Makat Apsesi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Hastayı oldukça fazla rahatsız eden, doktora gitmeyi mecbur bırakan hastalıkların biri de anüsteki ve anüs çevresindeki apselerdir. Makattaki apseler her yaşta görülebilse de en sık 30 – 40 yaşlarında görülür. Sıklığı %0.5 – 1 arasında değişir.

MAKAT APSESİ NEDENLERİ 

makatta apseEnfeksiyon etkeni sıklıkla dışkıdaki ve ciltteki mikroplardır. Apse oluşumunda en önemli sebep anüs etrafındaki adaleler arasındaki salgı bezlerinin tıkanması ve sonra iltihaplanmasıdır. Ani ishal atakları, yabancı cisim ya da anüs travmaları da sebep olabilir. Bazen iltihaplı bağırsak hastalıkları (crohn hastalığı, ülseratif kolit), tüberküloz, bağırsak parazitleri gibi altta yatan başka sebep vardır. Şeker hastalığı, lenfoma, lösemi gibi hastalıklar, bağışıklık sistemini bozan ilaçlar (kortizon, kanser ilaçları) apse oluşumunu kolaylaştırır ve hızlandırır.

MAKAT APSESİ BELİRTİLERİ 

Ağrı: Anüs bölgesinde ağrı en önemli şikayettir (%93). Oldukça şiddetlidir ve zonklama tarzındadır. Devamlıdır, bir süre ağrıdıktan sonra kendiliğinden geçmez ve sonra yeniden şiddetlenmez. Örneğin 1 aydan beri yalnız sabahları 1 saat süren, sonra geçen ağrı apsenin ağrısı değildir. Hasta oturamaz. Ağrı ıkınma ve öksürmekle artar. Hastaların yarısında ağrı olan bölgede şişlik vardır.
Şişlik: Özellikle yüzeysel apselerde şişlik belirgindir. İlk zamanlarda şişlik sert ve ağrılı olarak ele gelir.  Giderek büyür ve yumuşamaya başlar. Yumuşadıktan sonra biriken iltihap cerrahi müdahale ile dışarıya akıtılmalıdır. Yüksek seviyedeki apselerde şişlik olmadığından ağrının sebebi güç anlaşılır ve teşhiste birtakım radyolojik tetkikler gerekir.
makat apsesiKızarıklık: Makat etrafında kızarıklık yalnız şişlik üzerinde Apsenin boşaltılmasının geciktiği durumlarda, vücut direncini düşüren hastalıkların vardığında, diyabetli hastalarda, yada direnç düşüren ilaçların kullanıldığı durumlarda daha kolaylıkla oluşabilir. değil tüm makatın etrafında olabilir.

Makattan akıntı: İlk zamanlarda akıntı yoktur. Apse boşaldıktan sonra olur. Boşaldıktan sonra şişlikte azalma ve ağrıda rahatlama görülür. Bazen apsenin  geçmesinden sonra günlerce hatta aylarca devam edebilir. Akıntının 3 ay kadar devam etmesi fistülün oluştuğunu gösterir.

Dışkı yapamama: Ağrıya ve şişliğe bağlı olarak oluşan,sonradan gelişen çoğunlukla psikolojik bir durumdur. Yani daha fazla ağrıyacağı korkusu vardır.
Ateş: Her apsede görülebileceği gibi anüs apselerinde de üşüme, titreme ve beraberinde ateş yükselmesi vardır. Hastalar sıtma tuttu diye tariflerler. Küçük apselerde belirgin ateş yükselmesi olmayabilir.
Diğer Şikayetler: İdrar yapamama gibi şikayetler de mevcuttur.
Mikrobun kana karışması: İleri evrelerde hasta sepsis denilen iltihabın tüm vücuda yayılması tablosuyla gelebilir. Oldukça ciddi bir durumdur.

   Fournier Gangreni

!!!! Apsenin boşaltılmasının geciktiği durumlarda, vücut direncini düşüren hastalıkların vardığında, diyabetli hastalarda, yada direnç düşüren ilaçların kullanıldığı durumlarda daha kolaylıkla oluşabilir.

