Kabızlık Nedir? Nasıl Önlenir? Nedenleri ve Tedavisi

  KABIZLIK NEDİR? NASIL ÖNLENİR?   

 Kabızlık çok sık görülen fakat ileri boyutlara gelmediği taktirde ciddiye alınmayan bir şikayettir.Çoğu zaman yalnızca barsaklara ait basit bir şikayettir  fakat bazen başka hastalığın bir belirtisi olabilir.Bu hastalıklar barsak kanseri gibi önemli hastalık bile olabilir. Hastalar genellikle barsak tıkanıklığı,hemoroid,fissür  oluştuktan sonra doktora başvururlar.

Her yaş grubunda ve her iki cinste de olabilir. Ancak bebeklerde,çocuklarda,hamilelerde  ve şişman kadınlarda daha fazladır.

Genç yaşlarda önemsenmediğinden  gereken tedbirler alınmaz, giderek  sinsice ilerler ve ileri boyutlara ulaşıp kalıcı hal alabilir.

         Kabızlık Nedir?

Büyük abdest alışkanlığının miktar ve sıklığında azalma yönünde değişmesidir.Dışkılama alışkanlığı  kişiler arasında çok farklılıklar gösterir.Aynı kişide bile zaman zaman  çeşitli faktörlere bağlı olarak değişiklikler gösterir.

Kalın bağısakta veya makatta dışkılamaya engel olacak kadar tıkayan bir tümör olmadan,normal miktarda  lif içeren besinlerle beslenen  kişide:

Haftada 3 kez  dışkılamadan daha az sayıda dışkılıyorsa,büyük abdest yapmada zorluk ve şişkinlik varsa  kabızlıklık söz konusudur.

5 günde bir yada daha az sayıda dışkılama varsa, karın ağrısı,şişkinlik eklendiyse ,bu şikayetleri 18 aydan uzun bir süreden beri devam ediyorsa kronik kabızlıktan söz edilir..

Kabızlık sinsi başlar ve yerleşmesi uzun zaman alabilir.Hafif karın ağrıları,huzursuzluk gibi belirtiler görülebilir.Yaşlı ve akciğer problemi olanlarda nefes darlığı yapabilir.

Çocuklarda ve bebeklerde kabızlık ,beslenme yetersizliğine bağlı gelişme geriliğine sebep olabilir.Çünkü kabızlık önemli oranda  iştahsızlık yapar.

Birkaç gün içinde anide oluşan kabızlık varsa kalın barsağın ani olan iltihapları yada barsak tıkanıklığı(tümör,barsak  düğümlenmesi) düşünülür.

                 Kabızlık nedenleri

En önemli ve yaygın sebep yanlış beslenme şeklidir.Posadan ve liften fakir besinlerle beslenme,az su içme  kabızlığa sebep olur.Bitkisel kaynaklı besinlerde lif içeriği fazladır.Lifler barsaktan emilemez,su tutarak barsakta yumuşak dışkı olmasını sağlar.Et,süt gibi hayvansal ürünler ise  lif açısından fakirdir ,bunlar kalın barsağa gelmeden ince barsakta emilirler, barsağa su çekememesine ve dışkının miktarının az olmasına neden olurlar.

Yaygın görülen diğer bir sebep ise kötü tuvalet  alışkanlığıdır.Hijyen takıntısından tuvalet beğenmeme,illa evde dışkılama yapma isteği  gibi nedenlerden dolayı dışkılama ihtiyacı geldiğinde erteleme söz konusudur.Çalışma koşulları da dışkıyı sıkça ertelemeye neden olur.Uzun süre tuvaleti erteleme sonucunda  barsakta dışkı birikir bu da barsağın kaslarının zayıflamasına neden olur.Barsak kasları  dışkıyı barsaktan anüse doğru iter,zayıfladığında  bu fonksiyonunu yapamaz.

Yoğun iş hayatı ve stres önemli kabızlık nedenidir. Stres barsak hareketlerini azaltır, kabızlığın oluşmasına neden olur.

Depresyon,psikoz gibi hastalıklarda barsak hareketleri yavaşlar. Depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlarında barsak hareketlerini azaltma  yan etkisi vardır.

