Genellikle doğurganlık çağında ve emzirmeye bağlı olarak meydana gelir. 18 – 50 yaş arasındaki kadınlarda sık görülür. Emzirme dönemi dışında da görülebilir. Genellikle hasta teşhisi kendi koyar.
MEMEDE APSE BELİRTİLERİ
Ciltte kızarıklık: Memenin iltihaplı alanının cildinde kızarıklık vardır.
Dokunmakla hassasiyet ve ağrı: Enfeksiyon başladığında memede bir hassasiyet vardır. Enfeksiyon arttıkça ağrı da artar. Önceleri künt başlayan ağrı giderek zonklayan bir karakter alır. Apse oluştuğunda şiddetli, zonklayan, devamlı bir ağrı vardır.
Isı artışı: İltihaplı alanın cildi diğer bölgelere göre sıcaktır.
Ateş: Üşüme, titremeyle gelen bir ateş vardır. Hastalar ‘sıtma tuttu’ diye tarif ederler.
Memede şişlik: Önceleri sert ağrılı bir şişliktir. Apse biriktiyse yumuşama gösterir.
Akıntı: Apse cerrahi yöntemlerle boşaltıldıysa boşaltılan yerde akıntı bir süre devam eder. Memenin bazı iltihapları kendiliğinden bir ya da bir kaç yerden boşalabilir (fistülize olur). Apsenin oluşmasından sonra kendiliğinden boşalmasına fırsat verilmemelidir. Cerrahi olarak boşaltmak ideal olan tedavidir.
MEMEDE APSE ÇEŞİTLERİ
EMZİRMEYE BAĞLI OLAN İLTİHAPLAR
Süt (laktasyon) mastiti ve apsesi : (Emzirme döneminde görülen iltihaplar)
Bu iltihaplar memenin başındaki çatlaklardan ve meme ucundaki yaralardan içeri süt kanalları boyunca genellikle cilde ait bakterilerin bulaşması sonucunda oluşur. Bu tür apseler ve iltihaplar genellikle uca uzak bölgelerdedir. En sık doğumdan 5 ile 10 hafta sonra görülür. İlk doğumlarda daha sıktır. Belirtiler ilk çıktığında antibiyotik tedavisi verilir. Verilen antibiyotik süte geçmemeli ya da geçse bile bebek için zararlı olmamalıdır. Bu durumda da emzirmeye devam edilmelidir. Süt kanallarının iyice boşalması sağlanmalıdır. Emzirme sırasında sıcak kompres uygulayarak memedeki süt iyice sağılarak ya da pompa ile boşaltılır. Sağma dışındaki dönemde soğuk uygulaması yapılır. Bu iltihaplar erken dönemde tedaviye başlanırsa apseye dönüşmeden iyileşmesi sağlanabilir. Bazen enfeksiyon, mastit antibiyotiğe ve diğer tedavilere cevap vermez, apseye dönüşebilir. Apsenin cilde yakın olması durumunda kolay tespit edilir, derinde ise ultrasonla iltihabın birikip birikmediği anlaşılır. Bu dönemde mutlaka iltihap cerrahi müdahale ile boşaltılmalıdır. Lokal anestezi ile yapılabilse de iltihabın çeşidine veya apsenin büyüklüğüne göre genel anestezi gerekebilir. Bu dönemde de genel anestezi almadıysa, bebeğe zararlı antibiyotik kullanılmıyorsa ve enfeksiyon çok ciddi değilse emzirmeye devam edilebilir. Sütteki bakteriler bebeğe zarar vermez. Emzirmeye bağlı apseler tedaviye iyi cevap verir. Cevap vermeyen durumlarda mutlaka memeden parça alınarak tetkik edilmelidir. Laktasyon apsesinde ise boşaltıldıktan sonra süt fistülü (kesi yerinden devamlı süt gelmesi) gelişebilir.
EMZİRMEYE BAĞLI OLMAYAN İLTİHAPLAR
Emzirme dönemi dışındaki iltihaplar en sık meme ucu altında olmakla birlikte meme ucu çevresi veya meme ucuna uzak bölgelerde de olabilirler. Meme başına uzak apseler daha ileri yaşlardaki kadınlarda görülür. %25-35 oranında ciltte delikler olarak iltihap akabilir (cilt fistülleri).
Emzirmeye bağlı olmayan iltihaplarda risk faktörleri: Genellikle şeker hastalığı, romatizmal hastalıklar, kortizon kullanımı, şişmanlık, sigara kullanımı ve travma riski artıran faktörlerdir. Sigara içen genç kadınlarda meme ucu civarlarında görülür. İki memede de aynı anda görülebilir. Tedavide sigaranın bırakılması da gerekir. Şeker hastalığı ve romatizma gibi hastalıklarla beraberdir.
Emzirmeye bağlı olmayan iltihaplarda mutlaka parça alınması ve kesin teşhis edilmesi gerekir. Çünkü bu iltihaplar kanserle sıklıkla karışır. Apselerin mutlaka boşaltılması gerekir, boşaltılma sırasında o bölgeden patoloji için doku alınmalıdır.
ÖZEL (SPESİFİK) İLTİHAPLAR ,GRANÜLOMATÖZ MASTİTLER
Tüberküloz, sarkoidoz, tifo, brucella (çiğ süt hastalığı), mantar gibi enfeksiyonlarda görülür. Bazı bu cins iltihaplarda enfeksiyondan kültür yapıldığında hiçbir etken bulunamaz yani mikrop üretilemez. Bu nedenle antibiyotik tedavisine cevap vermez, tedaviye dirençlidir.
