi için muayene olmanız gerekir

  4. Merhaba Bn 33 yaşında bir bayanım,Annemi 2005 yilinda rektum ca hastaliqindan kaybettk..2004 yılında 16 yaşımdaydm kabız olmstm ilk kez dıskımda az kan qörmştüm sonrasi cok nadir araliklarla kabiz oluyrdum diskimda az kan seneden seneye oldu kabizliktandir diye onemsemedm dk a hic qitmedm cunku beni rahatsz etmiyrdu.Bu zmnlar 2 3 ayda bir diskimda pecete d az kan qormeye basladm cok korktum tuvaleti mi yaparken bir sey batiyor kesiyr qibi hissedyrm makat bolqe me baktiqimda saq tarafta icten disa doqru morarmis sislik olmus aciyr..Evlnmeyi dusunuyrm hamile kalmama enqel mi bu durumum cok korkuyrm

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Az önceki yorumda tetkik edilmeniz gerektiğini belirtmiştim. Makatınızdaki mor şişlik anal hematom veya hemoroid olabilir. Çoğunlukla kabızlık ve ıkınma sonrasında oluşur. Tedavi edilebilir. Hamile kalmanıza engel değil. Ancak hamilelikte makat hastalıkları artar. Artmaması için gereken önlemleri o zaman alırsınız. Şimdilik anneniz kolon kanseri olduğu için sizin de polibinizin olup olmadığını tespit edilmeli. Polip şimdi oluşturmadıysa bile gelecekte kansere dönebilir.

  5. Merhaba Bn 33 yaşında bir bayanım,2004 yılında kabız olmstm ilk kez dıskımda az kan qörmştüm sonrasi cok nadir araliklarla kabiz oluyrdum diskimda az kan seneden seneye oldu kabizliktandir diye onemsemedm cunku beni rahatsz etmiyrdu bu aralar 2 3 ayda diskimda kan qormeye basladm tuvaleti mi yaparken bir sey batiyor kesiyr qibi hissedyrm makat bolqe me baktiqimda saq tarafta morarma sislik olmus aciyr ??..Annemi 2005 yilinda rektum kanserindn kaybettim

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Annede kolon kanseri olması ve sizde kanama şikayetinizin olması araştırılmanız gerektiğini gösterir. Kanama önemli bir belirtidir. Sizdeki kanamanın polipten veya tümörden olmadığını ya da hemoroid veya fissürden olduğunu muayene ve ileri tetkiklerle (kolonoskopi) ispatlanması gerekir. Bence ilk fırsatta pandemi hastanesi olmayan bir yerde muayene olmanız gerekir. Şimdilik kabız olmayın, zorlanmayın, ıkınmayın, tuvalette uzun kalmayın. Beslenmenizi su ve sebze ağırlıklı düzenleyin.

  6. Hocam merhaba yaklaşık 2 aydır makatta kaşıntım var günlük hayatımı çok kısıtlıyor. Bazı dönemler akıntı gibi ıslaklıkta hissettim geceleri çok huzursuzca kaşınıyor şişlik veya kanamam yoktu, yalnızca kaşıntım vardı doktora maalesef utandığım için gidemedim.. Kaşıntıdan dolayı derim koyulaştı ve biraz şişlik oluştu.. pruzon krem kullanıyorum tedavi etmedi. Önereceğiniz bir krem var mı çünkü şuan istesemde bir doktora görünemem..

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Kaşıntı anal dermatit dediğimiz cilt lezyonlarında, yediğiniz bazı yiyeceklerin allerji yapmasında, fissür, hemoroid fistül ya da siğil gibi makat hastalıklarında olabilir. Akıntı oluyorsa fistül de olabilir. Fistül varsa ameliyat, siğil varsa lezyonları yakmak gerekir. Kesin teşhis ve tedavi önerisi için muayene gerekir. Şimdilik makatınızı dışkıdan sonra çok ya da az yıkamayın, sabun, solüsyon, ıslak mendil kullanmayın. Dar ve sentetik çamaşır giymeyin. Kiloluysanız kilo vermeye çalışın. Baharatlı yemekler yemeyin. Makatınızı nemli ve ıslak tutmayın. Dışkıdan önce makatınıza ve etrafına vazelin sürebilirsiniz. Bu sitede makat kaşıntısı ile ilgili konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz.

