Makat Ağrısı Yapan Hastalıklar

MAKAT AĞRISI HANGİ HASTALIKLARDA GÖRÜLÜR?

Ağrı ve kanama hastayı doktora gitmek zorunda bırakan iki önemli belirtidir.

Anal bölgenin ağrısı, hastayı doktora götürmek zorunda hissettiren önemli bir durumdur. İlk zamanlarda veya ağrının  hafif olduğu dönemde, yanma veya sızlama şeklinde olduğunda hasta utanma duygusuyla doktora gitmeye çekinir. Ağrının şiddetli ve dayanılmaz hale gelmesiyle mecburen doktora gitmek zorunda kalır.

Makat ağrısı  değişen şiddette  ve karakterde çoğu makat hastalığında vardır. Anal bölge hassas bir bölgedir, küçük bir lezyon bile dayanılmaz ağrılar yapabilir. Anüsü kullanmama, dışkılamayı durdurma şansımız da olmadığından, dışkılamaya rağmen ağrıyı azaltmak zorundayız.

     Makatta ağrı yapan hastalıklar: 

     Anal Fissür (Makat Çatlağı) 
Makat ağrısı ile gelen hastalarda en sık rastladığımız hastalıktır. Kabızlık ve şiddetli ishal sonucu ortaya çıkabilir. Anal Fissür  halk arasında çatlak, makat yırtığı, damar çatlaması olarak da bilinir (aslında çatlayan damar değildir). Anüs kanalında küçük bir çizikten derin bir yarık, yaraya kadar giden dereceleri vardır. Dışkılarken dışkının yaraya değmesi sonucu hastalar ağrıyı cam çiziği gibi tarif ederler. Dışkı sertleştikçe, yani kabızlıkta daha da fazla artar. Bazen hastaların dayanamayıp her tür ameliyatı göze alacağı derecededir, ‘ameliyat et, kurtar  beni’ diye yalvaran bile vardır. Tabii ki her zaman ameliyat gerekmez. Akut fissürde ilaç tedavisi, kabızlığın giderilmesi, sıcak suya oturma gibi yöntemlerle sonuç alınır. Sonuç alınamazsa ya da uzun süreden beri hastalık varsa yani kronikse ilaç tedavisi işe yaramaz. Ameliyat ya da ameliyat kadar etkili makatta spazm yapmış, yani kasılmış olan kasa botoks enjeksiyonu ile  % 95 iyileşme sağlar.

      Tromboze Hemoroid (Boğulmuş-Pıhtılaşmış Basur) 

Hemoroid toplumda sık görülen, iyi huylu (selim) dediğimiz  hastalıklarındandır. Kabızlık ve buna bağlı olarak ıkınma sonucu makattaki toplardamarların şişmesidir. Hemoroid çoğunlukla ağrısız hastalıklarındandır, nadiren, bazı durumlarda ağrılıdır. Ikınma sonrası basur memelerinin içine kan dolup boşalamazsa içeride pıhtılaşır. Aniden şişlik ve ağrı başlar ve şiddetlidir. Ağrıyı rahatlatmak için ilk günlerde pıhtı boşaltılabilir. Boşaltılmazsa sonraki günlerde giderek kendiliğinden veya bazı ilaçların kullanılmasıyla düzelir. Ikınmamak için kabız kalınmamalı ve tuvalette fazla kalmamalıdır.

  Akut Hemoroidal Atak

Hemoroidal damarlar ileri derecede şiştiğinde, yani ödem ve inflamasyon olduğunda akut hemoroidal atak diye adlandırılır. Oldukça ağrılıdır. Bu dönemde ilaç tedavileri yapılmalıdır. Ağrıyı ve ödemi gidermek ana prensiptir. Kabız – ishal olmamak ve ıkınmamak hastalığın gerilemesinde oldukça etkilidir. kabızlık ilaçları, ödem çözen ve mikro kan dolaşımını düzenleyen ilaçlar,  dışkının kolay geçmesini sağlayan ve ödem çözen kremler kullanılır. Akut dönemde cerrahi ameliyat ya da cerrahi dışı hiç bir müdahale yapılmamalıdır.

    İleri Evre Hemoroid

Hemoroid 1 ve 2. evrelerde  ağrısızdır. Sadece ileri evreler olan 3. ve 4. derece olması halinde dışarı  çıkıp girdikçe (Evre 3) veya çıkıp giremezse (Evre 4) görülür. Çok ödem ve şişme varsa bir süre oturma banyosu ve ilaçlarla rahatlatmaya çalışılır. Ödem geçince ameliyat yada ameliyatsız tedavi yöntemlerinden biri önerilir.