*Mutlaka kanserle ayırıcı tanısı gerekir, yani kanser olmadığı biyopsiyle kanıtlanmalıdır. Memede sıklıkla deformasyona sebep olur.
ERKEKLERDE MEME İLTİHAPLARI
Çok seyrektir. Meme başı çevresinde bulunur. HIV pozitif erkeklerde sıktır. Mutlaka patoloji ile kanserden ayrılması gerekir. Tedavi aynı şekilde yapılır.
İLTİHABİ KANSERLER (ENFLAMATUAR MEME KANSERİ)
Bazı kanser türleri memede iltihap şeklinde ortaya çıkar. Özellikle emzirmeyen ve yaşlı kadınlarda ultrason gibi tetkiklerde apsenin görülmemesi, iltihabın yaygın olması ilk olarak iltihabi kanseri akla getirmelidir. Bu çeşit iltihaplar tedaviye cevap vermezler. Aksine ilerlemeye devam eder. Tedaviye cevap vermeyen iltihaplarda zaman kaybetmeden patoloji için parça alınmalıdır. Çünkü bu tip kanserler agresif seyreder zaman çok önemlidir.
MEMEDE APSE TEDAVİSİ
Antibiyotik başlanır. Antibiyotiğin iltihaplı boşluğa geçmediği bilinse de başka enfeksiyonlar eklenmemesi için verilmelidir. Emziren annelerde bebeğe yan etkisi açısından dikkatli olmalıdır.
Süt birikmesini engellemek için süt sağılarak boşaltılır yada bebek emzirilir. Bu dönemde bebeğin emzirmesinin sakıncası yoktur. Çok büyük apselerde emzirilemiyorsa mutlaka sağılarak iyice boşaltılmalıdır.
Soğuk kompres uygulanarak enflamasyon azaltılır. Hasta soğuk uygulayınca rahatladığını ifade eder.
Apse tedavisinin olmazsa olmazı apseyi boşaltmaktır (drenaj). Yani nerede olursa olsun apsenin yegane tedavisi cerahatı boşaltmaktır. Memede de apse tedavisi mutlaka ameliyatla boşaltılarak yapılır. Lokal anestezi ile ciltte kesi yapılarak iltihap boşaltılır. Apse büyükse genel anestezi tercih edilir. Kesinin hemen kapanmaması için kesi yeterince büyük olmalıdır. Kesi alttaki boşluk tamamen temizlenmeden kendiliğinden kapanırsa cerahat yeniden birikir. Apse boşluğu iyileşinceye kadar kesinin kapanmaması için önlem alınmalıdır..
Emzirmeyen kadındaki apselerde mutlaka doku biyopsisi alınmalıdır. Bazen kanserler iltihapla kendini gösterir. Burada teşhis için vakit kaybedilmemelidir. Enfeksiyon şeklinde belirti veren kanserler (enflamatuar kanser) oldukça agresiftir, hızla yayılır.
Granülamatöz mastit tedavisi: Emzirmeyen kadınlardaki iltihaplardaki biyopsi sonucu granolamatöz mastit denilen tip görüldüyse tedavi oldukça zor ve uzun sürelidir. Romatizmal çeşitte (otoimmün) bir iltihaptır. Kortizon kullanmak gerekir. Kortizonun önemli yan etkileri vardır. Hasta doz ayarlaması, iltihabın gerilemesi ve yan etkiler açısından takipte olmalıdır. Tedaviden önce hasta yüksek tansiyon, şeker hastalığı, mide ülseri, tüberküloz gibi enfeksiyon varlığı açısından sorgulanmalıdır. İltihap geriledikten sonra kalan odak cerrahi olarak çıkarılır. Nüks edebilir.
Tüberküloz mastitlerde enfeksiyon hastalıkları uzmanı ve genel cerrahi uzmanı birlikte tedavi etmelidir. İlaç tedavisi enfeksiyon uzmanı tarafından verilir. Apsenin ve iltihabın gerilemesi açısından da genel cerrahi uzmanı takip eder.
Periduktal (süt kanallarının atrafında oluşan) mastitte sigara en önemli faktördür. Diğer tedavilerin yanı sıra sigarayı bırakması gerekir.
https://www.ideaklinik.com/kadinlarda-meme-apsesi.html

Merhabalar ben genel cerrahi uzmanı Op. Dr. Seher Şirin İstanbul Bakırköy’de bulunan kliniğimde hasta kabul ediyorum. Bana ulaşmak için 0212 572 72 65 arayabilir ya da aşağıda yer alan WhatsApp butonuna tıklayarak yazabilirsiniz.
merhaba hocam 18 yaşındayım yaklaşık bir buçuk ay önce sağ meme ucunun hemen yukarısında yara gibi bir şey çıktı ve devamlı kanla karışık iltihap akıyor. Aynı zamanda cilt dokumda buruşukluk ve göğüs ucu halkasında renk koyuluğu var. kitlenin olup olmadığını açıkçası pek anlayamıyorum ama. sizce telaşlanmalı mıyım ? ve yaşım meme kanseri riskini ortadan kaldır mı ?
Muhtemelen basit bir iltihap olmuş ancak emzirmeyen kişilerdeki iltihap ta önemlidir, tedavi gerektirir. 18 yaşında kanser görülmez diye bir kural yok. Tabii ki kanser olma ihtimali çok düşük ama iltihap da olsa emziren kadınlarda ki gibi mikrobik bir iltihap değildir. Uzun süreli tedavi gerektiren iltihap olabilir. Bu nedenle mutlaka muayene ve gerekirse tetkik olmalısınız.
