Hangi Benler Zararlıdır?

Ciltteki benlerin çok büyük bir kısmı iyi huyludur. Çoğunlukla büyümezler, değişikliğe uğramazlar. Ergenlik ve hamilelik  dönemlerde sayıca artabilir veya bir miktar büyüyebilir.

Bazı benler kötü huylu karakter alabilir, örneğin malign melanom gibi bir cilt kanserine dönüşebilir. Benlerin kötü huylu olma ihtimalleri ortalama 200 binde birdir. 6 mm.den  büyük benleri olanlar dikkatli olmalıdır

Displastik nevuslar denilen nevüsler  5 ile 30 mm büyüklüğünde yani  ve  sonradan çıkan diğer benlerin çoğundan daha büyüktür. Vücudun değisik bölgelerinde çıkabildiği gibi en sık gövdede ortaya çıkar. 20 ile 30 yaslarında çıktığında ailede ben yaygınlığı varsa özellikle melanom öyküsü varsa bu benlere daha fazla dikkat etmek gerekir. Ailesel melanom varlığında bu benlerin kanserleşme oranı çok yüksektir.  Aile öyküsü yoksa çok daha düşük oranda kanserleşirler.

Nevüslar, epidermal, dermal ve junctional olarak sınıflandırılabilirler.

*Epidermal nevüslar yani cildin yalnız en üst tabakasında bulunan nevüsler genellikle yüzeyseldir ve kansere dönme potansiyeli azdır.

*Junctional nevuslar derinin üst-alt tabakasının birleştiği alanda oluşur. Yassı ve düz görünümdedir, koyu renktedir. Bu benler diğerlerine göre daha fazla kansere gidiş eğilimindedir. Junctional nevüsler ayak tabanında veya avuçta görüldüğü zaman kötü huylu olma olasılığı yüksektir.Bu nedenle cerrahi olarak çıkarılmalıdır.

 

Zararlı benler nasıl anlaşılır?

Mevcut bende görülen bazı değişiklikler kötüye gidişi düşündürmelidir.

*Özellikle ileri yaşta vücutta yeni oluşan koyu renkli bir ben şüpheli bendir.

*Mevcut benin aniden büyümesi olumsuz bir durumdur. 6 mm. den büyük benler takip edilmelidir.

*Benin şeklinin aniden değişmesi, sınırlarının düzensiz bir hal alması, asimetrik şekle girmesi şüphelidir.

*Renginin koyulaşması yada açıklı koyulu alacalı bir hal alması, aynı bende 3 ton kahverengi ve siyahlık olması şüphelendirmelidir.

*Benin üzerinin iltihaplanması, akıntılı, kabuklu bir görünüm alması, kanaması, kaşınması akla benin kötüye gidişi olduğunu getirmelidir.

*Vücudunda çok fazla sayıda nevüs bulunan kişilerde kanserleşme riski fazladır.

*Doğuştan olan benlerde, özellikle geniş alanlar kaplayanlarda  kanserleşme ihtimali fazladır.

*Güneşe bağlı çiller, güneş lekeleri yazın koyulaşır, kışın rengi açılır. Kış mevsiminde rengi açılmayan güneş lekeleri kanserleşme aşamasında olabilir (lentigo maligna). Lentigo maligna 40 yaş sonrasında en sık olarak yüzde görülen kansere dönme ihtimali olan çillerdir. Tipik olarak renk koyulaşması ile birlikte düzensiz sınırlar vardır. Bu lezyonlar diger nevuslerden daha yüksek kansere dönüşme potansiyeline sahiptirler.  Bu tip çiller bir süre bekletildiğinde  % 20 sinin  melanoma döneceği  kabul edilir.

*Çok sayıda sütlü kahve lekeleri varsa von Recklinghausen norofibromatozis hastalığı  veya Albright hastalıgını akıla getirmelidir.  Sütlü kahve rengindeki lekelerde habis değişme yani kanserleşme çok çok azdır.

*Bazen tırnak altında görülebilir.Tırnakta sebepsiz morluklar görüldüğünde doktora başvurmalıdır.

Benler nasıl ve neden kansere döner?