Guatr,şeker gibi yaygın görülen bazı endokrin(hormonal) hastalıklarda kabızlık vardır. Paratiroid,hipofiz,böbrek hastalıkları gibi bazı hastalıklar da kabızlık sebeplerindendir.Bu hastalıklarda  barsak  hareketleri yavaşlamıştır.Tedavi gecikirse barsak duvarında kalıcı hasarlar olur, kabızlık sürekli hal alır.

Multipl skleroz,Parkinson,omurilik yaralanmaları,kurşun zehirlenmesi gibi  bazı sinir ve kas hastalıklarında(Nöromüsküler hastalıklar) inatçı kabızlık görülebilir.

Doğuştan olan geniş ve kalın barsak hastalığında (Hirschprung hastalığı),barsağın bir kısmında barsak hareketlerini sağlayan sinir ağı yoktur. Bu bölge kasılamaz  gerisinde kalan barsak  genişler.Belirtiler çocuk doğar doğmaz başlar ve şiddetlidir.

Sonradan olan geniş ve kalın barsak  hastalıklarında(dolikokolon,hirschprung hast.,megakolon ) ise çoğu zaman sebep belli değildir.Bir kısmında kronik kabızlığa bağlı olarak (barsak içindeki biriken fazla miktardaki dışkının etkisiyle) barsak adelelerinin ve hareketlerinin bozulmasına bağlıdır.

Zor doğumdan sonra ve şişmanlıkta karın tabanı(pelvik) adeleleri zayıflar.Bu durumda dışkılama olayının gerçekleşmesi zor olur. Dışkı anüsün hemen yukarısında bekletilir bu da dışkının sertleşmesine ve kabızlığın artmasına neden olarak kısır döngü oluşturur..

Depresyon ilaçları,alerji ilaçları,morfin türü bazı ağrı kesiciler,spazm çözücü ağrı kesiciler,kansızlık ve Parkinson ilaçları,Sara ilaçları,antiasitler (ülserde kullanılır),bizmutlu ülser ilaçları kabızlık yapar.

      Kalın barsağın görevi  dışkının fazla suyunu emme ve dışkıyı depolama ve ince barsaktan gelen sulu dışkıyı  kasların kasılması sonucunda anüse doğru iletmektir.Barsağın  hareketleri istemsiz hareketlerdir.Bunu yaparken   barsak adeleleri kasılarak dışkıyı ileri doğru iter.Bu hareketlerin az olması halk arasında barsak tembelliği olarak bilinir.

         Spastik kolit ( İrritabl kolon) nedir? .Kolit ifadesi yanlıştır,çünkü gerçek bir kolit hastalığı yoktur.Burada  barsak fonksiyon bozukluğu vardır,fakat belirli bir organik bir sebep yoktur.Stres veya ruhsal gerginlikler sonucu barsak reaksiyonel olarak hareketlerini yavaşlatır.Hastanın kendisine  kolit hastalığın var  demek yanlıştır, kendisinin koliti olduğunu düşünerek daha da çok strese girer ve hastalığını artırır.Herkesde  kısa bir süre bile olsa hayatının bir döneminde görülebilir.

 

 NOT: Şu anda videodaki klinikte çalışmamaktayım. Muayenehane numaraalrım 02125727265,0212 5727266, 0542 6210888 .

Kabızlık  kimlerde görülür?

Şişmanlarda,yaşlılarda,çocuklarda ve kadınlarda daha sık rastlanır.    Beslenme alışkanlığı  kötü olanlarda kabızlık fazladır.Yoğun iş yaşamı ve iş stresi olanlar sıkça kabız olur. Devamlı oturarak veya ayakta çalışanlarda,çok seyahat edenlerde daha fazladır.Asabi,sinirli,stresli ve titiz kişilerde daha sıktır.Yoğun şehir hayatı,  beslenme alışkanlıklarının değişmesine,fast food tarzı beslenmeden dolayı daha yüksek kalorili ve daha az lifli gıdalar tüketilmesine sebep olur.Bu tarz beslenenlerde  kabızlık fazladır.Hareketi az olanlar sıklıkla  kabızdır. Hijyen  yada başka sebeplerle tuvalet beğenmeyip dışkılamayı erteleyenlerde de fazladır.

