Ben Nedir? Benler Tehlikeli midir?

Benler, derinin çoğunlukla zararsız değişiklikleridir. Bir kısmı melanositik nevüs olarak da bilinir. Melanosit adı verilen, derinin rengini veren yani pigment hücreleri olan melanositlerin çoğalması sonucu gelişirler.

Ben Çeşitleri Nelerdir?

Normal benler

Ben tipleri, doğuştan veya sonradan ortaya çıkışı, yanı sıra renkleri ve boyutlarına göre sınıflandırılmaktadır. Türkiye’de de, en sık görülen ben çeşitleri hakkında özet bilgilere yer vereceğiz. (1)

Junctional Nevüs: İlk evrede nevüs oluşturacak hücreler, derinin üst tabakası olan epidermis ile orta kısmı olan dermis arasında gelişir. Görünüz olarak düz ve renklidir.

Compound nevüs: Nevüs hücreleri dermise (alt tabakalara) yayılır.

Dermal nevüs: Benlerin bir kısmı sadece dermistedir. Çoğunlukla deri yüzeyinden kabarıktır. Renkli olmayan dermal nevüsler, sellüler nevüs olarak adlandırılır.

Mavi Nevüs: Koyu mavi renklidir.

Pigmente nevüs (Konjenital-Doğuştan): Doğumdan itibaren koyu renkli benlerdir, değişik boyutlarda olabilir. Toplu iğne başı büyüklüğünden geniş alanları kaplayacak şekilde değişiklik gösterebilir. Kanserleşme açısından özellikle büyük olanlar dikkatli takip edilmelidir.

Halo nevüs: Bazı benlerde koyu alanın etrafında beyaz bir halka vardır. Bu tür nevüsler, çocuklukta veya ergenlik döneminde görülür. Zararsızdır ve zamanla kaybolma olasılığı vardır.

Çil: Açık kahve renkli, çoğunlukla küçük, deriden kabarık olmayan lekelerdir. Vücudun güneş gören alanlarında ve güneşte çok kalan insanlarda yaygın görülür. Güneş ışınlarına maruz kaldıkça rengi koyulaşır, kış mevsiminde açılır. Açık renkli kimselerde sıktır. Benlerle karıştırılır.

Bazı güneş lekeleri güneşe maruz kaldıkça rengi koyulaşır ve kışın açılmayabilir; bu lekeler nadir de olsa kanserleşebilir. Lentigo solaris olarak isimlendirilir.

Atipik nevüs: Clark Nevüs olarak da adlandırılır. Düzensiz kenarları olması ve boyutunun büyük olması nedeniyle kanserleşme riski taşıdığı düşünülür. Bu nedenle yapılan biyopsilerin çoğu gereksizdir ve sonucu genellikle iyi huylu (benign) olarak gelir. Özellikle ailede melanom varsa, melanom riski açısından yakın takip ve biyopsi yapılmalıdır.

İyi huylu benler Nasıl Anlaşılır?

Açık ve sarı renkteki bireylerde daha fazla görülür. Ten renginde, mavi, kırmızı, kahverengi ve siyah olabilir.

İyi huylular çoğunlukla 6 mm’den küçüktür. Bazıları üzerinde kıl vardır. Kadın erkek oranı arasında belirgin fark yoktur.

Kadınlarda yüz ve dudaklarda, erkeklerde gövdede daha fazla görülür. Gebelerde görülme sıklığı artabilir. Güneşten korunma yeni nevüslerin ortaya çıkmasını azaltabilir.

Tehlikeli Benler Nasıl Anlaşılır?

Melanom kanser riski içeren benler

Benlerin çok az bir kısmı tehlikelidir, çoğunluğu iyi huyludur. Tabii ki yine de dikkatli olmak gerekir.

Benin büyüklüğünde, şeklinde, renginde değişiklik varsa mutlaka şüphe ile karşılanmalı, incelemeye alınmalıdır. Yeni benler çıktığında, özellikle erişkin yaşlarda dikkatli incelenmelidir. (2)

Takip ederken ayak tabanı, el ayası, genital bölgedeki benler veya sütyen ve kemer gibi, devamlı tahriş bölgelerinde olanlara dikkat etmelidir.

Benlerde en korkulan şey melanom denilen kötü huylu tümöre dönüşmesidir. Bazı melanomlar başlangıçtan itibaren kötü huyludur. Bazıları mevcut nevüslerin değişimi ile kötü huylu hale gelir. Melanomlar çok erken dönemde lenf yollarıyla vücuda yayılabilir.