    Anal Hematom (Makatta Pıhtı Toplanması)
Anal Hematom yine makatta en sık ağrı yapan hastalıklardandır. Kabızlık çekenler tuvalette uzun süre kalarak ve  ıkınarak dışkılarlar. Ikınma sonucu anüs bölgesinde yer alan damarlar patlayarak cilt altına kan toplanmasına  neden olur.Bu kan kısa sürede pıhtılaşır. Cilt altında mecimekten fındık büyüklüğüne kadar değişen büyüklüklerde  mor ağrılı, düzgün cıdarlı ,hareket ettirilebilen bir kitle vardır.

Erken dönemde yani ilk 3-4 gün içerisinde ağrıyı rahatlatmak amacıyla lokal anestezi ile çok kısa süren bir ameliyatla pıhtı boşaltılır. 3-4 günü geçmişse ağrı giderek kendiliğinden azalır. 3-4 haftada tamamen geriler. Oturma banyoları rahatlatabilir.

    Anal Apse

Çok şiddetli ağrı yapan hastalıklardandır. Hastalar genellikle gece dayanamayarak acile başvururlar. Tüm apseler gibi iltihabın, cerahatın boşaltılması gerekmektedir. Apsenin boşaltılması lokal  anesteziyle küçük bir kesi ile yapılabilir. Büyük apselerde genel anestezi tercih edilebilir. Erken boşaltılıp tedavi edilmezse apse kendiliğinden yol bularak boşalır. Anüsten uzak bir yere ve barsağın içine boşalırsa  apse iyileşince kompleks fistüllere sebep olur. Yine apse yeterince iyi temizlenmezse  fournier gangreni dediğimiz hayati tehlike oluşturan ve tedavisinin  çok sıkıntılı olduğu bir tabloya dönüşebilir.

    Anal Fistül

Perianal fistülde çok şiddetli ağrı genellikle olmaz,oturunca bir miktar  rahatsızlık hissi verir.Ağrının şiddetlenmesi durumunda  apseleşiyor demektir.Anal apse tedavi edilmemesi (boşaltılmaması) halinde 1 hafta 10 gün içinde kendi kendine bir yol bularak boşalır ve  Anal Fistül hastalığını oluşturur. Apse ağrısına dayanmaya çalışarak boşaltılmasını geciktirmek apsenin anüsten uzak bir yere ve adelelerin arkasından barsağın içine açılır.Bu durum tedaviyi daha da karmaşık hale hetirir.

   Anüs Kanseri, Barsak (Rektum) Kanseri

Anüs kanseri de erkenden kanama gibi şikayetlerle kendini belli eder. Erken müdahale edilmezse hastanın hayatına mal olabilir. Biraz ilerlediğinde ağrısı oluşur. Yine makata yakın barsak kanserleri de makat ağrısı yapabilir.

Makat Siğili (Kondilom)

Makat ve genital bölgede siğiller şeklinde kendini gösterir. Etkeni virüstür. Bulaşıcıdır. Tedavi olmazsa yayılabilir. Normalde ağrısızdır, çoğunlukla kaşıntı yapar. Yayılıp üzerinde yaralar açılırsa ağrılı hale gelebilir. Elektokoterle yakılarak  ya da kriyoterapi ile dondurarak  tedavi edilir. Bir kez tedavi edildikten sonra takip etmek ve yeni çıkan lezyonları vakit kaybetmeden  tekrar tedavi etmek gerekir.

  Kıl Dönmesi ( Pilonidal  Sinüs)

Kıl dönmesi genellikle genç erkeklerde görülür. Kuyruk sokumundaki kılların, saç, sırt ve bel bölgesinden dökülen kılların cilt altına girmesiyle, yumak yapıp, etrafına yaptığı zarla kist  oluşturduğu  bir hastalıktır. Bu kıllara reaksiyon olarak kist içerisinde sıvı salgılanır, bu sıvı aktığı sürece ağrı yoktur, akamayıp apseleşince olur.

  Tam makatta olmayan, kuyruk sokumunda ağrı yapan bir hastalıktır. Enfeksiyon yoksa hafif bir rahatsızlık hissi vardır. Apseleşirse şiddetli ağrı yapar, bu durumda apsenin küçük bir cerrahi  müdahale ile boşaltılması gerekir. Aksi taktirde kist  büyüyerek sonraki yapılacak ameliyatın da boyutunu büyütür.