Hamilelerde bazı hormonların etkisiyle sindirim sistemi hareketleri yavaştır.Bu nedenle  giderek artan bir kabızlık  oluşur.Hamileliğin ileri aylarında bebek büyüdükçe barsağa  bası yapar, dışkılama zorlaşır.Bu sebeplerden dolayı gebeler lifli gıdalarla beslenmeli ve  hareketlerini artırmalıdırlar.Uyurken sırtüstü değil sağ yanlarına yatmalıdır.

    Anne sütüyle beslenen bazı bebeklerde kabızlık olabilir.Kistik fibrozis (kalıtsal bir  hastalık) ile doğan bebeklerde ve doğuştan barsağı ileri derecede geniş ve uzun  (konjenital megakolon) olan çocuklarda doğumdan hemen sonra başlayan şiddetli  kabızlık vardır.  Çocuklar  genellikle az sıvı alımına ve kötü tuvalet alışkanlığına bağlı olarak kabızlık oluşur.Okul çocuklarında ve ergen çocuklarda görülen kabızlıklar genellikle  psikolojik kaynaklıdır.

          Kabızlığın sebep olabileceği hastalıklar:

          Bir kısmı acil cerrahi müdahale gerektirir.

Barsak  düğümlenmesinde kronik kabızlığa bağlı  barsak uzaması ve barsağın bir bölümünün kendi ekseni etrafında dönerek tıkanıklık yapması söz konusudur.

Kabızlıkta geride biriken gaytanın etkisiyle barsak duvarı iyice incelir.Barsak duvarının delinmesi sonucu acil ameliyat gerektiren durum oluşur.

Barsağın bazı çıkıntıları iltihaplanır(divertikülit)

Fazla ıkınmaya bağlı olarak akciğerin kendiliğinden hava kaçırır(pnömotoraks) .Ani defes darlığı ve şiddetli göğüs yan ağrısı vardır.

         Birçok anüs hastalıklarının sebebi  kabızlıktır.

Kabızlıkta gaz ve dışkı kaçağından kaşıntı olabilir. Kaşıntının sebepleri çok çeşitlidir.

Hemoroid:Uzun süre ıkınmalara bağlıdır.

Sert dışkı ve ıkınmadan dolayı anal fissür (makat çatlağı) olur

Makat (perianal)apsesi şiddetli ağrı yapar,acil müdahale gereklidir..

Anüsün yukarısında biriken dışkı  taşlaşır. Gaytanın taşlaşması(Fekal impaction) denilen durumu oluşturur.Ancak elle ve lavmanlarla çıkarılabilir.Yaşlılarda ve çocuklarda sıktır.

Rektal prolapsus denilen durumda barsağın son kısmı anüsten dışarı sarkar.

Barsağın son kısmında iltihaplanmalar(rektit)görülebilir.

      Kabızlık kansere neden olur mu? Kabızlık kansere neden olmaz. Barsak kanserlerinde tıkanıklığa bağlı  yavaş veya ani gelişen kabızlık vardır.

Uzun süren ve gittikçe şiddetlenen kabızlıklarda,kabızlığın geç dönemlerinde; huzursuzluk,anksiyete,kalp ritm bozuklukarı,bayılma,tansiyon düşmesi,kanda oksijen azalması gibi durumlar görülebilir.Kanda atılamayan, biriken zehirli gazların ve maddeler sebep olur..

 

     Kabızlığın Tedavisi

Kabızlık nasıl giderilir?

    Kabızlık tedavisinden çok kabızlığın çözümü demek daha doğru olur. Çünkü  kabızlık  çoğunlukla birtakım alışkanlıkların değiştirilmesiyle ilaç tedavisi gerekmeksizin çözülebilen bir sorundur.

Öncelikle kabızlığın sebebi bulunmalı ve sebebi ortadan kaldırmalıdır.

Beslenme tarzı: Lif bakımından zengin gıdalarla beslenmeye  ağırlık verilmeli,bol sıvı özellikle su içilmelidir. beslenme     Hangi gıdalar kabızlığa iyi gelir? Her türlü sebzede,bazı meyvelerde(kayısı,erik,armut,elma,ananas,) bol miktarda  lif vardır. Her öğünde  sebze yemeği ve salata tüketmeye çalışılmalıdır.