Ben Nedir?

Nevüs veya ülkemizdeki tabiriyle ‘ben’ boyutları, birkaç mm’den vücudun büyük bir kısmını kaplayacak şekilde farklı türlere ayrılmaktadır.

Yazının giriş kısmında da belirtildiği gibi, nevüsler yüzeysel (ciltle aynı seviyede) veya kabarık olabilir. Örnek olarak et benleri ve siğiller kabarıktır.

Doğuştan olabileceği gibi, bebeklerde 1 yaşından 30 yaşına kadar sürekli olarak yeni lezyonlar oluşabilmektedir. Genetik yapısı yanı sıra, güneşin zararlı etkenlerinden de kaynaklanmaktadır.

Nevüsler Nasıl Oluşurlar ?

Derinin bazı kısımlarının kontrolsüz gelişimiyle oluşabilir: Kıl kökü, yağ bezleri, ter bezi, bağ dokusu (derinin destek dokusu), kan damarları (damar benleri) içerebilir. Nevüslerin bir kısmında ise deriye rengini veren melanosit, yani pigment hücrelerinin aşırı çoğalması vardır. Bunlar melanositik nevüs olarak adlandırılır.

Benler Kanserleşir mi?

Benlerin aniden büyümesi, kanaması, pullanma, sınırlarının yer yer silinmesi, yine sınırlarının dantel gibi girintili çıkıntılı olması, birden fazla tonlarda renk içermesi, benin asimetrik bir şekil alması, renginin aniden koyulaşması gibi değişiklikler normal değildir. Çok sayıda nevüsü olan kişiler fotoğraf çekerek de yakından takip edebilirler, oluşan değişiklikleri gözlemleyebilirler.

Cilt kanserinden nasıl korunulur?

Benlerin kanserleşmesinde güneş çok önemli rol oynar. Güneşten korunma oldukça önemlidir. Güneşe çok fazla maruz kalan kişiler uzun kollu gömlek, uzun pantolon ve etekler, şapka giymelidir. Güneşten koruyucu kremler kullanılmalıdır. Koruma faktörü 30 ve üzerinde olan güneşten koruyucuları sık olarak güneşe maruz kalan kişilerin kullanması gerekir.

Benler Neden Büyürler?

Nevüsler, çoğunlukla yıllarca aynı büyüklükte kalır. Doğuştan yada çocukluk dönemindeki çok fazla sayıda bazen sistemik (vücudun başka yerlerindeki) hastalıkları düşündürmelidir.
Benlerin güneşe fazla maruziyeti (devamlı veya yakıcı etki oluşturacak kadar fazla şiddette) gebelik, ergenlik, büyüme hormonu fazlalığı, kemoterapi gibi bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar, ciddi kimyasal yanıklar nevüslerin boyutunda büyüme yapabilir. (3)

Ben Aldırma Gerekli mi?

Nevüsler çoğunlukla iyi huylu olduğundan hastayı estetik olarak rahatsız eder ve aldırmak ister.
Bulunduğu bölge dolayısıyla devamlı tahrişe maruz kalıyorsa alınmalıdır.

Örneğin saçlı derideki benler tararken, yüzdeki sakal bölgesindekiler tıraş olurken kanayarak, sütyen hizasındakiler giyinmekle rahatsızlık verirler. Malign melanoma dönüşme ihtimalini ortadan kaldırmak amacıyla ben alınmalıdır. (4)

REFERANSLAR

  1. Happle, R. (1995). What is a Nevus: A Proposed Definition of a Common Medical Term. Dermatology191(1), 1-5.
  2. Holly, E. A., Kelly, J. W., Shpall, S. N., & Chiu, S. H. (1987). Number of melanocytic nevi as a major risk factor for malignant melanoma. Journal of the American Academy of Dermatology17(3), 459-468.
  3. Goldstein, B. G., & Goldstein, A. O. (2001). Diagnosis and management of malignant melanoma. American family physician63(7), 1359-1369.
  4. Bataille, V., Kato, B. S., Falchi, M., Gardner, J., Kimura, M., Lens, M., … & Spector, T. D. (2007). Nevus size and number are associated with telomere length and represent potential markers of a decreased senescence in vivo. Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention16(7), 1499-1502.

