Kaş Dökülmesi, Nedenleri ve Çözümü

Kaş yüze anlam veren,bakıldığında ilk göze çarpan yapıdır.Yüz ifadelerinde ise şeklini değiştirerek önemli rol oynar.Çizgi resimlerde,karikatürlerde anlam ifade ederken kaşın çizimi önemlidir.

Kaş Ekimi

Göze gölge yaparak güneşin zararlı ultraviyole ışınlarından korumak,aşırı parlaklığı azaltmak,gözü toz gibi çevresel zararlı faktörlerden kirpiklerle birlikte korumak gibi görevleri de vardır.

Sosyal bir yaratık olan insan için önemli rol oynar. Kaş kaybı yüz yüze geldiğinde hemen dikkat çeker.Bu da kişide oldukça rahatsızlık verir.Kişi aynaya baktığında  kendisi bile rahatsızlık hisseder.

Tıpta madarosiz denilen kaş dökülmesinin kesin sebebi çoğu zaman bilinmemektedir. Erkeklerde oldukça nadir, kadınlarda sıktır.

Dökülme nedenleri  çok çeşitlidir.Başlıklar halinde şöyle sıralayabiliriz.

Bilinçsiz Kaş Aldırma 

Basit bir işlem gibi görünen aldırma işlemi bilinçsiz kişiler tarafından yapıldığında köklerde zayıflama ya da zamanla köklerin tamamen ölmesine neden olabilir.

     Guatr Hastalarında Görülen Dökülme
Yetersiz çalışan tiroid bezi (hipotiroidi) hastalığında saç dökülmesinin yanı sıra kaş dökülmesi de olabilmektedir.

   Stres ve Kaş Yolma Alışkanlığı

  Tırnak yeme alışkanlığı gibi bazı insanlarda tüyleri yolma alışkanlığı vardır,tıpta buna trikomani denmektedir.Kişi ders çalışırken,telefonla konuşurken veya sinirlenince kaşlarını yolar. Tüyler yolundukça kökler zayıflar ve bir süre sonra kendini yenileyemezler.Burada stres gibi psikolojik faktörler de rol oynar.Bu durumda kesin tedavi ekimdir.

    Saçkıran hastalığı:

Halen tam nedeni tespit edilememiş  bir problem olan saçkıran (Allopecia Areata) hastalığı genellikle  saçta ve erkeklerde sakal bölgesinde madeni para büyüklüğünde dökülmeye sebep olur.Saçkıran  kaş bölgesinde de görülebilir  ve kayıba neden olabilir.

     İlerleyen Yaşta Görülen Dökülmeler
Yaşlandıkça kıllarımızın kökleri  giderek zayıflar ve kalitesi düşer.Zayıflayan ve kalitesi düşen kaşlarımız giderek dökülür.

   Kaza ve yanıklar

Yara ve yanık izlerinde kıl kökleri tahrip olduğundan kıl çıkmaz. Çoğu zaman dikkat çekicidir.

   Kalıcı makyaj

Kalıcı makyaj uygulaması belirli bir derinliğe yapılır.Kıl kökleri çok derin olmadığından dövme yapılırken giren iğne ve içeri verilen kimyasallar köklerin beslenmesine zarar verebilir.Kalıcı makyaj yaptıranlar genellikle işlemden sonra bir miktar seyrelme olduğunu ifade ederler.

İlerleyen Yaşta Görülen Kaş Dökülmesi
İnsanlar yaşlandıkça düşen vücutta bir çok organımız gibi tüylerde de zayıflama olmaktadır. Zayıflayan ve kalitesi düşen kaşlarımız dökülme için oldukça kolaydır. 


 

   Kaş dökülmesi tedavisi nasıl yapılır?

Piyasada dökülmelere iyi geldiği söylenen çok sayıda  ilaç vardır.Kaş ve saç dökülmesinin bitkisel tedavisi adı altında piyasaya verilmişlerdir ancak çoğunlukla hayal kırıklığından öteye gidemezler.

     Saç dökülmesinde kullanılan bazı bilimselliği kanıtlanmış ilaçlar kaş dökülmesinin ilk başlangıç aşamasında kullanılırsa hafif düzeyde iyi gelebilir. Ancak kök öldüyse hiçbir ilaç yeniden kökü canlandıramaz.

Guatr(hipotiroidi) nedeniyle dökülme varsa guatr tedavi edilmelidir. Tiroid hormonu takviyesiyle dökülme durur.

Saçkıran nedeniyle döküldüyse ,saçkıran tedavi edildiğinde yeniden tüyler kendiliğinden çıkar. Tedavide kan dolaşımını artırmak için doğal yöntemler(sarımsakla ovma gibi) veya ilaçlar kullanılır. Büyük çoğunluğunda yeniden çıkar.Çıkmazsa ekim için 8 ay gibi bir süre beklemek gerekir.

Kalemle günlük olarak boyayan kişiler vardır.Ancak bu durum hem zahmetlidir,hem de kişi havuza girme,duş alma gibi durumlarda akacak korkusu yaşar.

Başka bir geçici çözüm yolu da kontur çizimidir.Ancak kullananlar arasında memnuniyet azdır.Yapay görülmesi en önemli sebeptir.Renk solması,rengin değişmesi,saç rengi ile uyumsuzluk gibi durumlarla karşılaşılabilir.

Kortizon enjeksiyonu,sarımsak sürme,badem yağı sürme gibi tedaviler bazen yanıt verebilir.

Yaşlılığa bağlı dökülmelerde tek tedavi şekli ekimdir.

Kaza ve yanıklara bağlı kayıplarda tek deavi şekli yine ekim yapmaktır.

Yani guatr,saçkıran gibi hastalıklara bağlı dökülmelerde hastalığın tedavisi,diğer durumlarda ise en kesin tedavi şekli kaş ekimidir. Daha fazla bilgiye ulaşmak için https://www.sehersirin.com/kas-dokulmesi-nedenleri-ve-cozumu/ sitesinden yararlanabilirsiniz.

https://www.kasekimi.com
https://www.ideaklinik.com/kas-ekimi-fiyatlari.html

2 Yorum

  1. hocam benim kaslar yagli egzemadan dolayi son 3 yildir cok dokuldu tekrar gurlestirmek icin ne yapmaliyim

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Öncelikle egzama tedavisi için cildiye doktoruna muayene ve tedavi olmalısınız. Yeniden kaşlar çıkmazsa (bunu cildiye uzmanınız söyleyebilir) ,egzama devam etmiyorsa kaş ekimi yapılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp Destek
İletişim Bilgileri