Eksersiz yapılması: Yaşam tarzı değişiklikleriyle fiziksel  hareket artırılmalı .Karın adelesini  güçlendiren hareketler ve yürüyüş barsak hareketlerini artırır..

Tuvalet terbiyesi:Özellikle sabah saatlerinde  hergün dışkılamak için oturmak bir süre sonra tuvalet terbiyesi kazandırır.Tuvaletten önce su içmek ve hafif eksersiz alışkanlık edinilmesine yardımcı olur.

Kabızlık giderici ilaçlar:Barsakta kitle oluşturarak,barsağa   su çekerek,dışkının yağlı olmasını sağlayıp dışkının barsakta  kolay ilerlemesini sağlayarak, barsak  hareketini artırarak kabızlığın giderilmesini sağlarlar.

Barsak hareketlerini artıran,,barsakta lif etkisiyle kitle oluşturan ve barsağa su çeken bazı bitkisel ilaçlar vardır. Sinameki otu yaygın kullanılmaktadır.Uzun süre kullanılırsa alışkanlık yapar.Yüksek dozda ve uzun süreli kullanılırsa barsakta ülser yapabilir.

Kabızlığın cerrahi tedavisi:Doğuştan olanlar ve ani gelişen kabızlıklar  genellikle cerrahi müdahale gerektirir.Erişkinde olan çok  ileri derecede barsak uzamalarında barsak kısaltılır ve uç uca eklenir. Nadiren uygulanır.

Kabızlığın neden olduğu makat hastalıkları (Anal fissür,hemoroid,anal apse ve fistül)  derecelerine göre cerrahi tedavi yapılır.Günümüzde iş hayatı sosyal hayattan fazla uzaklaşmamak için cerrahi dışı tedavilerin kullanımı yaygınlaşmaktadır.

25 Yorum

  1. Hocam selamlar basur tedavisini yaptırmam için orada kaç gün kalmam gerekiyor

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Basur olup olmadığı ve basursa derecesini bilerek uygun tedaviyi belirlemek için önce muayene olmanız gerekiyor. Lastik bantla boğma ve IRC tedavisine uygun iç hemoroidler varsa aynı gün müdahale yapılabilir. Aynı gün dönebileceğiniz gibi il dışına çıkacaksanız tedbir olsun diye 1 gün bir yakınınızda kalabilirsiniz. Ameliyat gerekirse hastanedede yapmak için randevu ve hazırlık için birkaç gün belki, hastanede de 1 gün yatmanız gerekir. Muayenede hemoroid değil de fissür tespit edilirse aynı gün botox yapılabilir. Beklemeniz gerekmez.

  2. Hocam selamlar, fissur,hemaroid vs gibi hastalıklarımızın ana sebebi kabızlık. Bende ve eminim birçok arkadaşımda olan en büyük sıkıntı dışkının uç kısmı sert ve kuru olması. günde en az 2 litre su, meyve ve sebze yiyorum. Hergün veya 2 günde bir tuvalate çıkıyorum ama sonuç yine ayni oluyor. Dışkının uç kısmı sert ve kuru oluyor buda beraberinde sıkıntıları tekrarlıyor. Buna herhangi bir öneriniz varmı acaba. iyi çalışmalar.

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Dışkının ilk kısmının sert olması dışkılamayı ertelediğinizi, beklettiğinizi gösterir. dışkı anüse geldiğinde rektumda (kalın bağırsağın son kısmı) suyu bağırsak tarafından emilir, kalın bağırsağın görevi dışkının suyunu çekmektir. Fazla bekletince de taşlaşma meydana gelir. Düzenli dışkılama alışkanlığı gerekir. Sabah saatlerinde aç karına su içmek ve hareket etmek bağırsak hareketlerini artırarak dışkılamayı kolaylaştırır. Diğer bekletme sebebi de hijyen takıntısı nedeniyle tuvalet beğenmemek ve eve saklamak. bu alışkanlıktan da vazgeçilmelidir.