33 Yorum

  1. Hocam merhaba
    Kolumda minik siyah noktaya benzer bir ben vardı yanlışlıkla yoldum ve çevresi açık kahverengi bir hal aldı girintili çıkıntılı. Muayeneye gideceğim ancak sizede danışmak istedim kötü bir sonuç doğurur mu

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Çevresi düzensiz sınırlı ise mutlaka muayene olmalısınız. Özellikle kol, bacak ve sırttaki benlerde kanserleşme ihtimali daha yüksektir. Ailede kanser varsa da kanser ihtimalini düşündürür. Mutlaka bir an önce muayene olun. mMayene etmeden ‘merak etmeyin kanser çıkmaz’ ya da ‘korkun kanser olabilirsiniz’ demek fala bakmaktan öte gitmez. Aldırmayı düşünmüyorsanız cildiye uzmanı dermatoskop ile incelemelidir

  2. Hocam merhaba sırtımda ve kollarımda küçük sıyah tonda benlerin çıktığını fark ettim ama ne yapmam lazım

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Eğer görsel olarak rahatsızlık veriyorsa en az iz bırakacak şekilde radyofrekansla alınabilir. Önce değerlendirilmesi gerekir, kanser şüphesi barındırıp barındırmadığı ile ilgili olarak. Kanser şüphesi barındırıyorsa punch biyopsi ya da cerrahi olarak çıkarma işlemi yapıyoruz. Rahatsızlık vermiyorsa, ama endişeleniyorsanız cildiye uzmanı ile görüşüp takibe aldırabilirsiniz

      • Merhaba hocam benim boynumda nokta kadar birçok ben çıktı belki 45 50 vardır sayısı ama çok küçük nokta kadar bunlardan bir iki tanesi kırmızı renkli sürekli spot altındayım güneş kremi kullanıyorum ama bazen boyna surmuyorm bundan kaynaklı mi yoksa tehlike limi

        • Op. Dr. Seher Şirin

          Vücuttaki benlerin çok büyük bir kısmı iyi huylu olsa da arasından kötü huylu benler de olabilir. benlerin görüntüsüne göre değerlendirmek gerekir. Güneş ışınlarının yeni benlerin çıkmasında ve mevcutların büyümesinde rolü vardır. Kırmızı olanlar kılcal damar beni olabilir. Tehl,kesizdir. Kesin karar vermek için muayene gerekir.

  3. Hocam merhaba. Bacağımda doğuştan büyük, asimetrik ben var. Aldırmayı düşünüyorum. Doğuştan benlerin asimetrik olması risk faktörü müdür? Doktora başvurmadan aldırmamın sakıncası var mıdır?

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Bacakta olan ve doğuştan olan benler özellikle asimetrik ise kanserleşmeye meyilli olabilir. Tabii ki görmeden bir şey söylemek mümkün değil. Zaten aldıracaksanız mutlaka bir doktora aldırın. Doktor olmayan kişilere herhangi bir ilaç ya da farklı bir krem gibi şeyler sürdürmeyin. Benim gibi genel cerrah uzmanı da bir şüphe görürse cildiye uzmanından görüş isteyebilir. Eğer boyutu da büyükse cerrahi olarak almak gerekebilir ya da radyofrekansla almadan önce punch biyopsi yapılması gerekebilir. Dilerseniz önce cildiye uzmanına muayene olunuz. Aldıracaksanız onun önerisi doğrultusunda biyopsili ve ya da biyopsisiz alınabilir. Aldırmayacaksanız takip gerekir.

  4. Hocam merhaba , babamın boynunda olan bir bende iki gündür kızarma ve kanama var şişlikte mevcut. Doktor muayenesine gideceğiz ancak size danışmak istedik. Yardımcı olabilirseniz çok seviniriz. Yardımlarınız izin şimdiden çok teşekkürler .

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Boyundaki benler kaşındığında, yaka, kolye gibi cisimler tahriş ettiğinde, kanama, büyüme, kızarıklık, enfeksiyon olabilir. Her tahriş biraz kötüye gidişi hızlandırır. İlk kez olduysa hemen kötü olduğunu düşünmüyorum. Tabii ki muayene ve gerekirse de biyopsi şart. Radyofrekansla bu tip benler rahatlıkla alınabilir ve alınan parçalar da patolojiye gönderilebilir

  5. Merhaba, yüzümdeki yuzeysel benleri lazer ile aldirdim.3 seans yaptirdim.fakat her seanstan 1 hafta sonra ben tamamen kaybolurken 15 gunden sonra tekrar çıktı.radyo frekans etkili olur mu ben de acaba??kullanilan lazerin C2 oldugunu soylemisti yapan doktor.

