Hakkımda

Op. Dr. Seher Şirin Kimdir?

Kadın genel cerrahi uzmanlarının sayısının artışına öncülük eden isimlerden biri olan Op. Dr. Seher Şirin hakkında merak ettiğiniz kişisel, eğitim ve mesleki hayatı ile ilgili detayları burada bulabilirsiniz.

1961 yılında Karaman’ın Ermenek ilçesinde doğdum.

Eğitim Hayatı

İlk, orta ve lise eğitimimi Mersin’de tamamladım. Ortaokul girişinden itibaren aile ve sülale büyüklerimin tüm itirazlarına rağmen annem ve babamın desteği ile okudum. Ailenin, sülalenin ilk okuyan kişisi oldum. Benim ardımdan üç kardeşim de okuyarak doktor oldu.

1979 yılında girdiğim üniversite giriş sınavında İçel il birincisi olarak İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ne girdim. Eğitimim sırasında yaz aylarında Mersin Devlet Hastanesi’nde polikliniklerde çalıştım. Tıp eğitimimi 1985 yılında tamamladım.

Yabancı Dil: İyi derecede ingilizce bilmekteyim.

Genel Cerrahi Uzmanlık Eğitimi

1990 yılında, eski adı SSK Samatya Hastanesi (şimdiki adıyla Sağlık Bakanlığı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi) olan kurumda, Genel Cerrahi Klinik Şefi Op. Dr. Arslan Kaygusuz’un kliniğinde uzmanlık eğitimime başladım. Burada ilk kadın genel cerrahi asistanı olarak, erkek meslektaşlarımla birlikte herhangi bir cinsiyet ayrımı yapılmaksızın çalıştım. Dört yıl süren yoğun ve nöbetli bir sürecin ardından, 1994 yılında uzmanlık unvanı kazandım.

Görev Yaptığım Sağlık Merkezleri

Muğla Devlet Hastanesi: Mezuniyetten sonra mecburi hizmet nedeniyle Muğla Devlet Hastanesinde pratisyen hekim olarak görev yaptım. Bu sürede, özellikle yaz aylarında yoğun hasta potansiyeline sahip acil polikliniğinde ve dahiliye polikliniğinde çalıştım.

Silivri Sağlık Grup Başkanlığı: Üç ay süreyle Silivri sağlık ocağında koruyucu hekimlik alanında çalıştım.

70. Yıl Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi: Üç yıl çalıştıktan sonra ihtisas sınavını kazanarak uzmanlık eğitimime başladım.

SSK Şişli Hastanesi: 1994 yılında uzman olarak ilk görev yerimde bir yıl çalıştım. Çok küçük ve imkanları kısıtlı olan bu hastanede yaklaşık 150 mide ve bağırsak kanseri, meme kanseri gibi büyük ameliyatlar gerçekleştirdim.

Sağlık Bakanlığı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi (Eski adı SSK Samatya Hastanesi): 1995 yılı sonunda ihtisas aldığım yer olan Samatya Hastanesine bu sefer uzman olarak geri döndüm.

Muayenehane ve Özel Hastane Hekimliği: Samatya hastanesinde uzman olarak görev yaptığım dönemde, kendime ait muayenehanemde hizmet verdim. Bazı özel hastanelerde, kadın genel cerrahi uzmanı isteyen kadın hastalara yarı zamanlı hizmet verdim. Tam gün yasası çıktıktan sonra muayenehanemi kapatarak yalnızca İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalıştım.

Özel Hekimlik: 30 yıl kamu hizmetinde çalıştıktan sonra 2015 yılında kamudan emekli olarak özel sektörde çalışmaya başladım. İlk olarak İstanbul Bakırköy’de yer alan kliniğim yanı sıra şimdi ise Antalya Muratpaşa’da bulunan kliniğimde hizmet vermektetim. İletişim sayfamdan adres ve telefon bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Genel Cerrahi Asistanlarının Eğitiminde Görev Aldım

Op. Dr. Seher Şirin, 1997-2015 yılları arasında görev yaptığı Samatya Hastanesi’nin eğitim ve araştırma hastanesi olmasından dolayı birçok genel cerrahi asistanının eğitiminde görev almıştır. Erkek ve kadın genel cerrahi uzmanı adaylarının etkili bir şekilde eğitilmeleri için katkıda bulunmuştur.

