Öncelikle muayene olmalı!!! Makat ağrısı makattaki bazı hastalıkların erkenden teşhisi için çok önemli bir bulgudur. Bu nedenle öncelik ağrıyı gidermek değil, neden ağrıdığını bilmek ve doğru teşhisin ne olduğunu belirlemektir. Teşhis konduktan sonra sebebe yönelik yöntemlerle ağrı giderme yoluna gidilmelidir. Makat ağrısını yapan sebepler %100 e yakın bir oranda makat …
Devamını oku »Hastalıklar ve Tedavi Yöntemleri
Kıl Dönmesi Apsesi Neden Olur, Nasıl Boşaltılır?
Kıl dönmesi hastalığı genellikle iltihap veya apse yaptığı zaman hasta tarafından fark edilir. Kuyruk sokumunda şişlik ve şiddeti ağrı vardır. Ağrı zonklama tarzındadır. Apse acildir.Lokal anestezi altında ,küçük bir kesi ile boşaltılması gerekir. Boşaltılmazsa kist ve apse büyür,kıl dönmesi hastalığını ilerletir,sonra yapılacak ameliyatın boyutu da büyür. Apse tedavisinden yaklaşık 1 ay sonra kıl dönmesi ameliyatı yapılır.
Devamını oku »Makat Hastalıklarında Beslenme Nasıl Olmalı?
Makattaki hastalıkların oluşma sebebi çok büyük oranda kabızlıktır. İshal de sebeplerden bir diğeridir. Bu nedenle anal bölge hastalıklarının oluşmasında, tedavisinde, tekrarlamasında doğru dışkılama alışkanlığı olması çok önemlidir. Kabız olmamak ve doğru tuvalet alışkanlığı tedavinin etkinliğini de artırır. Kabızlığın giderilmesinde sebze, salata, baklagiller, lifli meyveler, kepekli ürünler ve bol su tüketmek gereklidir. Hareket artırılmalı özellikle yürüyüş yapılmalıdır. Tuvalette uzun oturmamak ve ıkınmamak gerekir.
Devamını oku »Kolon Kanseri
Toplumda sık rastlanan ve kanserden ölüm sebepleri arasında 2. sırada görülen kolon kanseri kısmen önlenebilen bir hastalıktır. Erken teşhis edilirse tedavi de edilebilmektedir. Geç teşhisin en önemli sebebi muayeneden utanmak, konu- komşu önerisiyle ilaç kullanmaktır. Erken teşhis için şikayet olduğunda özellikle kanamada mutlaka muayene (özellikle anoskopi muayenesi) olmak, şikayet yoksa kontrol ve tarama programlarını uygulamak gerekir. Taramada kolonoskopi en önemli tanı ve tedavi yöntemlerindendir.
Devamını oku »Meme Hastalıklarında Görülen Şikayetler
Kadınlarda her dönemde memelere ait şikayetler, belirtiler olabilir. Doğurganlık çağında, adet döngüsüne bağlı olan ağrılar sıktır fakat çoğu zaman önemsizdir. Memede kitle, kızarıklık, şişlik gibi bazı şikayetler ve belirtiler ise önemlidir. İltihaplar tedaviye cevap vermezse kanser olabileceği düşüncesiyle biyopsi alınmalıdır. Kitleler ise aksi ispatlanıncaya kadar kötü olabileceği düşünülmelidir ve ileri tetkik mutlaka yapılmalıdır.
Devamını oku »Meme Kanseri, Risk Faktörleri
Meme kanseri kadınlarda en sık görülen ve akciğer kanserinden sonra 2. sırada ölüme sebep veren bir kanser türüdür. Erken teşhis edildiğinde yaşama oranı yüksek bir kanser türüdür. Erken teşhis ise kendi kendine meme muayenesi, doktor muayenesi, rutin kontroller ile mümkün olur. Meme kanserini açısından bazı durumlar risk faktörüdür. Teşhiste 1 basamak kendi kendine meme muayenesi ve doktor muayenesidir.
Devamını oku »Makat hastalıkları
Makat (anal bölge) hastalıkları en çok ihmal edilen,en çok gereksiz ve yanlış ilaç kullanılan hastalıklardandır. Kadınlarda daha fazla olmak üzere utanma duygusundan muayene ihmal edilir. Komşuların, eczacıların önerisiyle ilaç kullanılır, geçmeyince son çare doktora muayeneye gidilir. Makat hastalıklarının çok büyük bir kısmı iyi huyludur fakat ağrı,akıntı gibi şikayetlerle hastaya sıkıntı verir. Azımsanmayacak oranda kötü huylu hastalıkları da vardır ve bilinçsiz ilaç kullanımıyla geç evrelerde tespit edilebilir.
Devamını oku »MEME HASTALIKLARI
Kadınlarda görülen meme sorunlarının bir kısmı fibrokistik meme yapısı gibi hastalık sayılmasa da ağrı yaparak hastanın konforunu oldukça kötü etkileyebilir.Bir kısmı meme iltihapları gibi akıntısı ve ağrısıyla hastaya sıkıntı verir. Fibroadenom ve kist gibi iyi huylu olanlar ise takip gerektirebilir. Meme kanseri ise kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Günümüzde hala geç teşhisten dolayı ölüme sebep olabilmektedir.
Devamını oku »Kıl Dönmesi Ameliyatı Sonrası Neler Yapılmalı?
Kıl dönmesi (pilonidal sinüs) hastalığı tehlikeli bir hastalık olmasa bile hastanın yaşam konforunu çok etkileyen,tekrarlayan bir hastalıktır. Ameliyattan sonra etkili,iyi bir bakım yapılırsa,herhangi bir aksilik (akıntı,yara açılması gibi) olunca doktoru etkili bir pansuman ile temizleyebilirse sorun kolaylıkla çözülecektir. Yara yerine baticon sürüp kapatmak hiç bir zaman etkili bir pansuman değildir. Tekrarlamasını önlemeye yönelik bazı hijyen kurallarını uzun süreler uygulamak gerekir.
Devamını oku »Sebase Kist (Yağ Kisti) Tedavisi
Saçlı deride,sırtta ,yüzde sık rastlanan misket şeklinde hafif yumuşak kitleler genellikle yağ bezesi diye bilinseler de aslında içi yağlı ,koyu kıvamlı bir sıvıyla dolu kistlerdir. Herhangi bir zararı olmasa da sık iltihaplanırsa ya da görüntü olarak rahatsızlık veriyorsa lokal anesteziyle, küçük bir cerrahi müdahaleyle çıkarılabilir.
Devamını oku »