Makat Hastalıklarında Beslenme Nasıl Olmalı?

Kabızlık toplumda çok sık rastlanan günde bir kezden daha seyrek yada sert, katı dışkılamadır. Kötü beslenme alışkanlıklarıyla ve yaşam tarzıyla direkt ilgilidir.  Kişilerin dışarıda fast food yeme alışkanlıkları arttıkça ve hareketli yaşam şeklini bıraktıkça daha da artmaktadır.

Kabızlık çoğu anal bölge hastalıklarına davetiye çıkartan bir durumdur. Mesela anal fissür yani çatlak sert dışkılama sonrası oluşur ve tedavide daha kolay sonuç almak için bu durum mutlaka çözülmelidir. Aynı şekilde tuvalette ıkınma veya uzun kalma sonucunda hemoroidler ve makat sarkması (rektal prolapsus) oluşabilir. Anal hematom da ıkınma sonucunda basınç artışına bağlı cilt altında oluşan kanamadır. Sık rastlanan makattaki kaşıntının bir sebebi de makattan olan gaz ve dışkı kaçağıdır.

Anal bölge hastalıklarının tedavisinde kabızlığı ortadan kaldırmazsak ne tedavi yaparsak yapalım tedavinin başarı oranı düşer.  İlaç tedavisinde, ameliyatla, ameliyatsız iğne tedavilerinde, laserle tedavide kabızlığın düzeltilmesi tedavi başarısında büyük önem taşır. Yumuşak dışkılama sağlayamazsak fissürün iyileşme süreci uzar. Benzer şekilde ıkınmayı ortadan kaldıramazsak hemoroidi tam olarak tedavi edemeyiz.

Kabız olmamak için nasıl beslenmeliyiz?

Doğru bir beslenme şekliyle kabızlığı engellersek hem makat hastalıklarından korunmuş oluruz hem de bu hastalıkların biri mevcutsa daha kolay tedavi oluruz.
Doğru beslenme kabız kalmamak için en önemli yoldur.

Kabızlığa iyi gelen gıdalar hangileridir?

Lifden zengin besinler sindirim sırasında tam emilmezler, bağırsağa su çekerler, suyu lifler arasında tutarak dışkının yumuşak olmasını sağlarlar. Günde 25-35 gr lif tüketilmelidir. Sayacağımız  besinler ülkemizde çok rahatlıkla temin edilebilecek gıdalardır. Bu nedenle önerilere rahatlıkla uyulabilir.

Hangi besinler lifden zengindir?

Bu besinlerle beslenmek yalnız hemoroidden değil, diğer makat hastalıklarından ve tüm vucudu etkileyen, kalp damar hastalıklarından da korur.

Sebzeler: Her çeşit sebze bol miktarda yenmelidir. Mesela  pırasa, kabak, ıspanak patlıcan, taze fasulye, bezelye,  lahana, havuç, enginar, biber brokoli, kereviz aklımıza gelen sebze çeşitleridir. Ayrıca domates antioksidan özelliği dolayısıyla hemoroiddeki ödemin azalmasına yardımcı olur.

Salata çeşitleri : Kıvırcık, marul, mor lahana, yeşil soğan, kuru soğan, maydanoz, tere, turp, dereotu ve her türlü otlardan yapılan salatalar  yemeklerin yanında bol miktarda tüketilmelidir.

Lifli meyveler: Her meyve liften zengin değildir. Lifden zengin olanlar erik, incir, kayısı, elma, armut, kivi, ananas, avakado, kavun. Bu meyvelerin mevsimi değilse tazesi bulunamıyorsa kurusu veya kompostosu tanesiyle birlikte yenilebilir. Ayrıca meyveler antioksidan özelliğinden dolayı basurun şişmesine iyi gelir.

Probiyotikler: Yoğurt ve kefir probiyotiktir. İyi huylu bakteriler bağırsakta arttığında bağırsakların hareketi artar, bağırsakların  düzenli çalışmasına yardım ederler.

Bazı tahıl ürünleri: Kepek, çavdar, bulgur, yulaf ezmesi ve tam buğday ekmeği beyaz ekmeğe tercih edilmelidir. Pirinç, makarna gibi besinlerinde artık kepek içerenleri bulunabilmektedir.  Süt ve yoğurda karıştırılabilen kepekli ürünler tüketilebilir.