Merhaba hocam ben 32 yaşındayım emzirme durumum yok sağ göğüsümün uç kısmında şişlik kızarıklık ve çok fazla bi Ağrı vardı daha sonra göğüs ucumdan apse akmaya başladı fakat hala bi şişlik ve ağrım var dokunamıyorum kıyafetim bile değince ağrım oluyo doktora gidemedim ve 2 hafta dur bu şekilde daha önce de olmuştu fakat geçti bu daha uzun sürdü Korkuyorum işin açıkçası nedeni ne olabilir acaba?
Emzirmeyen kadında iltihap olduğu zaman mutlaka araştırmak gerekiyor. Granülomatöz mastit, tüberküloz mastit gibi özel çeşit mastitler olabileceği gibi bazı tip kanserler de iltihap şeklinde kendini gösterebilir. Önce tedavi edilmeli kendiliğinden akması, boşalması beklenilmemeli. Doktor kontrolünde tedavi edildikten sonra geçmezse gerekirse biyopsi alınmalıdır. Biyopsinin sonucuna göre eğer özel iltihap varsa farklı tedavileri vardır. Kanser çıkarsa da erken tedavi gerekiyor. Bu nedenle vakit geçirmeden meme hastalıkları ile ilgili genel cerrahi uzmanına başvurmalısınız. Tabii basit miktobik bir enfeksiyon da olabilir ama muayene ve tetkik etmeden bir şey söylenemez.
Merhaba 2 ay önce ikizlere doğum yaptım emziriyorum ve sütümü pompayla sağıp öyle veriyorum göğsümde elime gelen beze gibi bir şişlik, kızarıklık ve yanma var ne yapabilirim ?
Sütü neden sağıp verdiğinizi, emzirmediğinizi belirtmemişsiniz. Emzirme yoluyla memeyi boşaltmak daha iyi olur. Her emzirmede her iki memeyi de boşaltmalısınız. Meme ucunu emzirmeden önce ve sonra (ya da boşaltma öncesinde ve sonrasında) iri temizlemelisini. Islak temiz bir bezle silin. Kızarık olan yere soğuk uygulama yapın. Enfeksiyon varsa ilaç tedavisi, apse varsa cerrahi olarak boşaltma tedavisi gerekebilir. Bunu belirlemek için de muayene olmalısınız.
Hocam merhaba ben 16yaşındayım göğüs aramda delih halinde yara oldu iltihap akıyor dr gittim geçti lakin tekrarladı ne yapmak gerek
2 meme arasında muhtemelen cilde ait bir yağ kisti vardı ve o iltihaplandı. Yağ kistlerinin iltihabı sık sık tekrarlayabilir. İltihap geçtikten sonra alınmasında fayda vardır. Fakat meme arasında dediğiniz için cilde ait olduğunu düşünüyorum. Memeye mi,cilde mi ait olduğunu belirlemek için ya da kesin teşhis için muayene etme edilmesi şart. Sık enfeksiyon olan yağ kistlerinin alınması gerekebilir.
Hocam Merhaba,
29 yasındayım 26 yasımda ilk sağ göğüs arısı ile doktora gittim iltihaplanma olmuş ve akıtmak için kestiler, ondan sonra 2 kere sağ 1 kere sol göğsümde de tekrarladı. Toplamda 4 doktora gittim ve hepsi bağışıklığın çok düşük bundan kaynaklı dediler. Başka bir sorun yoktur değil mi ?
Bana göre meme apsesi yalnızca bağışıklık düşüklüğünden ileri gelmez. Bağışıklık düştüğünde çok daha sık Üst solunum yolu enfeksiyonu, zona, siğil, uçuk gibi enfeksiyonlar görülür.Meme enfeksiyonu emzirmiyorsanız farklı memelerde de tekrarladığına göre inflamatuar mastitler dediğimiz granülomatöz mastit olabilir. Bu gibi durumlarda ya apseyi boşaltırken ya da sonradan yerinde herhangi bir kitle kalıyorsa biyopsi almak ve bu biyopsi ile teşhisi kesinleştirmek gerekir. Tabii ki muayene etmeden kesin teşhis ya da kötü_iyi bir şey olup olmayacağını bilme şansım yok
Merhaba sağ memede ağrı şişlik kızarıklık sikayetiyle dr gittim antibiyotik verdi ultrason sonucumda sag memede saat 11 hozasi areolaya yaklasik 3 cm uzaklikta yaklasik 7 mm capli alanda santrali 2.2 mm capli kistik mikrokristaloid mikrokalsifik ayrimi sonografikolarak yapilamayan multipl sayida submilimetrik hiperekolar izlenmistir. Ayrica saat 10-12 kadraninda meme galnduleritesinin ekosunda azalma ve minimal kabalasma mevcut olup bu alanda duktal yapilar solid ekoda izlenmektedir. (Tarif gorunum mastit lehine anlamli olabilecegi gibi meme ca da goz onunde bulundurulmalidir) saat hizasinda arelaya yaklasik 1cm uzaklikta yaklasik 6×3.5 mm boyutta duzgun kontorlu solid ekoda gorunum mevcuttur. Bilateral aksiller lojlarda kronik reaktif gorunumlu lenfadenomegali ve lenf nodlari mevcuttur sag ust on derin aksiller(saat hizasinda meme- gogus on duvar bileskesi derin planda) belirgin yaklasik 11.3×8.5 mm boyutta olmak uzeri birkac adet hipoekonik lenf nodu izlenmiştir
Eğer emziren bir kadın değilseniz, meme iltihabı her zaman bizim açımızdan kuşkulu bir durumdur. Antibiyotik tedavisi ile geçmezse mutlaka takibe girmelisiniz. Bazen meme iltihapları kanserle karışabilir. Eğer tedaviye cevap vermiyorsa mutlaka biyopsi gerekir. Antibiyotik tedaviniz bittikten sonra doktorunuza mutlaka kontrole gidin. Ultrason görüntüsü öncelikle iltihap düşünmüş. Ama takip şart.