 

61 Yorum

  1. Ömer Yıldız

    Merhaba hocam bende makata saniyelik ağrı oluyor geçiyor kanam da yok

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Makat kaslarının ani spazmı veya anismus dediğimiz kasılma olabilir. Uzun sürerse sıçak duş veya sıcak oturma banyosu iyi gelebilir. Tabii ki kesin tanı ve tedavi önerisi için muayene olmalısınız.

  2. Merhabalar hocam,
    Makatta el ile bastırdığımda bir ağrı hissediyorum. Aynı zamanda bel ağrısı ve hafif hafif kasık bölgesinde sızı hissediyorum. İdrar tahlilinde bir şey çıkmadı, testis ve böbrek ultrasonları da normal görünümde. Sizce ne yapmalıyım?

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Makatta apse gibi bazı hastalıklar olmadığı sürece kasığa, bele ağrı fazla yansımaz. Bu hastalıklarda ise ağrı devamlı ve şiddetlidir. Bazen erkeklerde prostat, kadınlarda rahim, yumurtalık hastalıkları makata yansıyan ağrı yapabilir. Makat hastalığı varlığının tespiti için mutlaka genel cerrahi uzmanı muayenesi gerekir.

  3. Merhaba hocam.
    Benım annemın 84 yaşinda makatta anusta ayakta kaldığı zaman ve normal şekilde büyük tuveletine çıktığı zaman da agrısı oluyor bagzen sancıdan duramıyor heryere gıttık ilk önce basur dedıler fıtıl cerem verdiler hiç bir ise yaramadı Camera ile bakıldı basur yok denil di kadıncağız agrısı olucak dıye yerinden kalkmak istemiyor.Sinir uçları eski görevini yapmıyor ayağı kalkınca basınçtan agrı oluyor denildi
    Hocam makatta ve anusa taki sinir uçlarına botoks yapılır mı veya sizin bir öneriniz var mı lütfen bilgilendirir misiniz tşk.

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Hemoroid fazla ağrı yapmaz, zaten yok denmiş.Ağrı makat kaslarının spazmına yani kasılmasına bağlı olarak da olabilir. Eğer kabızlığı varsa ve makat çatlağı varsa varsa ağrı olabilir. Botoks bu gibi durumlarda etkilidir ancak 84 yaşında eğer makat kaslarında bir gevşeklik varsa botoks gaz ve dışkı kaçırmasını arttırır. Bu nedenle görmeden etkili olup olamayacağı hakkında fikir vermek zor. Muayene ile makat kaslarındaki kasılma durumu görüldükten sonra karar verilmelidir

  4. Hocam makatin solunda bi sertlik var ve cok siddetli agri var 48 saatdir kesintisiz devam ediyor el degmiyor ben sivilce flan cikdi sandim ama sivilce degil ne oturabiliyorum nede uzanabiliyorum makatin solunda derinin solunda 1,5 parmak kadar kalinliginda cok sertlesme var ve agrisi cok kotu

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Bu kadar ciddi bir ağrı ve şişlik anal apse olabileceğini gösterir. Apse ise acil müdahale ile boşaltmak şarttır. Bir an önce acile gitmelisiniz. Şimdiye kadar da gitmiş olmalısınız sanıyorum. Ayrıca tromboze hemoroid, akut ödemli fissür, anal hematom gibi hastalıklar da şiddetli ağrı yapar. Kesin tedavi önerisi için mutlaka muayene şarttır

  5. Merhaba hocam bende hemoroid var bide makat catlagi var kabizlik sonrasi ic taraftan kuyruk sokumuma kadar agri var ve fiskirir derecede kanama var neden olabilir

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Hemoroid ve fissür doktor muayenesi ile tespit edildiyse bunlar kanama yapabilir. Doktorunuzun verdiği ilaçları kullandıktan sonra kanama geçmiyorsa mutlaka ileri inceleme gerekir. Ayrıca hemoroid ve fissür çok fazla fışkırır tarzda kanama yapmaz. Eğer doktora gitmediyseniz bir an önce Genel cerrahi uzmanına muayene olmalısınız. Kanama hemoroid den kaynaklanabileceği gibi kötü hadiselerden örneğin kolon kanserinden de kaynaklanabilir