Bakliyatlar: Yeşil-kırmızı mercimekte lif fazla miktarda bulunur. Esmer pirinç, kuru fasülye, nohut ve tuzsuz badem lif açısından oldukça zengindir ve kabızlığa iyi gelir.

Akşamları  yada öğün aralarında kuru kayısı, kuru incir yenebilir. Bu gıdaları çalışıyorsanız  iş yerine, öğrenciyseniz okula yada gezmeye götürülerek sağlıklı bir  atıştırma yapılabilir.

 Bu besinleri önermemiz bunun dışındaki besinlerin yenmeyeceği veya yasak olduğu anlamına  gelmez. Yanında bol salata veya kepekli ekmek olması  koşuluyla tavuk, balık, et, yumurta da yenilebilir.

Bol su içmek unutulmamalı!

Lifli besinler içerine su çekerek ve  liflerin içinde suyu hapsederek dışkının kıvamının yumuşak olmasını sağlarlar. Bu nedenle de bol su içmek gerekmektedir. Ayrıca içilen su bağırsakta hacim de oluşturarak bağırsağın çalışmasını sağlar. Kabız kalmamak için günde en az 2 litre yani 8-10 su bardağı su tüketilmelidir. Sıcak mevsimlerde yada fazla efor yapılıp terlendiğinde bu miktar artırılmalıdır.

Su içememenin bahanesi olmamalıdır, her yerde bulunabilir. Su içmenin zor geldiğini söyleyen hastalar makat hastalığının daha zor olacağını düşünmeli ve ilaç niyetine kendilerini zorlamalıdırlar.

Oyun ve okul çağındaki çocuklarda ve bebeklerde kabızlık ve makat çatlağı sıktır. En önemli sebebi yetersiz sıvı alınmasıdır. Bu nedenle anneler çocuklarının yeterli  sıvı almasını  sağlamalıdırlar.

Yardımcı besinler:

Bazı bitkisel ilaçlar kabızlık giderilmesinde geçici olarak kullanılabilir.

Bitki çayları yardımcı olabilir. En çok bilineni sinameki otudur. Fazla uzun süreli ve yüksek miktarda kullanılmamalıdır.

Yulaflı ürünler bazı besinlere örneğin süte, yoğurda, çorbaya  karıştırılarak tüketilebilir, kabızlığı gidermede yardımcı olur.

(Önemli Not: Şu anda Medical Art da çalışmamaktayım. 7 yıl Bakırköy’de çalıştıktan  sonra Haziran 2022 den beri Antalya’dayım.  0532 4596900, 0242 3122222,  0242 3122220 numaralı telefonlardan yeni yerime ulaşabilirsiniz.)

Anüs hastalıklarına davetiye çıkaran besinler

Çay,kahve, kola gibi kafeinli içecekler, gazlı içecekler,alkol

Kırmızı biber, pul biber, karabiber, hardal gibi acı soslar ıkınmayı ve  hemoroidde ki ödemi,  kanamayı artırır.

Kek, çörek, börek, kurabiye, rafine şeker içeren besinler lif içermez. Ayrıca  bağırsak hareketlerini azaltarak kabızlık yapar.

Patates cipsi, tuzlu krakerler, hazır yemekler, şarküteri konserve çorba sodyum yani tuz içeriği fazla olduğundan hemoroidal damarlarda ödeme sebep olabilir.

Doymuş yağlar kabızlık sebebidir. Fast food, salam,sosis, sucuk margarin doymuş yağ içerdiğinden kabızlık yapar.

Kabızlığı gidermek için başka neler yapabiliriz?

Hareketli bir yaşam ve egzersiz:

Günlük yaşamda ne kadar hareketli olursak bağırsaklarımızda  o çalışır. Çağımızda hareketsiz yaşam arttığı için kabızlık da giderek artmaktadır. Her gün en az yarım saat tempolu yürüyüş, karın hareketleri kabızlığın çözülmesinde yardımcı olur.

Tuvalet alışkanlığının kazanılması makat hastalıklarından korunmada çok önemlidir.

En rahat olunan zamanda her gün dışkılamak için en fazla 2-3 dakika oturmak tuvalet alışkanlığı kazandırır. Bunun sabah saatlerinde, mümkünse kahvaltıdan sonra olması önerilir. Sabah kahvaltı etmeden  çıkılacaksa 1-2 bardak fazla soğuk olmayan su içip bir miktar egzersiz yapmak da alışkanlık kazanılmasında faydalıdır.