Teşekkürler hocam bu arada emzirmiyorum 43 yaşındayım suan sikayetlerim yok denecek kadar az sadece ara sira sizlama gibi yanma oluyor sağ göğüste antibiyotik kullandim duocid 3 kutu 5 gun sonra tekrar ultrasan cekilecek inşallah herşey normaldir
Emzirmeyen kadınlarda her iltihapta mutlaka takip ve etkili bir tedavi gerekir. Tedaviye yanıt vermezse incelemek gerekir. Zaten takip altındasınız, ultrason çekilecek. Merak etmeyin takipte olduğunuz sürece korkulacak bir şey yok.
Merhaba hocam antibiyotik tedavim bitti dr gittim ultrason cekildi pazartesi dr gidecegim sizin görüşünüz
Nedir acaba SONUÇ bilateral memede fibrokistik mastopi lehine duktal belirginlesmeler mevcut olup sol retroarelar capi 3.6 mm sag retroarelar capi 4.8 mm ölçülmüştür . Sol memede belirgini saat 2hizasi areolaya yaklasik 1cm uzaklikta yaklasik 5.1mm capinda olmak üzere bir kac adet mikrokistik degisiklik mevcuttur. Sag memede saat 11hizasi areolaya yaklasik 3 cm uzakliktaki yaklasik 7.9mm capli santrali 2.5mm capli kistik alanda mikrokristaloid/mikrokalsifik ayrimi sonografik olarak yapılamayan multipl sayida sub milimetrelik hiperekolar izlenmiştir saat 10-11 hizası areolaya yaklasik 1cm uzaklikta yaklaşık 6.4×3.1mm boyutta düzgün kontorlu solid ekoda gorunum mevcuttur. Bilateral aksiller lojlarda kronik reaktif gorunumlu lenfadenomegali ve lenf nodlari mevcuttur .sag ust on derin âksiller (saat 11 hizasi meme göğüs ön duvar bileşkesi derin planda)belirgini yaklasik 8.5×7.2mm boyutta olmak uzeri birkacadet hipoekoik lenf nodu izlenmiştir
Ultrasonografi raporuna göre çok ciddi bir problem görünmüyor. Mikrokalsifik odak ayırımı yapılamayan alanlar için daha iyi bir değerlendirme, mr, mamografi veya muayene gerekir. Yaşınız uygunsa mamografi çekilmesi gerekir. Hepsinden önemlisi muayene bulguları ve muayene eden doktorunuzun görüşleridir. Yalnızca ultrasonografi ile bakıp meme hastalığı açısından karar vermek hastaya zarar verir
Merhaba hocam, yaklaşık 20 gündür sağ meme dış yan taraftan, meme ucuna doğru dalga dalga gelen bir yanma oluyor belli bir süre sonra geçiyor. Meme ucunda daimi ben burdayım hissi veren bir şey var. Yanma yayılması sürekli oluyor, özellikle de sağ yan tarafa yattığımda baskı oluştuğunda oluyor. Son bir kaç gündür meme ucunun üst dış tarafında üstüne basınca acıyan bir şişlik oluştu, ne olduğunu merak ediyorum , bilgi verirseniz çok sevinirim, teşekkürler.
Meme ağrısının olması çok önemli bir durumdan kaynaklanmaz. Genellikle yoğun meme yapısı ya da fibrokistik meme yapısı olanlarda, adete yakın dönemde sıktır. Fakat yeni oluşan ağrıda artma ve şişlik iltihap belirtisi ya da bir apse belirtisi olabilir.Mutlaka muayene olmalısınız ve uygun tedavi verilmeli. Gerekirse, apse varsa erken tedavi önemlidir.
Merhabalar hocam. Benim sağ mememde katlanma bölgesinde apse vardı. Boşaltılması üzerinden 2 ay geçti ama hala ağrı oluyor arada özellikle son günlerde ağrı arttı normal mi?
Apse iyileştikten sonra bir süre ağrı devam edebilir,giderek azalması gerekir. Son günlerde arttıysa yeniden iltihap başlamış olabilir. Mutlaka görmek gerekir. doktorunuza muayeneye gitmelisiniz
Merhabalar hocam,
Benim sağ göğsümde alt tarafta iki tane küçük beyaz şişlik var ve sıkınca içerisinden kokusu kötü bir şeyler çıkıyor sivilce patlatılması gibi. Kıl dönmesi olarak düşündüğümden her seferinde patlatıyordum. Zararlı bir şey midir ne yapmam gerekiyor acaba? Yardımcı olursanız sevinirim.
O bölgede pek fazla kıl dönmesi olmaz, cilde ait bir yağ kisti var ise o ara sıra iltihaplanıp irin çıkabilir. Yağ kistinin kokusu kötüdür. Memeye ait bir kist ya da iltihap olup olmadığının ayrımı yapmak için mutlaka Genel Cerrahi Uzmanı muayenesi gerekir
Hocam merhaba benim areolamın kenarında birkaç aydır küçük bir abse sanırım var sivilce zannettim başta birkaç kez sıktım sivilce irini gibi bir irin çıktı ama ağrı ya da sızı hiçbir şey yok mememde bir anormallik yok merak ettim sormak istedim
Muhtemelen cilde ait küçük bir kist vardı o iltihap oldu. Memeye ait bir iltihap olsaydı ağrı yapardı, yalnızca sıkmakla azcık irin çıkmazdı. Çok büyük olasılıkla meme iltihabı değil ama tekrarladığın da mutlaka bir Genel Cerrahi Uzmanı görmesi gerekiyor
Hocam merhaba,
24 yasindayim, mememin tam ucunda ergenligimden beri sari bir kabuk var bazen ilik suda yumusayip kendiliginden dusuyor ama bir sure sonra yine ayni yerde cikiyor. Biraz kabuk gibi ve yag gibi bir yapisi var. Ileride bebegim olursa emzirmede problem yasanir mi?
