Kıl Dönmesi Karydakis Ameliyatı

KARYDAKİS AMELİYATI

Karydakis adlı yunanlı cerrah ; primer onarımda dikiş izinin uzun bir alanda orta hatta olmasının nüks ve yara iyileşmesi açısından olumsuzluk yarattığını  ve dikiş hattını ortanın sağına yada soluna kaydırmanın faydalı olabileceğini düşünerek böyle bir teknik geliştirmiştir. Yani Karydakis bir nevi asimetrik (sağdan veya soldan) primer kapama metodudur. Karidakis operasyonuna D flep yada asimetrik exizyon + primer sütür de denmektedir.Dikiş hattı orta hatta olmadığından ,intergluteal sulcusdaki  (orta hat) derinlik azalır.Oluşacak nedbe ,yara iyileşme dokusu da orta hatta değil yandadır.Bu  özellikler de nüksü azaltan faktörlerdir.

5flap

Nüks etme ihtimali bazı çalışmalarda %0-1 gibi verilse de bazı çalışmalarda % 6 yı bulduğu gösterilmiştir.

Kıl giriş ve çıkış deliklerini içine alan ,orta hattın bir miktar (genellikle 2 cm) yan tarafından  ,eliptik,dikey kesi ile tüm kıl sinüsü çıkarılır.Yani orta hattın bir tarafından daha fazla kesilir.Bu sinüsü (etrafı zarıyla birlikte kıl yumağını) yaralamamak ve bütünüyle çıkarmak gerekir.Etrafından,zarın dışından fazla sağlam doku çıkarmaya gerek yoktur.Daha sonra kesinin diğer tarafından cilt-cilt altı  serbestleştirilerek kesinin olduğu tarafa kaydırılır.Daha sonra katlar karşılıklı kapatılır.Çoğunlukla dren (hortum) konulur,1 gün kalması yeterlidir.

Daha önce başka tekniklerle ameliyat olup nüks etmiş hastalara da uygulanabilir.

En çok görülen komplikasyon (ameliyatın yan etkisi) yara açılması,cilt altı enfeksiyonu ve cilt altına kan toplanması (hematom) dur.Bu sorunlar olsa bile genellikle diğer flep ameliyatları kadar büyük sorun yaşanmaz.

Karydakis ameliyatının avantajları-dezavantajları:

Karydakis ameliyatı avantaj ve dezavantaj açısından mikrosinüsektomi ile diğer flep yöntemleri arasında  bir yöntemdir.Yani avantajları mikrosinüsektomiden daha az,diğer fleplerden daha fazladır.

*Kolaylık olarak mikrosinüsektomiden zor,diğer flep yöntemlerinden  kolay bir tekniktir.

*Dikişin yanda kalması yara iyileşme dönemini ve işe dönüş sürecini kısaltır. Bu süreç mikrosinüsektomiden uzun,diğer yöntemlerden daha kısadır.
*Tekrarlama ihtimali diğer flepli yöntemlere göre azdır,mikrosinüzektomiden  fazladır..Dikiş hattı yan tarafta olması kılların yeniden girişini ve nüks ihtimalini azaltır. Nüks oranı kıl dönmesindeki çoğu teknikte (örneğin primer kapama ve diğer plasti teknikleri) görülen nüks oranından azdır.

*Ameliyat sonrası kalan iz diğer flep yöntemlerine göre daha az,mikrosinüsektomiye göre daha fazladır. Plasti ameliyatlarındaki gibi zik zag şeklinde iz kalmaması özellikle kadınlar açısından önemlidir.

*Ağrı yine diğer fleplere göre daha azdır. Mikrosinüsektomiden daha fazladır

*Kanama riski diğer flep yöntemlerine göre daha az,mikrosinüsektomiye göre daha daha fazladır

*Genel ya da spinal anestezi gerektirir,bu nedenle 1 gün hastanede yatış süresi vardır. Flep yöntemlerinde de anestezi gerekir,hastanede yatış süresi daha uzundur. Mikrosinüsektomide hastanede yatış yoktur.

*Hastanede yatış gerektirdiğinden mikrosinüsektomiye göre daha pahalıdır. Diğer fleplerde daha fazla hastanede kalacağından bunlara göre daha ucuzdur.

*Kesi çok fazla olmadığından iltihaplanma oranı diğer fleplerden daha azdır.İltihap olsa bile sonrasında çok sorun çıkmaz.

*Uygulamayı bilen cerrahi uzmanı sayısı mikrosinüsektomideki gibi maalesef azdır. Flep yöntemi daha zor olmasına karşı bilen cerrah daha fazladır.

Yani karidakis  ameliyatı genel olarak değerlendirilidiğinde mikro sinüsektomi yöntemiyle diğer klasik yöntemler arasında bir yere konabilir Sayılarla anlatılmaya çalışılırsa genel olarak yaşanan sorunları 10 derece kabul edersek mikrosinüsektomi 1 karidakis 3 puanla değerlendirilebilir. Diğer yöntemlerde 6-7 kabul edilebilir.

Kıl dönmesinde çok farklı  ameliyat vardır  ve en doğrusu hala bulunmamıştır. En doğru olan hastalığın durumuna göre ,hastanın beklentilerine en yakın (hiç bir zaman hiç bir yöntemde beklentilerin tamamı karşılanamaz) hasta ve cerrah konuşarak belirlenmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp Destek
İletişim Bilgileri