Dışkılamayı ertelemek anal bölge hastalıklarını ve buna bağlı şikayetleri  artıran bir durumdur. Hastalar ağrı olacağını düşünerek dışkılamadan kaçarlar, ertelerler. Ya da tuvalet beğenmeme, titiz davranma, illaki evde dışkılama yapma alışkanlığı da erteleme sebebi olabilir. Bekletme ve erteleme  sonucunda bağırsağın son kısmında bekleyen dışkının suyu barsak tarafından emilerek dışkı sertleşir. Sonrasında makattaki mevcut hastalıkların iyileşme süreci gecikir.

Tuvalette gereğinden (2-3 dakika) fazla kalma ıkınmayı artıracağından yanlış bir davranıştır. Ikınma sonucunda anal hematom ve hemoroid oluşumu kolaylaşır, bu hastalıklar varsa iyileşmesi gecikir.

Kolay dışkılamak için dışkılama pozisyonu da önemlidir. Vücudumuz için doğal olan dışkılama şekli çömelerek dışkılamadır.  Fakat günümüzde alafranga tuvaletlerin artması ve kişilerde diz, bel sorunlarının yaygın olması klozette dışkılamayı gerektirmektedir. Bu durumda ayakların altına bir basamak konulursa, diz yükseltilip karına yaklaştırılırsa kolay dışkılama sağlanabilir. Bu pozizyonda Puborektal kas gevşeyerek bağırsaktaki darlığı ortadan kaldırır.

Tuvalet alışkanlığı önemlidir

Sonuç Olarak Şunu  Unutmayalım!!

Tüm bu önerileri dikkate alırsak , beslenme şeklimizi değiştirirsek, hareketli bir yaşama geçersek bağırsaklarımız düzenli çalışır. Böylece ağrısız, kanamasız dışkılama yaparız. Bunun önemini en iyi fissür ağrısı yada hemoroid kanamasını çekenler bilir. Hatta belki de makattan ameliyat olmaktan kurtuluruz. Tercih sizin tabii.

Ayrıca bu tarzda beslenme tüm vücut sağlığımızı korumada da önemlidir. Örneğin kalp damar hastalıklarından,diyabetten de korunmamızı sağlar.

229 Yorum

  1. Kabızlığın zebze meyve bol su posalı lifli beslenmenin dışında ileşmenin başka çaresi yokmu 6 aydır uğraşıyorum için dışım zebze şu oldu ileşme tık yok

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Eğer kabızlık herhangi bir hastalığa bağlı örneğin hipotiroidide (guatr) ise hastalığın tedavisi yapılırsa kabızlık düzelir. Yalnız sebze yemeniz gerekmiyor. Et, köfte, balık yiyebilirsiniz, yanına salata yemek koşuluyla. Baklagiller, badem tüketebilirsiniz. Bol su içmelisiniz. Mutlaka hareketinizi artırmalısınız. Kabızlık hala geçmiyorsa kolonoskopi gerekebilir.

  2. Merhabalar hocam benim size bı sorum olacaktı rektal descensus ne demektir nasıl bı tedavisi vardır cevap verirseniz sevinirim şimdiden teşekkürler

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Rektal descensus rektum dediğimiz bağırsağın son bölümünün aşağıya ve dışarıya sarkmasıdır. Tedavi şekli değişebilir. Derecesini ve hangi çeşit olduğunu görmek, şikayetlerinizi bilmek ve bazı tetkikler yaptırmak gerekebilir. Durumunuzu artırmamak için kiloluysanız kilo verin, tuvalette uzun oturmayın ve ıkınmayın.

      • Çok teşekkür ederim hocam cevabınız için rektal prolapsus gibi biseymi hocam ayrıca kabızlık yaparmi bunada cevap verirseniz çok çok sevinirim hocam çok teşekkür ederim

        • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

          Prolapsus biraz daha farklı. Prolapsusta yalnız rektum mukozası veya tam kat rektum (bağırsak) dışarı çıkar. Descensusta karın alt kısmında da biraz gevşeme vardır. Pelvik kasları kegel egzersizleriyle güçlendirebilirsiniz. Makatınızı dışkınız-gazınız gelmiş ama tutmak zorundaymışsınız gibi kasıp 5 e kadar sayıp bırakın. Süreyi ve sayıyı giderek artırabilirsiniz. Aynı şeyi idrar için de yapabilirsiniz. Ayrıca pelvik kasları güçlendiren jimnastik hareketleri yapabilirsiniz( youtube dan bulabilirsiniz).Kabızlık yapmaz ama dışkılama zorluğu yapabilir. Ikınmak zorunda kalabilirsiniz. Bunu aşmak için sabah kalkar kalmaz 2 bardak su için ve 5-10 dk. hızlı hareket edin. Bağırsakların itici gücü ile daha kolay dışkılama olacaktır. Gün içinde 3 litre su, bol sebze, salata tüketin, hareket edin. Kesin tedavi önerisi için de mutlaka muayene olun. Çünkü prolapsusta cerrahi tedavi gerekir.

          • Bağırsak makatin ağzına kadar iniyor ama disari çıkmıyor hocam bir senedir idare ediyorum ama artık dışkı çıkışını engelliyo dışkı aşağıya kadar iniyor makatin biraz yukarisindan kaliyo cikmiyo yada az bı kısım cikiyo gerisi kaliyo oda makatta dolgunluk ve ağrı yapıyor mr defekografi de çıktı bu sonuç bağırsak dışarı çıkmadığı için bişey yapmadılar böyle idare et dediler ama ben edemiyorum hocam her türlü diyeti dediğiniz şeyleri yapıyorum ama artık fayda etmiyo bunun cerrahi bı tedavisi yokmu hocam kusura bakmayın sizinde zamanınızı alıyorum ama cevap verirseniz sevinirim şimdiden teşekkürler

  3. Benim makatımda tuvalete gittikten sonra yanma oluyor ve birkaç saat çok ağrıyor neden acaba

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Kabızlık ya da ishal varsa makatta fissür dediğimiz çatlak oluşmuş olabilir. Fissür yalnız dışkılama sırasında ve sonrasında bir süre ağrı yapan en sık hastalıktır. Ayrıca pıhtılaşmış basur, anal hematom gibi durumlar da ağrı yapabilir. Fissür erken aşamada ilaçlarla ve bazı önlemlerle düzelebilir. Geç kalınırsa kronik fissürler botoks enjeksiyonu ya da ameliyat olmadan geçmez.

  4. Hocam merhaba bebim oglum 7 yasinda rektal prablus ameliyati oldu makattan disari cikiyordu 1 ay oldu ama yine disari cikiyor neden acaba sagolun

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Çocuklarda rektal prolapsus sebepleri farklıdır. Muhtemelen sebebe bağlı olarak ameliyatın şekli, başarı oranı da erişkinlere göre değişir. Ben genel cerrahi uzmanı olduğumdan cevap vermem doğru olmaz. Çocuk cerrahisi uzmanına özellikle de ameliyatı yapan doktorunuza sormalısınız.

    • Merhaba Dilek hanım oğlunuza makattanmi ameliyat yaptılar acaba nasıl bı teknik uyguladılar

  5. Merhabalar hocam bende rektosel artı rektal prolapsus vardı karından kapalı ameliyat yapıldı laparoskopik ventral mesh rektopeksi sanırım ameliyatin tam adı siz bu ameliyatı yaptınız mı hocam beş aya yanaştı hocam ben ameliyat olalı benim hala agrilarim var hem makat hemde vajinanın arka tarafı agriyo sanırım yama konulan bölge benim korktuğum bu ağrılar ömür boyu sürecek mi hocam dışkılama olayida tam olmuyo sanki diskilamama engel olan bişey var gibi bu yama nin bı zararı varmıdır hocam darlık yaoabilirmi koyulan bölgede çok gergin hissediyorum makati ikinamiyorum resmen bu ameliyatın riskleri nelerdir hocam yada yamanin komplikasyonları nelerdir bu ameliyatın başarısı çok mu düşük hocam bı cevap verirseniz çok sevinirim henüz 32 yaşındayım hiç çocuk yapmadım tekrardan evlenip anne olmak istiyorum ama şuan çok kötü durumdayım yatalak hastadan farkim kalmadi hocam bu ameliyatı yaptıysanız ne gibi zararları vardır yada bu ameliyatla ilgili bana bilgi verir misiniz hocam buna çok ihtiyacım var şimdiden teşekkürler

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Tabii ki bu ameliyattan yaptım. Bu ameliyat sonrası makatta ağrı olmaz. Makat ağrısını yapan başka bir hastalığınız olabilir, bu nedenle yeniden anal bölgenin muayene edilmesinde fayda var. Çünkü yama anüsün biraz yukarısına, kuyruk sokumuna doğru konularak yukarı asılır. Yamanın önemli bir komplikasyonu yoktur. Nadiren yamayla asarken fazla sıkılmış olabilir, bu durumda dışkılama bozuklukları görülebilir. Böyle bir durum olup olmadığı da rektosigmoidoskopi yapılarak kolaylıkla tespit edilebilir. Şikayetlerinizi doktorunuza iletirseniz size bu konuda bilgi verecektir.