Önce memedeki durumun ne olduğunu bilmek gerekir. Bir akıntı ve iltihap varsa kabuk yapıyor olabilir. Akıntı kendiliğinden geliyor demektir. Kabuk oluşturuyorsa kendiliğinden gelen akıntının da tetkik edilmesi ve sebebinin bulunması gerekir. Eğer akıntının önemli bir sebebi bulunmazsa süt verirken sorun çıkaracağını zannetmiyorum
Merhabalar seher hanım gögüsümde yaklaşık 10 gündür şişlik,acı ve kızarıklık vardi 5 aylık bebeğim var ve hala emziriyorum onu saglık ocagından antibiyotik yazdırdim 7 gün kullandım sonrasında ağrı,aci gecti ve kızarık azaldı ama ele gelen yine bir kitle var şuan ne yapmam gerekiyor bilgi verebilirmisiniz
Süt verdiğiniz için enfeksiyon sebebi olarak farklı hastalıklar genellikle düşünmeyiz. Daha çok meme süt kanallarının genişlemesi, sütün kanallatda birikmesi, meme uçlarının yaralanmaları ve oradan enfeksiyon girmesi ile meme iltihapları olur. İltihabın yerinde de bir sertlik şişlik kalabilir. O bölgeye soğuk uygulayın, giysi üzerinden uygulayın, çıplak tene soğuk uygulama yapmayın. 10-15 gün daha bekleyerek genel cerrahi uzmanına muayeneye gidin. Genel cerrahi uzmanı muayene sonrasında şiğheli bir durum görürse gereken tetkikleri isteyecektir.
Hocam merhaba.
Sol gogsumun kahverengi kisminin hemen üstünde buyuk bi apse var mastit olmusum apseye dönmüş 2 farkli doktora gittim ikiside cerrahi operasyon dedi. Siringayla cektirdim apseyi ama 2 gun icinde yeri tekrar apse doldu. Aksef kullandim gecmedi. 2 aylik bebegim var cerrahi operasyondan korkuyorum o bolge dikis atliyor mu genel anestezi mi yapiliyor ameliyattan cikinca sut dolacak o göğsümü nasil bosalticam agri aci nasil olur bebegimi sutten kesmem gerekecek mi bunlarin cevabini verir misiniz bana hicbirsey bilmiyorum cok korkuyorum. Bunun baska bi tedavisi yok mu cocugu sutten kesip agir antibiyotikler le yatis tedavisiyle falan gecmez mi. Cok zor durumdayim hocam
Her iki cerrahi uzmanı da ameliyatla boşaltmak gerekiyor dediyse mutlaka doğrudur. Apse yapmıştır, şırınga ile çekmek bu gibi durumlarda çok fazla işe yaramaz. Apsenin durumuna göre genel anestezi ya da lokal anestezi tercih edilir. Çok büyük değilse lokal anestezi ile halledilebilir. Böylece bebeğinizden uzak kalmak zorunda kalmazsınız. Ben apse ve iltihap durumlarında sütten kesmiyorum bebeği. Eğer meme ucuna yakınsa cihazlarla memenizi boşaltıp yine bebeğe verebilirsiniz, ama müdahaleyi yapan doktorun görüşü çok daha önemlidir. Apse oluştuktan sonra yatıp ağır antibiyotiklerle de olsa yine tedavi olmaz. En etkili tedavi cerrahi olarak boşaltmaktır. Meme ucunu da temiz tutmalısınız, her seferinde her iki memeyi de boşaltmalısınız. Onun dışında muayene eden doktorlarınızın önerilerine uymalısınız
Merhaba hocam bebegim 8 aylik emziriyorum ama bir haftadir sol gogsum cok kasinti yapti ve gogus ucu kenarindan iltihap akiyor goguste herhangi bir sisme sertlik veya ates yok sadece kasinti ve iltihap var mantar gibi bir yara olmus hastaneden en erken 2 hafta sonra randevu veriliyir ne yapmam lazim eczaneden antibiuotik veya krem alsam mi bilemedim yardimci olur musunuz?