Cilt kanserlerinden en tehlikelisi, hızlı yayılanı malıign melanomdur.

Malign Melanom: Ciltteki melanosit hücreleri ani ve kontrolsüz olarak çoğalmaya başlar. bu kanseri  oluşturur. Erken dönemde lenf yoluyla yayılabilen bir kanser türüdür. Tespit edildiğinde % 40 oranında yayılmıştır. Kadınlarda erkeklerden daha fazla görülmektedir. Melanomlar daha çok kadınlarda bacaklarda,erkeklerde de sırtta görülür.

Son yıllarda melanomun sayısında artış tespit edilmiştir.

Melanom oluşmasında birçok faktör etkilidir:

Bazı kişiler değiştirilemeyen sebeplerle  diğerlerine göre daha fazla risk altındadır.

*En önemli faktör ultraviyole ışınları yani güneş ışınlarıdır. Güneşlenme yada bronzlaşma isteğiyle solaryumda kalma riski artırır. Özellikle genç yaşlarda uzun süreli güneşlenme tehlikelidir. Güneş kremlerinin rolü de kısıtlıdır. Çocukluk çağında cildin üst tabakasının soyulacağı kadar güneşten yanmak melanom açısından tehlikelidir.

*Vücudunda çok fazla sayıda ben olanlarda daha fazla görülür.

*Avustralya gibi sıcak ülkelerde yaşayanlar da risk fazladır.

*Çok açık tenli olanlar, kızıl saçlı ve tenli olanlar, cildinde çok sayıda çil olanlar daha sık melanoma yakalanır. Bunun yanı sıra esmerlerde de görülebilir.

*Ailenin başka fertlerinde melanom olan kişilerde de gelişebilir.

*Kişinin kendisinde başka bir cilt kanseri varsa  yada bağışıklık sistemini baskılayan bir hastalık  varsa risk artar.

Diğer cilt kanserleri: Bazı benlerin üzerlerinde yaralar, kabuklar açılabilir. Bu benler açık renkli olabilir. Ciltte uzun süreli kapanmayan yaralarda melanom dışı cilt kanserleri düşünülmelidir. Örneğin bazal hücreli karsinom, epidermoid karsinomlar görülebilir.

 

Kötü Huylu Nevüsler Nasıl Teşhis Edilirler?

*Kanser şüphesi bulunmayan ya da hiç kanser belirtisi göstermeyen benler biyopsi almadan radyofrekans veya laserle alınabilir.

Kesin teşhis yalnızca biyopsi ile yani patolojik incelemeyle konulabilir. Ben muayenesi ile kanserleşme belirtisi gösteren benlerde biyopsi yapılır. Önce büyüteçle ya da dermatoskopla  bakılarak benin özellikleri araştırılır.

*Kanser olma şüphesi çok fazla değilse punch biyopsi dediğimiz işlem yapılabilir. Örneğin bu biyopsi yıllardan beri değişime uğramamış ama boyut olarak büyük, sınırlarında  küçük şüpheler olan benlerde yakma yöntemini uygulamadan önce yapılabilir. Radyo frekansla veya lazerle yakma işleminde doku elimizde kalmayacağından işlem öncesi bazı küçük kötü kriterler içeren benlere uygulanması emin olmamızı sağlar.

*Cerrahi eksizyon (çıkarma) kanser şüphesi yüksek olan nevüslerde yapmak gerekir. Örneğin ileri yaşlarda yeni çıkmış koyu renkli ben, yıllardır aynı kaldığı halde aniden rengi ve şekli değişen yani kanser olma  ihtimalinin yüksek olduğu görülen benler cerrahi olarak çıkarılmalıdır. Çıkarılan parça patolojik incelemeye gönderilmelidir. Patoloji sonucuna göre yani tümörün tipine göre yeniden ameliyat gerekebilir. Çünkü bazı tümör cinslerinde 1-2 mm. lik sağlam cerrahi sınır yeterli olurken bazı tiplerinde 1-2 cam. sağlam alan da çıkarılmalıdır. Aynı şekilde daha derin çıkarmak için de tekrar ameliyat gerekebilir.

