Hemoroidden Korunmak İçin Neler Yapılmalı?

Öncelikle hemoroidi nasıl önleyebileceğimizi anlamak  için  oluş sebeplerini bilmek gerekir. Bu sebepler ortadan kaldırıldığında hastalığın oluşması önlenmiş olur.

Hemoroidin oluşmasına neden olan durumları kısaca gözden geçirelim:

*Kabızlık ya da ishal, yanlış beslenme alışkanlığı,

*Gebelik,

*Yanlış tuvalet alışkanlığı, tuvalette uzun oturma ve ıkınma,

*Şişmanlık, sigara kullanma, hareketsiz yaşam tarzı,

*Ağır spor yapma, ağır kaldırma, uzun süre oturma ya da oturarak çalışma, uzun süre ayakta kalma, ayakta çalışma,

*Anal ilişki gibi anal travmalar,

*Yaşlılık,

*Genetik faktörler,

*Karın içi basıncını artıran hastalıklar: Karın içinde kitle yapan tümörler, karın içinde sıvı birikmesine sebep olan hastalıklar, ağır öksürük.

*İshal – kabızlık ve ıkınma yapan iltihabi bağırsak hastalıkları.

Basurun oluşmasını kolaylaştıran bu faktörlerin büyük kısmını ortadan kaldırmak elimizdedir. Fakat bir kısmı elimizde olmayan sebeplerdir. Bir kısmı da başka hastalıklara bağlı olduğundan öncelik basur tedavisinde değil sebep olan hastalığın tedavisidir.

Basurdan Korunmak İçin Neler Yapmalıyız?

Yukarıdaki saydığımız sebepleri değiştirmenin elimizde olduğu nedenlerden başlayarak tek tek ele alalım.

Kabızlığınızı  Önleyin, Ikınmayın:

Kabızlık toplumumuzda neredeyse kabullenilmiş, sıradan ve olağan görülen bir durum haline gelmiştir. Hastaların büyük bir kısmı ‘ben zaten yıllardır kabızım’ şeklinde normal bir durummuş gibi anlatırlar. Oysa hemoroid gibi pek çok hastalığa sebep olduğu için en az makattaki hastalıklar kadar tedavi edilmesi ve düzeltilmesi gereken bir durumdur. Hemoroid oluşumunda en önemli faktörlerden biri olduğunu düşünürsek kabız olmadığımızda hemoroid hastası olmaktan da büyük ölçüde korunmuş oluyoruz. Ayrıca hastalık oluştuktan sonra da daha kolay tedavi olabilmek için de kabızlığın giderilmesi gereklidir. Kabız kalındığı sürece tedavinin etkinliği azalır iyileşme süreci uzar.

Kabızlığı önlemek için bol sebze, salata, lifli meyveler (elma, armut, erik, kayısı), kepekli tahıl ürünleri, baklagilller, yaş badem ve bol su tüketilmelidir. Sabahları aç karına su içmek ve 5-10 dakika hareket etmek bağırsakların çalışmasına sebep olacaktır. Kabızlığın engellenmesinde hareket artırılması özellikle yürüyüş yapmak çok önemli rol oynar.

Dışkılama sırasında ıkınmamak gerekir. Ikınma ile makattaki toplardamarlardaki kan basıncı artar ve hemoroidin artmasına sebebiyet verir.

İshalinizin  Tedavisini Olun:

İshal olmak elimizde olmayan bir durumdur. İshal olunduğunda kısa zamanda nedeni bulunmalı ve tedavisi yapılmalıdır. Gıda zehirlenmesi varsa yine kısa sürede dahiliye uzmanına muayene olunmalıdır. Uzun süreli geçmeyen ishallerde iltihabi bağırsak hastalığı olabilir. Bu durumda gastroenteroloji uzmanına muayene, gerekirse kolonoskopi ve tedavi olunmalıdır. İshal olunduğunda ıkınma duygusu da eklenir. Tuvalette fazla  oturmak zorunda kalınsa bile ıkınmamalıdır.

Doğru Dışkılama Alışkanlığı Edinin!

Kişinin en rahat olduğu zamana dışkılama alışkanlığı edinilmelidir. Sabah  saatlerinde olması tercih edilmelidir. Sabah aç karına 2 bardak su içilmesi ve  5 dakika hareket edilmesi gastro – kolik refleksle bağırsak hareketini artırır. Tuvalette fazla oturmamak, gazete okumamak, telefonla oyalanmamak gerekir. Ayrıca ıkınma asla yapılmamalıdır. Dışkılama ihtiyacı geldiğinde bekletilmemeli ve ertelenmemelidir, hemen tuvalete gidilmelidir.  Bekletilme olduğunda dışkı suyunu çekip sertleşecektir. Sert dışkı dışarı itilirken basınç artacağından hemoroidlerin oluşmasını kolaylaştırır.

Kilo almayın!

Obesitede alt karında basınç artışı olacağından basur oluşumu kolaylaşır.

 Yaşam Şeklinizi Değiştirin!

Hareket etmek özellikle yürümek bağırsak hareketlerini artıracağından kabızlığı engeller. Makat etrafındaki basıncı azaltarak hemoroid oluşma olasılığını azaltır. Devamlı oturan, hareketsiz yaşam süren, oturarak çalışan ya da devamlı ayakta dikilerek (yürümeden) çalışanlarda hemoroid sıklığı fazladır. İşi oturarak olan kişiler belirli aralıklarla kalkarak kısa yürüyüşler, hareketler yaparsa hemoroid oluşmasını engelleyebilirler. Yani çok oturmayın, uzun süre ayakta dikilmeyin. Uzun süre ayakta beklemek gerekirse beklenilen yerde kısa mesafeli yürüyüş (volta atmak) iyi gelecektir.