Göğüs ucu kenarından derken nereden dediğinizi anlayamadım. Dilerseniz 0 542 621 0 888 numaralı telefona görüntü atabilirsiniz. Süt fistülü dediğimiz süt kanaldan dışarıya bir akıntı olabilir ya da cilde ait herhangi bir hastalık olabilir. Görüntülü görsem de ilaç yazacağımı düşünmüyorum,ancak fikir verebilirim. Çünkü muayene etmeden ilaç yazmak doğru değil Üstelik emziriyorsunuz. İlk fırsatta da muayene olabileceğiniz bir yere gidiniz. Şimdilik görüntüden yardımcı olmaya çalışırım
bende idiopatik granülomatöz mastit var kronik apse boşaltılacak durumda değil dedi doktorum apse katılaşmış dedi göğsümün her yerine yayışdı bu durumda apse nasıl boşaltılır
Boşaltılması gereken bir iltihap yoksa doktorunuz bunu muayene de anlamıştır. Apse cerrahatın birikmiş halidir. Meme içerisinde yaygın iltihab mastittir. İlla her iltihap boşaltılması gerekmez ancak apse oluştuysa yani cerahat birikti ise boşaltılır. İdiyopatik granülomatöz mastit tedavisi uygulanırsa bu enfeksiyonda geriler. Bu tedavi oldukça uzun sürelidir ve bazı yan etkileri vardır. Dikkatli bir takip gerekir. Meme ile ilgili bir cerrahi uzmanına ya da meme polikliniklerinde takip olacak şekilde tedavinizi olmalısınız
merhaba 27 yaşındayım sağ gögüs ucum küçüklükten beri dışı kılcal damar kaplı ince zar şeklinde içi beyaz şekilde herhangi sıvı ağrı vs olmadı ama bugün baktığımda kılcal damarlı yer hasar görmüş beyaz yer meydana çıkmış çok korkuyorum bu neden olabilir
Gerçekten kılcal damar ise bu zaman zaman hasar görebilir, üstünde pıhtılar ya da iltihap yapabilir. 27 yaşında her ne kadar kötü huylu bir şey fazla aklımıza gelmese de meme ucundaki hadiseler paget hastalığı dediğimiz bir hastalık açısından değerlendirmek gerekir. Bu nedenle görmeden kesin birşey söylemek doğru değildir
Merhabalar doktor hanım, 26 yaşındayım bekarım, sağ gögsümün yan tarafında etrafı kılcal kırmızı damarlı geniş yuvarlak kızarıklı içinde beyaz apsemsi bir yara oluştu .hiçbir şekilde ellemedim sabah uyandığımda yaranın içindeki apsenin patladığını kırmızılık ve yuvarlak bir çukur oluştunu gözlemledim .çalıştıgım için hastaneye gidemiyorum.aynı zamanda sol gögsümdede yuvarlak hafif küçük kızarıklık gördüm.
Acaba sebebi ne olabilir, ne önerirsiniz.
aynı zamanda geçen sene polikistik ve insülin direnci teşhisi konuldu.
teşekkür ederim iyi çalışmalar
Büyük ihtimalle memede cilde yakın bir kist varsa o enfeksiyon yapmış olabilir enfeksiyon kendiliğinden boşaldıysa ağrınız rahatlamış demektir.Bir süre giysi üzerinden soğuk uygulama yapın, yatarken yüzükoyun yatarsanız enfeksiyon,iltihap daha rahat akabilir. Birkaç gün içinde geçmezse mutlaka muayene olmanız gerekir
Merhabalar doktor hanım 23 yaşındayım bekarım mememin ucunda kıl dönmüştü iğneyle çıkardım sağ göğsüm şişmeye başladı acaba sebebi ne olabilir
Muhtemelen iğneyle oynarken orası enfeksiyon kaptı. Eğer şişme ve ağrı çok fazla ise doktora başvurmalısınız, gereken ilaçlar verilmeli. Eğer apse varsa boşaltılmalı çok büyük değilse giysi üzerinden soğuk uygulama yapabilirsiniz
Merhaba hocam 29 yaşındayım ve 18 yaşından beri sol göğsümde meme başı etrafında iltihaplanma söz konusu ilk sistiginde cerrahi operasyonla boşaltıldı daha sonra derimde incelme oluştu ve her tekrarladiginda o ince deriden patlayıp kendi kendine akti apse bu süreçte bi çocuğum oldu ve o göğsümden sut gelmedi ve emzirme yapamadım senede 1 kez oluyor bu durumdan nasil kurtulucam estetik olmak istiyorum çözüm olur mu sizce büyütme silikon ameliyati olurken o iltihap temizlenebilir mi yada süt kanalları kesilse apse tekrari kesilir mi bu konuda bana fikrinizi ve olması gerekeni söyleyin lütfen nolur bazen mememden akıntı geliyor sıvı değil yanliz hafif katı şuan tekrar apse yaptı ve bosaldiktan sonra açılan o küçük delik aylar içinde kapanmıyor bunun için ne yapabilirim cok zor bi durum ağlayarak yazıyorum şimdiden çok teşekkür ediyorum…
Bu şekilde tekrarlayan iltihaplarda otoimmün iltihaplar dediğimiz granülomatöz mastit, periduktal mastit gibi iltihaplar düşünülür. Kesin tanı için biyopsi alınmalıdır. İltihaplıyken tedaviye gittiğiniz yerde biyopsi alınıp alınmadığını bahsetmemişsiniz Apse olduğunda apseyi yararken genellikle biyopsi alma şansımız oluyor. İltihap geçtikten sonra yapılan tetkiklerde o bölgede bir odak varsa oradan da biyopsi alınabilir. Estetik ameliyat ya da silikon bu duruma çözüm olmaz. Zaten Plastik Cerrah arkadaşlar estetik ameliyat yapmadan önce meme tetkiki için genel cerrahi uzmanından konsültasyon yani görüş isterler. Öncelikle iltihabın tedavisinde yapsanız sonra estetik düşünseniz çok daha iyi olur. Süt kanallarını kesilmesi de iltihaba bir çözüm olmaz
Merhaba hocam 33 yaşındayım 2 çocuk annenesiyim şu anda emzirmiyorum ama bu mastit sıkıntısını bende yaşıyorum 4 ay önce sol göğüs ucunun yukarı bölgede kızarıklık oldu daha sonra şişti ateş vs olanlar doktora gittim