Teşhis ve Tedavisini Yaptığım Hastalıklar

İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi hizmet hastanesi olduğu için genel cerrahi alanında her türlü hastalıkla ilgilendim, teşhis ve tedavilerini yapmaya çalıştım. Ancak Türkiye genelinde olduğu gibi çalıştığım hastanede de kadın genel cerrah sayısının az olması nedeniyle hastalarımın büyük çoğunluğu kadınlardan oluşmuştur.

Ne yazık ki, kadınlarda daha sık görülen meme kanseri ve bağırsak kanseri gibi hastalıkların, erkek doktorlardan utanç duyulması ve kadın genel cerrahi uzmanı bulunamamasından dolayı ilerlemiş olarak başvurulduğuna şahit oldum. Bu nedenle uzun yıllar boyunca hastalarımın çoğunluğunu kadın meme ve makat hastaları oluşturmuştur.

1997’den itibaren hastanenin endoskopi ekibinde yer aldım ve gastroskopi, kolonoskopi ve çeşitli endoskopik müdahaleler (polip alınması, yemek borusu varisinin bağlanması – ligasyonu, yemek borusu varis kanamalarının durdurulması, mide ülser kanamasının durdurulması, tümör işaretleme gibi) gerçekleştirdim.

Ayrıca, İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin meme hastalıkları çalışma grubunda yer aldım. Meme polikliniğini yürüten ekipte çalışarak kanser teşhisi ve tedavisi ile ilgilendim.

Anal fissür, hemoroid, anal fistül, kondilom, kıl dönmesi gibi makat hastalıkları ameliyatlarını yüzlerce kez değişik yöntemlerle uyguladım ve sonuçlarını gördüm.

Cerrahinin diğer alanlarında; laparoskopik ve açık safra kesesi, guatr ve tiroid kanseri, barsak ve mide kanseri, laparoskopik ve açık apendisit, fıtık, barsak tıkanıklığı, travma cerrahisi gibi pek çok ameliyatı yaptım.

Makat Hastalıkları

Makat hastalıklarında tedavide en önemli yeri tutan faktörlerden biri beslenme ve dışkılama alışkanlıklarının düzenlenmesidir.

Hemoroid (Basur): Erken evrelerde ve akut, ödemli hemoroidlerde tıbbi (ilaç) tedavi uygulanır. İkinci ve üçüncü evrelerde lastik bantla boğma (RBL), infrared koagülasyon (lazer) gibi yöntemler tercih edilir. Dördüncü evrede THD, Longo yöntemi, lazer tedavisi ve klasik ameliyat teknikleri kullanılır.

Fissür (Makat Çatlağı): Akut dönemde, gebelerde ve yeni doğuranlarda beslenme ve dışkılama alışkanlıklarının düzenlenmesi ve tıbbi tedavi önerilir. Kronik anal fissürlerde lateral internal sfinkterotomi ameliyatı ve sfinktere botulinum toksini enjeksiyonu uygulanır. Büyük fissür pilileri için isteğe bağlı estetik amaçlı pili eksizyonu yapılabilir.

Anal Hematom: Hematomun drenajla boşaltılması.

Perianal Apse: Apse boşaltılması ve takibi.

Perianal Fistül: Fistülotomi ameliyatı, kompleks fistüllerde lazer uygulaması, seton uygulaması gibi çeşitli teknikler.

Kondilom (Makatta Siğil): Radyofrekansla kondilom temizlenmesi ve takibi.

Polip Eksizyonu: Makattaki polipler lokal eksizyonla, bağırsaktakiler kolonoskopi ile çıkarılır.

Pilonidal Sinüs (Kıl Dönmesi): Mikro sinüsektomi, Bascom, pit picking, Karidakis ameliyatları sıkça uyguladığım yöntemlerdir; yaygın ve çoklu çıkış deliği olan durumlarda Limberg plasti gibi flap yöntemlerini de uygularım.