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Ben radyofrekansla daha iyi sonuçlar aldığımı gözlemledim ve şimdi laser yapmıyorum (belki laseri daha iyi kullanan vardır, bilemiyorum) RF da da 2 ay sonra daha küçük bir alanda görüyoruz ve ücretsiz rötüş yapıyoruz. Amacımız derin çukur gibi bir iz yerine tabaka tabaka giderek daha az iz bırakmaya çalışmak.

  6. Kaşımın ucunda bir ben var. Aldırırsam kaş da çıkmaz diye korkuyorum. Aynı şekilde çıkmaya devam edermi

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Radyofrekansla ben alındığında kaş çıkmaya devam eder. Kıl kökleri yanmaz. Radyofrekansla ben tedavisinde kaşın içinden alınan bir ben örneği var. Şu anda kaşları mevcut. Ayrıca facebook ve instagramda kaştan alınmış ve sonra çokmış örnekler kendi hastalarımızın resimleridir.

  7. Ben tedavisinde iz kalma olasılığı nedir ?

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Ben tedavisi hangi yöntemle alınırsa alınsın iz kalma olasılığı vardır. Çünkü vücuda bir müdahale yapılmaktadır. Alınma tekniklerine göre iz kalma oranı farklı olabilir. Örneğin ameliyatla alınmasına göre radyofrekansla almada çok daha az iz kalır. Ayrıca benin yapısına, kapladığı alana, benin cilt altına doğru ilerlediği derinliğine göre ve kişinin cilt- onarma özelliklerine göre de değişir. Tüm bu özellikler kişiden kişiye, benden bene göre değişeceğinden oran hakkında kesin bir rakam verilemez. Aynı kişide bile değişebilmektedir. Bir kişide 10 kadar ben alındığında 5-6 tanesi hiç belli olmazken 1-3 tanesi 2. seans çalışmak gerekebilir,bir kaç tanesi sohbet mesafesinden belli olabilen iz kalabilir. Yine deen az iz bırakan yöntem radyofrekanstır, en fazla kalan iz bile benden daha az dikkat çeker.

  8. Hocam merhaba sıcak havalardan mı bilemedim ama yüzümde ve vücudumda fazlasıyla küçük benler çıkmaya başladı ne yapmalıyım?

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Güneş ciltteki benleri artıran bir faktördür.Ben oluşumunu azaltmak için yüksek korunma faktörlü koruyucu kremler sürebilirsiniz ve güneşlenmemelisiniz. Önlemek için maalesef yapılabilecek başka bir şey yok. Oluşan benlerin muayenesinde herhangi bir kanser şüphesi görmezsek radyofrekansla alıyoruz. En az iz bırakan yöntem radyofrekansla alma yöntemidir.

  9. hocam merhaba boynumun kenarın da ben var aldırmak istiyorum iz kalırmı oradaa alınınca

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Radyofrekansla ben aldırma sonrasında çoğunlukla iz kalmamakla birlikte, bazen belli belirsiz,bazen belirgin iz kalabilir.Kalsa bile bu iz ameliyat izi ile kıyaslanamayacak kadar azdır. Kalacak olan iz benin derinliğine ve kişinin doku iyileştirme özelliklerine göre değişebilir. bu konuda garantisi olan hiç bir yöntem yoktur.

  10. hocam merhaba göğüsüm de bi tane ben var biraz büyük aldırmak istiyorum ama zararı oluur mu?

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Ben tedavisini ameliyatsız radyofrekans yöntemiyle dikişsiz alıyoruz.Bu yöntemin bir zararı yok. Almadan önce muayene edip kanser açısından şüphe taşıyıp taşımadığını kontrol ediyoruz. Şüphe fazla değilse radyofrekanstan önce punch biyopsi denilen küçük doku örnekleri alıyoruz. Kanser şüphesi fazla ise sağlam sınır kalacak şekilde cerrahi müdahale ile alıyoruz. Dilerseniz WhatsApp dan 0542 6210888 numaralı telefona ya da facebook hesabıma özel mesajla fotoğraf gönderebilirsiniz. Az-çok fikir verebilirim.