      • Çok teşekkür ederim hocam verdiğiniz cevap için bende iç sarkma vardı hocam dışarı çıkan bağırsak yoktu laparoskopik mesh rektopeksi ameliyatının basarisi çok mu düşük hocam sanırım bende basarisiz oldu çünkü hiç iyi değilim beş ay oldu bu süreç içerisinde tekrar nuks etmiş olabilirmi doktor kabız kalma dedi dupalac şurup içtim oda beni ishale yakın yaptı günde üç kere tuvalete çıkardı zorlandı galiba tekrar sarkma oldu beş aydır nerdeyse dört ölçek şurup içtim ayrıca motis diye bi ilaç ama doktorum icmemi söyledi netten bakıyorum ishalde bağırsak sarkmasinda sebep olabiliyoruz acaba tekrarladimi hocam ishal buna sebep olmusmudur eğer tekrar ettiyse başka çaresi varmıdır hocam inanın çok kötü durumdayım tekrar cevap verirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkürler

  6. Hocam ilk başlarda tuvaletimi yaparken yanma ve kan geliyordu artık bazen kan geliyor ama acımıyor

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Kanama varsa ağrıyla beraber olmaması daha masum olduğunu göstermez. Mutlaka muayene ile nereden kanadığının açıklanması gerekir. Ağrısız olduğunda kabızlık ve ıkınma ile kanama hemoroidden olabileceği gibi bağırsak kanserinden de olabilir. Bu durum yaşla, ailede kanser olup olmaması gibi durumlarla da değişebilir. Bu nedenle mutlaka en kısa zamanda muayene olmalısınız.

  7. Kolay gelsin seher hanım ben sebze yiyemiyorum et ağırlıklı besleniyorum makatimda yanmalar ve agrilar oluyor onereceginiz bir surup krem varmi yemek duzenim degistiremiyorum tesekkurler

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Hayat boyu ilaç kullanmak yerine ne yapıp edip beslenme düzeninizi değiştirmelisiniz. Yiyemediğiniz bir besinin yerine başka lifli dıdalardan alabilirsiniz.örneğin hiç sebze yemeği sevmiyorsanız salata, sabah kahvaltıda taze biber, maydanoz, ya da gün içinde elma,armut,kayısı,hurma gibi lifli meyveler (tazesi,kurusu olabilir), kavrulmamış badem,yeşil mercimek yiyebilirsiniz. su tüketimini artırabilirsiniz.Ayrıca hareketinizi de artırın, yürüyüş yapın. Hiç bir hastaya görmeden ilaç önermem çünkü bu hastanın zararına olabilir. Muayene sonrasında ise ilaçları ancak geçici bir süre için yazıyorum. Hayat boyu kullanmanın hangi ilaç olursa olsun sakıncaları vardır. Kronik kabızlık düzeltilmezse giderek bağırsak uzar,genişler kasları zayıflar, itemez hale gelir. Bu durum durumu daha da vahim hale getirir.

  8. Hocam benim vajinamda enfeksiyon oluştu yanma ve kaşınma oluyordu. Fakat 3 4 gün sonra makatımda da anüs üstü hemen azıcık yanma olmaya başladı simdi. Vajinal enfeksiyonlar makata falan yan etki yapıyor mu onu merak ettim yoksa bu normal sayilabilecek bir şey mi

  9. Hocam benim makatımın iç kısmının sanırım arka tarafı oluyor orada büzüşük bir şey var kabarık böyle fakat büyük değil küçük sevilce gibi. Sanırım o ayda 1 kere çatlıyor. Fakat beni o büzüşük şey rahatsız etmiyor ama boyle hissettim o çatlıyor durmadan olabilir. Önceden var mıydı yok muydu bilmiyorum. O büzüşük şeyle ilgili de gordundugum doktorlar bana bir sey demedi. Anoskop ile falan incelenmişti. Ama her çatladiginda o büzüşük olan çizginin yanı yada uzeri çatlıyor gibi hissediyorum belkide normaldir bilmiyorum ama sırt tarafı makatın içi arka taraf mı oluyor vajinaya dogru giden değil de sirttan inen yerden bahsediyorum. Biraz karışık yazdım…