  7. Merhabalar makat çatlağı için rectoderm gibi başka krem önerebilirmisiniz?anuflex nasıl olabilirmi

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Öncelikle makat çatlağı teşhisinizin olup olmadığı önemlidir. Rektoderm ani tansiyon düşmeleri ve baş ağrısı yapabilir. Muayene etmeden ilaç önermem hastaya zarar verebileceğinden ilaç ismi vermiyorum. Anuflex bitkisel kaynaklı olduğundan önerebilirim. Zararı yok, ve fissürde iyi başarı sağlıyor. Eğer daha önce muayene olmadıysanız ve şikayetleriniz (özellikle kanama) geçmediyse muayene olmanız gerekir. Fissürde ne tedavi yapılırsa yapılsın ana tedavi kabızlığı ya da ishali ektir. Bunun için beslenmenize dikkat etmelisiniz.

  8. Merhabalar hocam ben bugün tuvalete gittim büyük tuvaletimi yaptım ve 30 dakkika sonra makata batma gibi birsey hissettim tuvalete tekrar gidip baktığımda şişiklik fark ettim ilk önce gaita sanıp sildim fakat gaita olmadığını fark edince araştırdım durdum bu nasıl geçer napmaliyim karantina günleri açıkçası hastaneye gitmek istemiyorum

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Muhtemelen tuvalette ıkınma ve zorlanma yaşadıysanız anal hematom dediğimiz bir durum oluştu. Zorlanmazsanız, çok büyük değilsw kendiliğinden geçer. Bu ortamda hastanelere gitmeyin. Acil bir durum değil çünkü.

  9. Merhaba hocam 40 yaşındayım . 3 hafta dır .Yemek yedikten sonra bağırsaklarım da hareketlenme tuvalette çıkma isteği geliyor ama tuvalet ihtiyacımı karşılayamıyorum . Sizin alanınıza girmek de mi dır bu şikayetim ne yapmalıyım ?

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Yemek yediğinizde bağırsak hareketerinin artması normal. strese bağlı olabilir. Dışkılama yapabilmeniz için evin içinde hareketinizi artırmalısınız.Ikınmayın. karantina günleri bittiğinde devam ediyorsa tetkik gerekebilir.

  10. hocam merhaba makat sarkmasıyla ilgili ne yapıyorsunuz ?

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Makat sarkmasında yapılacak tedavi derecesine, prolapsusun tipine göre planlanır. görmeden bir şey demek zor. Minimal mukoza sarkmasında RBL (lastik bantla boğma yeterli olurken, total prolapsusda (tam kat rektal prolapsus) karnı açarak ameliyat gerekir. Her türlü işlemi yapıyorum.

  11. hocam merhaba anüs sarkamasından ameliyat olduktan sonra tedavi olduktan sonra tekrar sarkma meydana gelir mi ?

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Tüm makat hastalıklarında sebep ortadan kalkmazsa tekrarlama ihtimali vardır. Makat sarkmasının oluşmasının en sık sebebi kabızlık ve ıkınmadır. Yapılacak yöntem, hastalığın ilk andaki durumu da tekrarlamada önemli tabii.

  12. Merhaba hocam anüs estetiği yapmak da mısınız?

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Merhaba. Anüs estetiği yapıyorum. Ancak neler yapılabileceğini belirlemek için muayene etmek gerekir. Anüs estetiğini diğer estetikler gibi düşünmeyin. Anüsteki normal yapıları, sfinkterleri(kasları) düşünmek , o yapıları korumak ve sizin şikayetinize göre estetik olarak ne yapılabilir değerlendirmek gerekiyor.

  13. hocam merhaba benim şöyle bir sıkıntım var wc çıktıktan sonra maktımda az ağrım oluyor daha fazla ağrımasından korkuyorum kullanmam gereken bir ilaç falan var mı illa muayene mi olmam gerekiyor çok çekiniyorum da.

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Evet illa muayene olmanı gerekir. Çünkü ilaç vermek için ağrı yapan hastalığınızı teşhis etmek, teşhis için de muayene etmek gerekir. Ağrı yapan sebep yaşınız genç ise fissür olabileceğini düşünerek öneriler verebilirim. Kabız olmayın, sert dışkılamayın, tuvalette ıkınmayın. Dışkılama öncesinde anüsün ağzına vazelinli krem (ilaç olmadığından önerebiliyorum) sürebilirsiniz. Geçmezse mutlaka muayene olun.

  14. Merhabalar hocam uzun dönem dır . Antibiyotik tedavisi kullandım .1 ay dır . Bağırsaklarım da sorun yaşıyorum nedeni kullandığım ilaçlar olabilir mi ?

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Antibiyotik bağırsakların çalışmasını bozan etki yapabilir. İshalseniz bol sıvı alın, probiyotik kefir ve yoğurt tüketin. 1 ay biraz uzun süre. Antibiyotiği veren doktorunuza bu şikayetinizi belirtin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp Destek
İletişim Bilgileri