Muayene etti daha sonra ultrason ile baktiginda mastit tanısı koydu 10 günlük ilaç tedavisi verdi ama hiç sonuç alamadık sonra 4 aylık tedavi verdi 2.ayında daha iyileşmeden şişlik meydana geldi o şişlik patladı 2,3delikler açıldı iltihap akıyor delikler birleşti iltihap aktıkça 50 kuruş büyüklüğünde oldu şuan akması durdu hala iyileşmedi delik ama bu defada göğüs ucu altına doğru sıcaklık vd şişme görüyorum ilaç tedavimin bitmesine 2 gün kaldı bu hastalıktan kurtuluş varmı hocam yoksa hayatımızda bir yer mı ediyor kendine moralim çok bozuk sosyal hayatımı çok etkiliyor
Bu kadar uzun süreli mastitler de mutlaka biyopsi alınması gerekiyor, biyopsi alınıp alınmadığını belirtmemişsiniz. Tedavi ile büyük bir kısmı düzeliyor. Granülamatöz mastitlerde başka ilaçlarla birlikte uzun süreli kortizon tedavisi yapıyoruz. Tedavinin yan etkileri açısından dikkatli olması gerekiyor. Bir kısmında da sık sık tekrarlayabiliyor
Hocam gogusumun ust tarafinda kızarıklik oldu ertesi gun iltihap doldu kendiliginden akti kizariklikta gecti ama icinde mercimekten biraz buyuk bi sertlik var neden olur acaba
Meme iltihabı ve apsesinden sonra yerinde kalan doku bir süre sert olarak ele gelebilir. Önemli olan eğer emzirmiyorsanız neden durup dururken iltihap olduğu, cilde ait basit bir kist enfeksiyonu mu yoksa meme iltihabı mı olduğu tespit edilmelidir. Aksi takdirde sık sık tekrarlayabilir. Yaşınız ve ailede kanser olup olmadığı da önemlidir. Muayene etmeden kesin bir şey söylemek doğru değildir
Merhaba hocam temmuz ayında dogum yaptım sol gogsumden apse olustu ve antibiyotik tedavisiyle gecmedı cerrahı müdahaleyle bosaltıldı amaliyattan sonra meme cok kuculdu ve öyle kaldı yapısı Boylemı kalacak ve ben tekrardan hamile kalırsam tekrardan emzıre bılırmıyım analıyatlı gogsume sut gelırmı ve ucunda yara oldugu ıcın hastane tipi pompalrda düştü ucu yok bu bebegımı emzıremdım doktorum suttn kesmemj soylemıstı tekrar aynı seylerı yasarmıyım diye sureklı korkuyorum. Ve granülmatöz mu diye arstrmam sylenmıstı ama ben daha gıtmedım oyle olma ıhtımalı yuksekmı
Emziren kadında iltihap olduğu zaman granülomatöz mastit düşünülmez sonra zaten tahmin ediyorum ki düzelmişsiniz. Tekrarlayan iltihaplarda daha çok granülamatöz mastit aklımıza gelir. Yeniden doğurduğunuzda ve emzirdiğinizde tekrar olma ihtimali tabii ki var, her emziren kadında olduğu kadar sizde de var. Bunun için endişelenmeyin. İltihap olmaması için gereken tedbirleri öğrenirsiniz. Örneğin her emzirmede iyice iki memede boşaltırsınız. Meme ucunu temiz tutarsınız, yara olmamasına özen gösterirsiniz. Meme ucu düştü diyorsunuz ama azcık vardır yine de. Eğer emmiyorsa pompayla boşaltarak verebilirsiniz. Size kontrol önerildiyse yine de bir kez gitmelisiniz. Memede deformasyon olduysa büyük ihtimalle kalıcıdır. Yeniden emzirirken dolgunlaşacaktır.
Merhabalar hocam memenin kahve rengi kısmında beyaz kabarcıklar olurdu benim dün küçük delik gibi bir kanama gördüm telaslanmalimiyim lütfen cevap verin tedirginim
Meme başı çevresinde areola dediğimiz kahverengi kısımda küçük, beyaz, pütürcükler olabilir. Genellikle telaş edecek bir şey yoktur, memenin normal yapısıdır. Fakat yeni oluştuysa, küçük kist iltihapları ya da başka bir hadise olup olmadığı açısından muayene olmanız şarttır. Memede hangi hastalık ne olursa olsun muayene etmeden bir şey demek zordur
Merhaba hocam ben 40 yasindayim solmememde iltaplanma oldu sonra abseye döndü amabusirada ben sürekli antibiyotik verdi ama yine de abseye dönüştü abseyi boşalttı ama boşalttı günden ağrı şiş hiç gitmedi
Apse boşalttıktan sonra etrafındaki ödem bir süre kalıcı olur. Sişliğin ve ağrının giderek azalması gerekir. Gerileme yoksa mutlaka biyopsi almak gerekiyor. İlk planda tru-cut biyopsi dediğimiz iğne biyopsi alınır. Eğer yeniden apse olursa ve boşaltılırsa boşaltma sırasında da biyopsi alınabilir. Doktorunuza tekrar kontrole gitmeniz de fayda var
Merhaba ben 30 yaşındayım ve granülomatöz mastit teşhisi ile ameliyat oldum ve ameliyat sonrası pataloji sonucum da
TANI
1 sol meme segmental kastettiği
Granülomatöz mastit
2 sol aksiller lenf notları eksizyonel biyopsi
Fokal nonnekrotizon granülomatöz inflamasyon
Şeklinde geldi bana da bu konuda bilgi verirseniz çok sevinirim
Daha önceden konulan granülomatöz mastit ön tanısı doğru çıkmış. Patoloji sonucunda granülomatöz mastit çıkmış. Koltuk altından biyopsi muhtemelen kötü bir şey şüphelenildiği için alındı. Normalde iltihapta oradan biyopsi alınmaz. Ama önceki durumunuzu bilmediğim için bunun gerekli ya da gereksiz olduğu hakkında bir yorum yapamam. Bundan sonra da eğer hala iltihaplı bir alan varsa granülomatöz mastit tedavisi olmalısınız
Merhaba hocam bende granülotöz mastit var kortizon kullandım 1 yıl gecti..2 yıl sonra hafif etti kendiliğinden iyileşti.geçen normal kontrol muanesine gittim hiçbirsey yoktu eve geldim ertesi gün bir agrı ve göğüs akintisi ile uyandım sonra şisti kızardı koca bir sertlik olustumeme ucu altında sertlik 2 günde kocaman oldu antibiyotik macrol 500 kullaniyorum sertlik biraz küçüldü ateş ve kızariklık geçti.