**Ayak tabanında veya avuçta görülen benlerde kanserleşme oranı yüksektir. Bu nedenle cerrahi olarak çıkarılmalıdır.

18 Yorum

  1. Hocam merhaba benim bu fotoğrafa benzer doğumdan beri bi benim vardı. Lazer epilasyonda küçük bir kısmı yandı ve oradaki siyahlık gitti bi zararı olur mu napmam gerekiyor

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Önceki halini bilmeden bir şey söylemek doğru değil ama bir kısmı yandı dediğinize göre bir kısmı hala duruyor. Cildiye uzmanına muayene olun. Kalan kısmını cildiye uzmanı değerlendirsin. Herhangi bir şüpheli durum görürse yanan kısım da dahil cerrahi ile alınmalı. Şüphe yoksa kalan kısımı da Radyo frekansla aldırabilirsiniz

  2. Bende de küçük küçük benler çıkmaya başladı sırtımda
    Ve çok kaşınıyorlar 24 yaşındayım acaba normal bir durum mu

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Benler her ciltte çıkabilir, özellikle güneşlendiyseniz, güneşe maruz kaldıysanız ben çıkması daha da fazladır. Bu kişinin cildine göre değişen bir durumdur. Yeni çıkan benler büyüyen ya da üzerinde yara, erezyon dediğimiz bir kabuklanma gibi durumlar varsa mutlaka muayene olmalısınız. Cildiye uzmanının değerlendirilmesinde fayda var. Benlerden rahatsızsanız radyo frekans yöntemi ile alınabilir. Almadan önce biz de değerlendiriyoruz. Eğer kötü bir şüphe görürsek punch biyopsi önerebiliyorum, sonra radyofrekansla alıyorum. Kötü şüphe çok fazlaysa cerrahi olarak çıkartıyorum. Rahatsız değilseniz, aldırmayı düşünmüyorsanız cildiye uzmanının önerisine göre aldırın derse genel cerrahlar ya da plastik cerrahlar alabilir.

  3. Benim sırtımda kürek kemiğim üzerinde bir ben var hocam yaklaşık 5mm civarında ve aşağıdaki linkteki gibi koyu kahve şekli vs düzgün üstünde de bir tane kıl çıkmış çok huylanıyorum o benden korkuyorum sizce herhangi bir sorun teşkil eder mi ben kapalıyım güneş ışığı vs görmüyo sırtım. Yıllardır var herhangi bir değişiklik olmadı görüntüsünde ama sırtımda sivilce falan çıktığında kaşınıyo o ama ondan mı benden mi anlamıyorum. Kaşınan benim ise korkmalı mıyım?
    https://images.app.goo.gl/uNFFyMCZg5em2baw8

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Görmeden bir şey demek zor. Kaşınması kötü olduğuna dair bir kriter değil. Yıllardır değişiklik olmaması iyi. Bulunduğunuz yerde cildiye ya da cerrahi uzmanı varsa muayene olun. Dilerseniz 0542 6210888 numaralı telefona whatsApp dan yakın çekilmiş bir fotoğraf gönderin. Değerlendirmeye çalışayım ve yaklaşık bir yorum yapayım.

  4. Hocam merhaba ben lazere gittim son yüzümde küçücük bir ben vardı o koptu kabullanıp yerine koyu renkli bir ben geldi aceba bu neyin belirtisi

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Lazer veya başka travmalarla kopan ben herhangi bir kötü hastalığın belirtisi değildir. Kendiliğinden kanaması, ya da kopması önemlidir. Ancak sık sık travmaya uğrayan benlerde giderek kanserleşme görülebilir. Bu şekilde sık sık kopuyorsa ya da tramvaya uğruyorsa alınması gerekir. Radyofrekansla alma en ideal yöntemdir. Almadan önce yapılan muayene de herhangi bir şüphe görülürse biyopsi alınmalıdır

  5. hocam benim sağ köprücük kemiği üzerinde aşşağıdaki şekilde bir ben var. 3 ayrı doktora gittiğimde 2 tanesi zararsız 1 tanesi ise displastik ben plastik cerrahına gidip aldır dedi. kafam karıştı ne yapmalıyım teşekkür ederim.
    https://eksiup.com/p/ha30015yoap3

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Kötü gibi görünmüyor ama taşıdığı bazı karakterler nedeniyle biyopsi almak gerekebilir. Buna karar vermek için yakından büyüteçle bakmak,büyüme, renk değişikliği, kanama gibi belirtilerin olup olmadığını bilmek gerekir. Punch biyopsi dediğimiz biyopsi tipiyle küçük doku parçaları alınarak sonrasında radyofrekans uygulanabilir. Böylece ameliyat olmadan hem ben alınmış olur hem de tanı konmuş olur.