Anüs Dolgusu: Çatlak ameliyatından sonra gaz kaçırma sorunu olan hastalarda anüs dolgusu yapılır.

Anüs Estetik Ameliyatları: Estetik amaçlı anüs ameliyatları gerçekleştirilir.

Meme Hastalıkları

Meme Apseleri: Apse boşaltılması ve aynı işlem sırasında biyopsi alınması.

Meme İltihapları (Mastit): Tıbbi tedavi, takip ve gerektiğinde apseli alanın çıkarılması (eksizyon).

Meme Kitleleri: Öncelikle kitlenin doğru tanısının konulması, iyi huylu olanların takip edilmesi, şüpheli durumlarda ise kitlenin çıkarılması.

Meme Kanserleri: Kanserin evresine, yayılma durumuna, hastanın yaşı, meme boyutu ve kanserin tipine göre tedavi planı belirlenir. Tedavi seçenekleri arasında meme koruyucu ameliyat ya da memenin tamamen alınması, koltuk altı lenf bezlerinin durumuna göre sentinel nod değerlendirmesi veya koltuk altı lenf bezlerinin temizlenmesi yer alır. Meme kanserinde her hasta farklı bir yaklaşım gerektirir; çünkü her hastanın durumu benzersizdir. Gerektiğinde radyoloji, patoloji, tıbbi onkoloji, radyasyon onkolojisi ve diğer meme cerrahisi uzmanlarıyla konsültasyon yapılması ve meme konseyinde görüş alışverişinde bulunulması.

Medikal Estetik

Ben Tedavisi: Yüzdeki ve vücuttaki her türlü benlerin ameliyatsız tedavileri; radyofrekansla buharlaştırma, damar benlerinde infrared koagülasyon. Şüpheli durumlarda punch biyopsi (doku örneği alma) veya gerektiğinde lezyonun çıkarılması.

Nasır: Ellerde veya ayaklardaki nasırların radyofrekansla, nasırın köküyle birlikte çıkarılması.

Lipom (Yağ Bezeleri): Saçlı derideki kistlerin saçı kesmeden olabildiğince küçük bir kesi ile çıkarılması.

Katıldığım Kongre ve Toplantılar

  • Ulusal Cerrahi Kongresi, Meme Hastalıkları Kongresi
  • Selim Kolon-Rektum-Anüs Hastalıkları Kongresi
  • Tiroid-Endokrin Cerrahi Kongresi
  • Travma ve Acil Cerrahi Kongresi
  • Minimal İnvazif Cerrahi Kongresi
  • Ulusal Endoskopik Laparoskopik Cerrahi Kongresi
  • Video-Laparoskopik Cerrahi Kongresi
  • Gastroenteroloji Toplantıları.

Ayrıca, İstanbul’da her ay düzenlenen tiroid-endokrin cerrahisi toplantılarına ve meme hastalıkları-kanseri toplantılarına devamlı olarak katılıyorum.

Üyesi Olduğum Dernerkler

  • Türk Cerrahi Derneği
  • İstanbul Cerrahi Derneği
  • Endokrin Cerrahisi Derneği
  • Endoskopik Laparoskopik Cerrahi Derneği
  • Travma Cerrahisi Derneği
  • Meme hastalıkları Derneği

Bilimsel Çalışmalarım

Çoğunluğu meme hastalıkları ve kanserleri, kıl dönmesi ve makat hastalıkları konularında olmak üzere çok sayıda bilimsel dergilerde yayımlanmış makalelerim, kongrelerde sunulan bildirilerim ve posterlerim bulunmaktadır. Bunların bir kısmı, sitenin bilimsel çalışmalar sayfasında Türkçeleştirilerek yer almaktadır.

Özel hayatıma gelince; evliyim ve iki çocuk annesiyim. Yoğun çalışma hayatım nedeniyle aileme ve çocuklarıma ayırdığım zamanı yetersiz bulsam da, topluma ahlaklı, dürüst, alın terine önem veren ve iyi eğitimli evlatlar yetiştirmeye çalışıyorum.

WhatsApp Destek
İletişim Bilgileri