Bu durum enfeksiyon mu hocam ve sadece bu antibiyotik yeterli olur mu???
Bazı enfeksiyonlar yalnızca antibiyotikle geçebilir. Apseleşti ise apsenin boşaltılması şarttır. Geçmişte granülomatöz mastit geçirdiğiniz için o da tekrarlamış olabilir. Antibiyotikle hafiflemesi iyiye işarettir. Belki basit mikrobik bir enfeksiyondur. Geçmezse mutlaka tekrar biyopsi almak ve sonuca göre tekrar tedavi planlamak gerekir
Mrb 33 yasindayim meme ucunda gecen ay agri sizi oldu emzirmiyorum sanki sut doluyo gibi gogsum sizladi onemsemedim bir ay sonra tkrar sizi aci oldu meme ucunda ust kisminda apse intihap enfeksiyon olmus ben cok korktum bugun genel cerraha gittm rantudil ve aksef 500ml verdi sizce onemli bisey olabilirmi
Muhtemelen meme ucunun altındaki bir süt kanalında ya da mevcut olan bir kistte iltihaplanma oldu. O nedenle ağrınız oldu. Verilen antibiyotiğinizi ve ilaçlarınızı kullanın. Emzirmeyen kadında sebep ne olursa olsun iltihap olduğunda takip ve ileri tetkik gerekir. Geçmiyorsa biyopsi almaya kadar gider. Bu nedenle şikayetleriniz geçmezse mutlaka ve mutlaka kontrole gitmelisiniz
Hocam merhaba,42 yasindayim 6 yil önce göğüs küçültme ameliyati olmustum ultrason mamografi temiz cikmisti fakat iki hafta once regl olduktan sonra sol üst göğüste igne batar gibi acılar ve yanmalar hissettim kola da vurdu ara ara, ama elimle elledigimde hic kitle yok sadece estetik ameliyatta gogus ucu kismim yukari taşınmıştı orda bir hissizlik vardi, gogus ucundada sizlama yapiyor igne batıyor ama geciyor ve iki belirgin damar var bastırınca acıyor ama hic goguste akinti yasamadim, sali gunu radyolojiden mamografi ve ultrason cektircem granulatoz mastit olabilir miyim? Tedavisi nasil hocam
Meme küçültme ameliyatlarından sonra yağ nekrozu dediğimiz bazı durumlar olabiliyor, bu kadar uzun süre sonra pek fazla rastlanmaz. Yalnızca ağrı enfeksiyon ya da mastit olduğunu söylemez. Kızarıklık, şişlik, akıntı da eşlik eder. İyi huylu meme kistlerinde, fibrokistik meme yapısı olanlarda da ağrı olabilir. Muayene etmeden zaten bir şey söylemek mümkün değil. Muayene eden doktorunuza tetkikleri çektirdikten sonra gösterirseniz daha net cevap verecektir.
Hocam merhaba mememde apse oluştu antibiyotikle geçmeyince cerrahi drene ettiler. Şimdi orada bir sertlik ve kitle var. 1,5 cm dediler ama ele daha büyük bir alan geliyor. Zaman zaman yine iltihap oluşup patlayıp akıyor. Biyopside granülomatöz mastit tanısı kondu. Tedavi olarak ameliyat yada Steroid dediler. Birde tamamlayıcı tıp ozon tedavisi veya sülük tedavisini öneriliyor. Bu konuda ne dersiniz ne önerirsiniz?
1,5 santimetre dedikleri yer apseli alandır. Bunun etrafında ödem ve enflamasyon dediğimiz alan da söz konusudur. O nedenle elinize daha büyükmüş gibi gelir. Granülomatöz mastit oldukça zor tedavi edilen bir mastit tipidir. İlk etapta ameliyat çok fazla öneremem. Öncelikle steroid tedavisi ve ek tedavi olarak ozon tedavisi olabilir. Sonrasında kalan bir kitle ya da iltihabı bir odak varsa onun cerrahi olarak çıkarılması uygundur. Sülük tedavisi tasvip ettiğim bir tedavi yöntemi değildir
Hocam yeniden merhaba Granülomatöz tedavisi için 2 ay prednol kullandım 16-8-4-2 mg şeklinde 2 şer hafta. İlaci kullanınca semptomlar gecti. ağrı akıntı şişlik olmadı yaralar iyilesti. Fakat şimdi ilacı bırakınca tekrar nüksediyor. Ne önerirsiniz?
Oldukça uygun granülomatöz mastit tedavisi yapılmış. Tedavi bittikten sonra tekrar tetkik edilirse memede bir odak varsa cerrahi olarak çıkarılmalıdır. Odak yoksa çıkarmaya ya da cerrahi müdahaleye gerek yoktur. Granülomatöz mastit tekrarlayabilen bir enfeksiyondur.