  6. Hocam benim vücudum da 100 den fazla ben var. Sağ kolumda 60 ben var. Bunlar zmanlar küçüklü büyüklü yayılıyorlar çiller gibi ne yapmalıyım.

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Bu kadar yaygın benlerin en önemli sebebi güneş ışınlarıdır(ultraviyole). Güneşleniyorsanız ya da solaryuma giriyorsanız bırakmalısınız. Bu durumlar yeni benlerin çıkmasına sebep olabileceği gibi mevcut benlerin kanserleşmesini de hızlandırır. Vücudunuzdaki benler yakından görülüp,bazı aletlerle bakılmalı. Tehlikeli görülenlerden biyopsi (punch biyopsi-küçük doku parçaları alınır) yapılmalı. Rahatsız olduklarınız radyofrekans yöntemi ile ameliyatsız alınabilir.

      • Hocam istemediğim benler var sonradan çıkan plazma pen die bi sistem var 70 e yakın beni bu şekilde aldırmak istiyorum herhangi bi zararı olurmu ?

        • Op. Dr. Seher Şirin

          Benleri aldırmadan önce doktor mutlaka görmeli. Eğer beninizi alacak yerde güzellik salonu gibi hekim dışı kişiler çalışıyorsa yaptırmamanızı Öneririm. Eğer müdahale edecek kişi doktorsa öncesinde zaten benlerin zararlı olup olmadığını anlamak için muayene yapar, zararsız ben ise alır, zararlı olduğunu düşünürse, herhangi bir şüphe görürse biyopsi alır. Plazma her ben için iyi olmayabilir. Eğer yaptıracağınız kişi doktor ise zaten uygun yöntemi seçecektir. 70 tanesini birden aldırmanızda bir mahsur yok, 150’nin üstünde aynı hastada aynı gün aldığım oldu.

  7. Hocam benim sağ göğsümün altında doğuştan olan kahverengiyle siyah arası yaklaşıık 5 cmlik et beni var. Bu beni rahatsız etmiyor. Acaba tehlikeli midir? Birde koltuk altımda birkaç tane et beni gibi birşey var bunlar tehlikeli midir? Bu arada erkeğim.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Et beni 5 cm. ise (milimetre değilse) oldukça büyük olduğundan alınıp tetkik edilmesi gerekir. Muayene edildiğinde şüpheli bir durum tespit edilirse (büyük olduğundan şüphelidir) tercihen ameliyatla alınması daha uygundur.Diğer koltuk altındaki et benlerinin kötü olduğunu düşünmüyorum. Papillom dediğimiz et beni ya da siğil olabilir. Siğil ise çoğalma yapabilir.Bu lezyonlar radyofrekansla ameliyatsız çok kısa sürede alınabilir.

      • Hocam benimin şekli şu linkte resim olarak. Bi yorum yapsanız. Acaba zararlımı ve cildiyeye görünmelimiyim? Doğuştan beri var ve boyutu aynı. Arada hafif acıyor sadece.

        https://hizliresim.com/azan6R

        • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

          Beniniz atipik bir ben,bazı şüpheler içeriyor. Radyofrekansla alınabilir ancak alınmadan önce punch biyopsi dediğimiz yöntemle parça laınıp aynı seansta kalan zemin radyofrekansla yakılabilir. Yerine ve gerçek büyüklüğüne göre,izin kamufle olacağı bir yerde ise cerrahi müdahale de düşünülebilir. Yakından görmekte fayda var.Dilerseniz cildiye uzmanına gösterebilirsiniz,iyi olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp Destek
İletişim Bilgileri