  11. hocam gözümün kenarında büyük bir yüzeysel ben var. aldırsam iz kalır mı

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Vücuda yapılan her müdahaleden sonra iz kalma ihtimali olabilir. En az iz kalma radyofrekans yöntemindedir. Çoğunlukla iz kalmamakla birlikte bunun garantisi yoktur. İz kalsa bile ameliyatla kıyaslanamayacak ölçüde az iz kalacaktır.

  12. hocam merhaba vajinamın üst kısmında et beni var aldırmak istiyorum.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Et benleri dikişsiz radyofrekansla 2 dakika içerisinde alınabilir. Benin sapının kapladığı alan kadar küçük bir yara oluşur, genellikle 1 hafta kadar sürede kapanır. Dikiş olmadığından deformasyon olmaz.Et beninin görüntüsünden şüpheli bir durum olduğunu düşünürsek patolojik incelemeye gönderiyorum.

  13. merhaba rf ile tedavi edilen bir ben yıllar sonra kanserleşmiş olarak sağlık sorunu yaratır mı benin köküne iniliyor mu? ve birde çukurlardan çok bahsedilmiş çukurlar çok derin mi oluyor?

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Beni ilk gördüğümüzde bir şüphe görürsek (büyüklük,renk,sınır özellikleri açısından) punch biyopsi dediğimiz doku örneği alıp tahlile gönderiyoruz.Kalan zemini radyofrekansla yakıyoruz. Beni melanin hücresi kalmayıncaya kadar derine gerekirse birden fazla seansta iniyoruz,bu nedenle alındıktan sonra kanserleşme olmaz. Benin derinliğine ve vücudun onarma gücüne bağlı olarak çukurluk kalabiliyor. Bazen hiç belli olmuyor, bazen sohbet mesafesinden farkedilebiliyor. Diğer yöntemlerle kıyaslanırsa en az iz kalan yöntem radyofrekanstır.

      • Merhaba benim sırtımdaki benim kaşınıyor ve dokununca acıyor et beni gibi çıkıntılı ve ğöğsümde de kocaman bir benim var vücudumun birçok yerinde benler var tabi kide yüzümde burnumda 2 ben vardı hamile kalınca 3 ben oldu bunlardan nasıl baş edilir.

        • Op. Dr. Seher Şirin

          Sırt, koltuk altı, kemer, sütyen hizası, kasık gibi, boyunda kolyenin tahriş edeceği alanlar gibi, yerlerdeki benler tahriş olacağından kaşınabilir. Bu gibi benler tahriş oldukça büyür ve kanserleşmeye gidebilir. Bu nedenle onların alınmasında fayda vardır. Yeniden çıkmasını engelleyecek, baş edebilecek bir yöntem yok maalesef. Siyah renkli benler için güneşten korunma önemli, ama et benleri için önleme yöntemi yok maalesef. Bahsettiğiniz et benleri radyofrekansla kolaylıkla alınabilir

    • Nesrin Yardımcı

      Merhabalar
      Annemin köprücük kemiğine yakın bir noktada et beni olup pütürlü dokuda ve açık ton krem rengi gibi bir ben oluştu.yine farklı bir yerinde aynı ben ve dokuda başka bir ben cıktı. Elbette doktor muayenesine gideceğiz fakat yine de sizden genel anlamda bu konuda bilgi vermenizi rica edeceğim.
      Şimdiden teşekkür ediyorum.

      • Op. Dr. Seher Şirin

        Köprücük kemiği üzerindeki et benleri giysiler çanta gibi sebeplerle travmaya daha fazla maruz kalırlar. Bu nedenle alınmasında fayda var. Bahsettiğiniz değişiklikler de alınması gerekliliğini göstermektedir. Alındıktan sonra da mutlaka patolojiye gitmeli. Tabii muayene sonrasında karar verilmesi en doğru şey. Radyofrekansla alındığında da patolojiye gönderilebilir. Ameliyattan çok daha az iz kalır.

  14. zerle ben nevüs yakma dedokuya zarar verebilirmi benin incelenmesi aklımda soru işareleri iyi çalışmalar
    Op.Dr.Seher ŞİRİN
    Bakırköy Medical Art Genel Cerrahi Uzmanı
    Laserle ben alındığında incelenecek doku kalmaz. Öncesinde şüpheli bir durum görürsek yada siz isterseniz punch biyopsi ile küçük doku parçaları alıp tahlile gönderiyoruz.Kalan zemine radyofrekans uyguluyoruz.
    Geçmiş olsun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp Destek
İletişim Bilgileri