  6. Hocam merhaba ayakta sabit 15-20 dk durunca bulaşık vs yıkarken ve ıkınmalı dışkılama durumunda makattan kuyruk sokumuna kadar kramp şeklinde ağrı oluşuyor uzandığımda ağrı yavaşça geçiyor . Normal dışkılamada çok ağrı olmuyor fakat ıkınmalı dışkılama sonrasında içerde yüksek basınç varmış gibi oluyor. Dışta hemoroid yok, cerrah elle muayene ettiğinde içerde birşey yok dedi. Yardımınızı rica ederim

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Genel cerrah meslektaşımız muayene etti bir şey yok dediyse ve ileri tetkik istemedi ise önemli bir şey olduğunu düşünmüyorum. Ayakta kalınca ve ıkınınca olması karın içi basıncının arttığı durumlarda böyle bir ağrının olduğunu gösteriyor. Karın içinin muayenesi ve belki de ultrasonografisi yapılsa faydalı olur. Doktorunuz herhangi bir önerilerde bulunduysa onlar uygulayın şikayetleriniz devam ederse tekrar muayene olun ve muhtemelen ileri tetkikler isteyeceklerdir. Muayene etmeden bu kadar bir bilgi ile de daha fazla yorumda bulunmam yanlış olur.

      • İlginiz için çok teşekkür ederim
        saygılarımla

      • Hocam merhaba
        Makat ın üst kısmında oluşan agrıdan dolayı 2 gündür ne uyuyabiliyorum nede oturabiliyorum genel cerrahi den randevu aldım lakin 2 hafta sonraya verdi ben bu agrıdan nasıl kırtulurum nedenleri nelerdir sizce ?
        Tesekkür ederim

        • Op. Dr. Seher Şirin

          Dışkılama haricinde, devamlı olan ağrı özellikle zonklama tarzında ise apse kaynaklı olabilir. Çoğu makat hastalıklarına bağlı ağrılar dışkılama ile başlar, dışkılamadan sonra birkaç saat devam eder. Devamlı, uyutmayacak ağrıda 2 hafta beklemez. Apse ise erkenden boşaltılması gerekir, erken müdahale edilmezse kötü sonuçlanabilir. Acil Polikliniği’ne gitmelisiniz ya da yakınınızda ulaşabileceğimiz başka bir cerrahi uzmanına muayene olmalısınız

      • Agri durulmaz derece uzmanlara gittim ilac ve fitil verdiler ama agri gecmiyor

        • Op. Dr. Seher Şirin

          Doktora gidip muayene olduktan sonra ilaç kullandığınız halde geçmiyorsa uzaktan vereceğim öneriler size zararlı olabilir. Tedavi sonrasında şikayetlerin geçmemesi durumunda her hastalıkta yeniden kontrole gitmek gerekir, teşhisi yeniden gözden geçirmek gerekir. Eğer kabızlığınız ya da ishal varsa sert dışkılıyorsanız makat ağrısını arttırır. Kabız olmamak için beslenmenizi düzene koymalısınız, tuvalette zorlanmamalısınız. Ağrı yapan apse ya da anal hematom. tromboze hemoroid gibi bazı müdahale gerektiren hastalıklar varsa ve ilaca cevap vermiyorsa müdahale yapılmalı. Bir an önce doktorunuza kontrole gitmenizde fayda vardır

        • Hocam merhaba. Tuvalete çıktıktan sonra makatta ağrı ve zonklama oluyor sanki sürekli tuvaletim varmış gibi bir baskı oluyor. Ve çok sık tuvalete çıkıyorum ishal yada kabız değilim. Daha önce bir çok tahlil verdim kolonoskopi ve çölyak da dahil ama bir şey çıkmadı. Tuvaleti yaparken yanma oluyor bazen çok az kan geliyor kaşınma da var ne yapıcam bilmiyorum artık

          • Op. Dr. Seher Şirin

            Makattaki ağrı ya da makatın hemen girişindeki durumlar kolonoskopide gözden kaçabilir. Bunun için ayrıntılı bir anüs muayenesi, mümkünse anoskop ile anal kanala bakmak gerekir. Kolonoskopi yapılması en azından kanamanın sebebinin kolon kanseri ya da iltihabı bağırsak hastalığı olmadığına açıklık getirmiştir. ağrılı dışkılama büyük olasılıkla analfissürden olabilir. Kesin teşhis ve tedavi önerisi için muayene olmanız gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp Destek
İletişim Bilgileri