Ağır Kaldırmayın, Ağır Spor Yapmayın!

Ağır kaldırıldığında ya da halter gibi spor yapıldığında anüs damarlarında basınç artışına sebep olacağından basur oluşumunu kolaylaştırır. Hiç olmazsa genetik yatkınlığı olan ve orta yaşın üzerindeki kişiler bu konuda dikkatli olmalıdır.

Hamileliğinizde  Gereken Önlemleri Alın!

Hamile kalmayın diyemeyiz tabii. Dünyanın en güzel duygularından birinden mahrum kalmanızı istemeyiz. Bu güzel duygunun tadına varabilmeniz için hemoroidle baş etmek zorunda kalmayın.

Gebelikte beslenmeye her zamankinden daha fazla dikkat edilmelidir. Lifli gıdalara ağırlık vermek, yeterince su içmek, mümkün olduğunca hareket edebilmek gerekir. Toplumumuzda gebelikte daha çok psikolojik etkenlerle hamur işine ağırlık verme (aş erme) ya da bebeğe bir şey olacak korkusuyla hareket kısıtlaması olur. Bu nedenle de hemoroid gibi makat hastalıklarının görülme sıklığı artar.

Gebe kadınlar sırt üstü yatmamalıdır, yan yatmalıdır. Sırt üstü yatarken bebeğin yaptığı bası ile makattaki toplar damarların kalbe dönüşü azalır. Makat damarlarındaki basınç artar, basur oluşumuna zemin hazırlar.

Basura Sebep Olan Ek Hastalıklarınızın Tedavisini Olun!

Kronik öksürük, akciğer hastalıkları gibi basura sebep olabilecek hastalıklar varsa tedavi edilmelidir.

Karın içi basıncı artıran tümör, siroz gibi hastalıklar zaten basurdan çok daha önemli olduğundan ivedilikle tedavi edilmelidir. Bu süreçte oluşan hemoroidlere bağlı şikayetler ilaç tedavileriyle rahatlatılmaya çalışılır ya da ameliyatsız yöntemler mümkünse uygulanır.

Elimizde Olmayan Sebepler Karşısında Yapabileceklerimiz:

Genetik faktörler basur oluşumunda önemli rol oynar. Örneğin bir ailede birden fazla kişide basur bulunabilir. Ayrıca yaşın ilerlemesi de basuru artıran sebeplerdendir. Bu durumu değiştiremeyeceğimiz için beslenme ve hareket alışkanlığı, daha fazla su içme, fazla oturmama, ayakta dikilmeme gibi önlemlere daha fazla dikkat etmeliyiz.

5 Yorum

  1. Hocam iyi günler ben 16 ve 20 yaşımda 2 defa fistur ameliyatı geçirdim ,50 yaşındayım. 10 yıldır makatta fındık büyüklüğünde şişlik var acı yanma kanama Yok diskidan sonra parmakla içeri itiyorim yurtdışı nda yaşıyorum carrahisiz tedavisi mumkunmu Türkiye’ye grldigim süre kısıtlı tedavi süreci veya süresi hakkında bilgilendirirmisiniz ve ben kronik kabızlık yaşıyorum. Teşekkür ederim

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Fistül ve fissür farklı hastalıklardır. Tedavi ve ameliyat yöntemleri farklıdır. Geçirdiğiniz ameliyatlar fistül ise, akıntı,ara sıra ağrılı şişlik oluyorsa fistül nüks etmiş olabilir. Fissür yani çatlak ameliyatı olduysanız ağrı olmadığı için çatlağın tekrarladığını düşünmüyorum. Dışkılama sırasında anüsten dışarı çıkan meme sonrasında kendiliğinden ya da iterek içeriye girebiliyorsa 3. derecede iç hemoroid ya da anal polip olabilir. Anal polipse alınıp patolojiye gitmesi gerekir. 3. derecede hemoroid ise lastik bantla boğma ve infrared koagulasyon tedavisi yapılabilir. Bu tedavi geldiğiniz gün muayene sonrasında teşhis kesinleşirse aynı gün yapılabilir.Hastaneye yatmanız gerekmez.Aynı gün evinize gidebilirsiniz. Başka bir ülkede yaşadığınız için,nadiren de olsa kanama gibi komplikasyonlar açısından bir kaç gün İstanbul2da kalmanızda fayda var. Müdahale,ameliyat,ilaç tedavisi gibi hangi tedaviyi olursanız olun kabızlığı çözmeniz gerekir. Bunun için sitemizdeki kabızlık ile ilgili konulardan faydalanabilirsiniz.

  2. Yurtdışı nda yaşıyorum 10 yıldır hiç yanma kanama veya sancı olmadı makat iç bölümünde 10 cm nohut büyüklüğünde şişlik. Var daha önce 2 analfistur ameliyatı geçirdim 30 yıl önce her zaman kabızlık yaşıyorum tedavi süreci ve süresi hakkında bilgi verirseniz memnun olurum il iznimde sizi Ziyaret edeceğim. Teşekkür ederim

  3. İşim oturarak. Arada hemoroidim oluyor. Hemoroid yastığı hemoroid oluşmasını önler mi

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Hemoroid yastığı hemoroidin oluşmasını önlemez. Otururken hemoroidin artmasına sebep olan faktör yerçekimidir. Yastıkta da bu sebep devam eder. ödemli,ağrılı akut ataklarda hmoroid rahatsızz etmesin,oturabilsin diye yastık kullanılır. İşiniz sırasında su içmeyi artırabilir, belirli aralıklarla 5 dakika ofis içinde yürüyebilirsiniz. Eve giderken de 15 dakika yürüme fırsatı oluşturabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp Destek
İletişim Bilgileri