Nadir görülen bir durumdur fakat oluştuğunda çok ciddi seyreder. Bazen ölüme sebebiyet verebilir. Anüs bölgesindeki dokular hızla çürümeye başlar. Hastaneye yatırılması ve iyi tedavi edilmesi şarttır. Her gün hatta bazen günde 2 kez genel anestezi altında ameliyatla bu çürümüş ve ölü dokuların temizlenmesi gerekir. Çoğunlukla o bölgeden dışkının geçmemesi için dışkının karından çıkarılması gerekir. Hastaların karnına torba bağlandı dedikleri durum (saptırıcı kolostomi) ruhsal açıdan oldukça sıkıntı veren bir durumdur.

TEŞHİS

Teşhisi dikkatli bir muayeneyle kolayca konur. Hastaların ağrıyla ilgili verdiği bilgiler yani anamnez çok önemlidir. Parmakla makat muayenesi ağrılıdır. Yüksek seviyelerdeki apselerde teşhiste güçlük çekilir. Tomografi, MR, bağırsak endoskopisi gibi tetkikler gerekebilir.

MAKAT APSESİ AMELİYATI 

Makatapsesi tedavi edilmezse;
Makat apseleri, zaman geçirilmeden hızla tedavi edilmelidir. Aksi takdirde “fournier gangreni” denen makatın ve etrafındaki dokuların çürümesiyle seyreden hastalığa dönüşür. Bu durumun tedavisi oldukça güçtür ve uzun sürer.

Tanı konulduktan sonra hızla tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Zamanda gecikmemek çok önemlidir. Tek tedavisi apsenin boşaltılmasıdır. Apse bazen enjektörle boşaltılsa da yeterli gelmez, cilt kesisi ile tamamen boşaltılmalıdır. Yüzeyel apseler lokal anesteziyle, yüksek apseler kısa süreli genel anestezi altında boşaltılabilir. Sonra içerisi antiseptikler ve serumlarla yıkanır. Kesi açık bırakılarak iltihabın akmasının devamı sağlanır. Kesinin erken kapanmaması için bazı tedbirler alınır. İyileşme döneminde pansumanlar ve oturma banyoları önerilir. Apse içerisine antibiyotiğin geçmediği bilinse de başka mikropların eklenmemesi açısından antibiyotik tedavisi uygulanır. Apse boşaltıldıktan sonra 24 saatte rahatlar ve şikayetleri geriler. Ancak yerinin tamamen iyileşmesi 3 – 5 haftayı bulabilir. Hastanın işe dönüşü 1 – 2 gün içinde olabileceği gibi bazen uzayabilir. Kesi bazen erken kapanırsa apse yenileyebilir. Apse boşaltıldıktan sonra bir süre akıntı devam eder. 2 aydan daha uzun süre devam ederse kronikleşmiştir ve fistül haline gelmiştir. Apse hastalarının yarısında hastalık fistül haline gelir. Hangi tip apselerin fistül hastalığına döneceği önceden kestirilemez.

59 Yorum

  1. Merhaba hocam. makat 2-3 santim uzaklında şişlik var taş gibi ne yapmam gerek

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Anüsün uzağında bir makat apsesi ya da apse yerine oluşmuş granülasyon dokusu, cilde ait bir yağ bezesi ya da cilde veya cilt altı dokularına ait herhangi bir iyi ya da kötü kitle olabilir. Bu nedenle bu gibi şişliklerde muayene olmanız şarttır. Guruma göre kesin teşhis ve tedavisi yapılabilir.

      • Slm Almanyadan yazyorum , 3 gün önce makat apsesimi degilmi dogru dürüst tehjis koyamadiklari derin ve ağrılı bir apse yüzünden acilen ameliyat olmam gerekti , apse makatla vagina arasindaydi , 3 gün gecmesine ragmen hala şişlik var ve şikayetlerim kismen devam ediyor , elime hala bir şişlik geliyor . Bana önerirsiniz ?

        • Op. Dr. Seher Şirin

          Apse boşaltıldıktan sonra hemen şişlik ve ödem geçmez. 3 gün tamamen geçmesi için çok erken. Özellikle bulunduğu yer itibariyle biraz şikayetleriniz uzun devam edebilir. Şikayetler ilk andaki apse ağrısı gibi değilse giderek azalıyorsa düzelme vardır. Apse olduğu kesin ise Kağıt havluya sarılı buz uygulamanızı önerebilirim. Doktorunuzun önerilerini de özellikle dikkate almalısınız. Önerdiği süreler içerisinde kontrollerinize gidiniz.