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Eğer makatta oluşan fissür yani çatlak ise ucunda bekçi memeler olabilir. Büzüşük şey diye tariflediğiniz memeler bunlar diye tahmin ediyorum. Fissür rinleştikçe ve süre uzadıkça büyüyebilir. Bu memelerin tedavisi gerekmez. Fissür tedavisi yapılması yeterlidir.

  10. Hocam gaz kaçırma gibi bir sıkıntım var tedavisi var mıdır

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Gaz kaçırmanın sebebi önemlidir. Anal travma,doğum sonrası yırtılmalar gibi sebeplerden dolayı kas hasarı varsa tedavisi zordur. Kası zedeleyen fistülde ya da fissür ameliyatı sonrasında gaz kaçağı olabilir. Nadiren anüs ve rektum tümörleri de gaz kaçağı yapabilir. Önce muayene ile tespit uapılmalı, gerekirse anal manometri ile dereceledirilebilir. Anal bölgeye dolgu maddesi uygulama %100 olmasada başarılı olmaktadır.

  11. Sfinkterotomi.
    Hocam 10 aydır bunu cekiyom ve ayda 1 kere ayni yer çatlayıp 5 gun içinde geçiyor. Bana sosyal medyadan bir doktor bu tedaviyi söyledi. Bu tedavyi olursam devamli çatlamazmış. Bir bilgilendirir misiniz beni. Ayda 1 kere kısa süreliğine devamli aynı noktada aynı yerde yırtık oluşuyor. Bu Sfinkterotomi olsam ayda 1 kere catlak olmaktan kurtulur muyum

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Sfinkterotomi; makatın etrafında iç sfinkter dediğimiz kasın kesilmesi işlemidir. Kronik fissürlerde, çatlak çok derinleşmişse, ağrı ya da kanama devamlı olduyorsa hepsinden önemlisi bu kasta bir kasılma (spazm) oluştuysa yapılmalıdır. Kasılma olup olmadığı parmak muayenesi ile anlaşılabilir. Bu kasılma yoksa normal olan bir kası kesmenin anlamı yoktur. Bu ameliyatın nadiren de olsa gaz-dışkı kaçırma gibi bir komplikasyonu vardır ve bu komplikasyon olduğunda kalıcıdır. Ayrıca sizdeki kanamanın sebebinin de çatlak olup olmadığı ve çatlaksa aşaması, derinliği,spazm gibi kriterleri belirlemek için muayene olmanız gerekir. Muayene etmeden herhangi bir tedavi hatta ameliyat önermek doğru değildir. Ayrıca yorumları okursanız 2 kez ameliyat olduğu halde sorunu devam eden pek çok hasta yorumu görebilirsiniz. Yani kabızlığınız varsa ve düzeltemiyorsanız ameliyat da kesin çözüm olamayabilir.

      • Kasılma derken? Ne tip bir kasılma. Bende sadece dışkıdan sonra yırtılıyor yanma vr acı oluyor kasılma nasıl oluyor hocam

        • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

          Kasın kasılmasını hastalar nadiren darlık varmış gibi hissedebilir. Bunun dışında hissedilemez. Anüsün parmak muayenesi ile hissedilir. Yanma makattaki çatlaktan dolayı oluyor. Catlak uzun sürdüğünde ve derinleştiğinde Kasılma başlıyor. Bizim tedaviye karar verirken dikkate aldığımız bir husustur.

  12. Hocam 1 hafta daha duracağım geçmezse ortopediye goruncegim fakat cok fena vurmadım veya cok kötü de ağrımıyor hafif ağrıyor. Kalkerken otururken tam kuyruk sokumu açıyor surekli değil. Onun dışında aynı noktada ağrı oluyor. 10 dk hareketsiz kalınca birazcık ağrıyor sadece. Koltuğa hafif vurdum o bölgemi. Bi tip şeyler geçmez mi? Evde bir krem kullaniyorum kardesim ayağını burktugunda verilen ilaç DOLVEN JEL vbu tip hastalıkta kullaniliyormys bu ilaç

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp Destek
İletişim Bilgileri