  2. Slm hocam makat bolgemin 2 3 santim kenarinda 8 ay once sislik oldu bir hafta bekledim gecmedi iyice havalandi sonra urolojide bir doktora gittim ve orayi bosaltti iyilestim simdi bir hafta once ayni oldum doktora gitmedim ozamandan intap dagitici iki hap vardi iki gun kullandim gecti sadece deri alttinda yag bezi gibi sislik var Elle belli ne yapmaliyim gecermi saygilar hocam tesekkurler

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Makat apselerine daha çok üroloji değil Genel Cerrahi Uzmanı boşaltır. Demek ki genital bölgeye yakın bir yerdeydi. Kendiliğinizden antibiyotik ya da başka ilaç kullanmanız doğru değil. Tesadüfen geçmiş olabilir ama mutlaka bir Genel Cerrahi Uzmanı muayene etmelidir. Perianal apseler iyi tedavi edilmezlerse makat fistülü ne dönebilirler. Fistül de ameliyatı sıkıntılı olan bir hastalıktır. Özellikle anüse uzak olan apseler komplike fistüle döner. Bu nedenle erken teşhis ve tedavi önerisi için anal bölge hastalıklarında tecrübeli bir Genel Cerrahi Uzmanı muayene olmalısınız.

  3. Merhaba hocam 3 yıl dır kanamalı hemoroid sorunu yaşamaktayım .Dışarıya çıkan memeler var .Lazer yöntemi ile tedavi olabilir miyim ?

    • Op. Dr. Seher Şirin

      İçeriden dışarıya çıkanlar iç hemoroid memeleri ise lazerle tedavi olabilir gibi görünüyor. Devamlı dışarıda olan memeler bazen deri uzantısı, fissürün bekçi memesi olabilir. Onlar lazerle tedavi edilemez kesin karar vermek için muayene etmek gerekir.

  4. Hocam makatımda akıntı var oturunca da yan tarafa doğru ağrı hissediyorum. ne olabilir.

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Makatta akıntı yüksek ihtimalle fistül düşündürür.Ağrı da varsa apse geçirmiş olabilirsiniz ve hala iltihap devam ediyor olabilir. İltihap ve apse olduğunda etkili bir boşaltma ve tedavi gerektirir. Akıntı 3 ay kadar sürdüğünde fistül olma ihtimali fazlalaşır. Fistül de ameliyat gerektirir. Kesin teşhis ve tedavi önerisi için muayene olmanız gerekir.

    • Mrb sayın hocam, ben Hollanda’da yaşıyorum 1 hafta önce makat çevresinde şişlik oluşdu 1 hafta sonuna doğru hastanede keserek boşaltıp temizlendi, fakat aynı şekilde şişlik devam ediyor iki popo yanağında sert şişlik var ağrı sızı inanılmaz lütfen bana bir çözüm sunarmisiniz saygılar tşk ederim.

      • Op. Dr. Seher Şirin

        Muhtemelen şiddetli ağrı ve şişlik yapan durum anal apsedir. Ayrıca anal hematom da olabilir. Apse mutlaka boşaltılması gerekir, boşaltılmış zaten. Fakat yeniden iltihap birikirse şişlik ve kızarıklık popo yanaklarına doğru artar. İltihap tam iyileşmemiş demektir. Bu nedenle doktorunuza başvurmanız ve gereken tedaviyi olmamız gerekir.

      • Hocam.merhana ben holandadayim bugun makat cevresinde bi sislik gordum hafifte sizlio gid gide daha cok acio sanki ne yapmam gerek nasil ilac kulanmam gerek teşekkürler simdidden

        • Op. Dr. Seher Şirin

          Öncelikle muayene olmadan kesinlikle ilaç kullanmayın, ilaç önerisi almayın. Öneren kişi benim gibi doktor bile olsa muayene olmadan ilaç kullanmak size zarar verir. Makat çevresindeki şişlik anal hematom, tromboze hemoroid ya da apse olabilir. Kabız olmazsanız, tuvalette zorlanmazsanız, tuvalette uzun oturup ıkınmazsanız anal hematom ve tromboze hemoroid giderek ağrısı azalacak ve küçülecektir. Muayene sonrasında ilaç yeterli olabilir. Ağrı ve şişlik artıyorsa o zaman apse ve iltihap olma ihtimali daha yüksektir Apse mutlaka cerrahi boşaltma gerektiren bir durumdur. Kesin teşhis ve tedavi önerisi için muayene olmalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp Destek
İletişim Bilgileri