  3. Merhaba,
    Bir hafta önce kadar muayene için doktora gittim ve doktorum el ile muayene ederek makat çatlağı olduğunu söyledi.Anestol krem ve Ultraproct ilaçlarını verdi. Daha düne kadar tuvalet sonrası ağlayarak çıkıyordum;hatta gün içersinde de cam kırığı hissi yaşıyordum.Bir haftadır hep sebze ve lif ağırlıklı yiyorum ancak yine aynı problemleri yaşıyordum;dün dayanamadığım için simaneki çayı içmeye başladım ve nerdeyse ishal şeklinde dışkı geliyor; iki gündür biraz olsun rahatladım.Tek korkum çayı bıraktıktan sonra tekrar aynı acıyı çeker miyim?Sanki hala içerde çatlak var gibi hissediyorum.Aktarcı çayı en fazla bir hafta içmemi söyledi bırakmaya korkuyorum. Başka bir yolu yok mu ?

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Sinameki çayı gibi ürünleri yüksek dozda ve uzun süre kullanmak barsakta ciddi ülserler,yaralar oluşturabilir. Ayrıca fissür tedavisinde ishal olmanızı da istemiyoruz.Beslenme düzeninizi lifli gıdalardan oluşturun. Bol su için,hareketinizi artırın. Uzun süreden beri kabızlık yaşayan kişilerde 1-2 günde düzgün beslenmeyle dışkılama düzelmeyebilir. Uzun süre ,devamlı uygulamak gerekir. Tedavi sürecinde doktorunuzun verdiği dışkı yumuşatıcı ilaçlar kullanabilirsiniz. Acıma korkusuyla dışkınızı da bekletmeyin,ertelemeyin.

  4. Iyigunler ben denizliden yaziyorum kizim simdi uc yasina girdi yaklasik iki yildir doktora gidiyoruz karin agrisi sikayetiyle ozellikle geceleri rahat uyuyamiyo yogun gaz oluyo yaklasik yedi ay once endoskopi yapildi gastrit teshisi bide kabizlik dediler diyet verdi doktor bide lansor on bes ml kullaniyo uc ayiyidi aralik ayinda burun akintisi hapsuruk oldu ozamandan beri karin agrisi devam ediyo arastirma hastanesine gidiyoruz bir suru test yaptilar en son genis detayli emar cekildi temiz cikti yapilan butun tetkikler normal geliyo ama biturlu karin agrisi gecmiyo asiri derecede gaz oluyo gunduz atiyo ama gce atamiyo son uc gundurde midesi agrimaya basladi napicami nereye goturecegimi sastim en son emar sonucundadoktor bu cocuk kabiz kabizligi cozunce iyilesicek dedi ama mideside boyle oldu napcaz bi yazarmisiniz rica etsem

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Bu kadar doktor görüp tetkikler yapıldıktan sonra benim yorum yazmam anlamsız ve ayıp olur. Bu konuda fikir bile veremem Çünkü benim branşım değil. Çocuklarda karın ağrısının yetişkinlerden çok farklı sebepleri vardır. Bu nedenle çocuk hastalıkları uzmanı ve çocuk cerrahisi uzmanları karar vermelidir.

  5. Merhabalar hocam iyi günler dilerim. Karnımın her tarafında olan ağrılar için uzmana gittim. Tüm batın ultrason istedi. Bugün çekindim sonuç linkini koyuyorum. Acaba bir sıkıntı varmı? Biraz panik bir insanım. Apandisitten korktum. Beni aydınlatırmısınız?

    https://i.hizliresim.com/aznWyz.png

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Karın ultrasonunda apandisit ya da başka bir hastalık düşündürecek bir durum görülmüyor. Biraz karaciğerinizde yağlanma var,kiloluysanız buna bağlı olabilir. Karın ağrısında ,özellikle apandisit gibi acil durumlarda yalnız ultrasonla teşhis konulmaz. Muayene ve anamnez her zaman olduğu gibi en önemli şeydir. (Anamnez: ağrının ne zaman,nerede,nasıl başladığı,yayıldığı,ne kadar sürdüğü,kusma gibi başka şikayetlerin olup olmadığı).Ayrıca kan tetkikleri de yapmak gerekir.Bazı durumlarda gastroskopi,kolonoskopi,tomografi gerekebilir.

  6. Merhaba doktor hanim ben 29 yasindayim iki ay once sezeryan dogum yaptim dogumdan beri kabizligim gecmedi diskilama sirasinda tam bosalma olmuyor bazande kan geliyor az miktarda bunlarin sebebi ne kotu bi hastalim mi var bu arada hamilelimin son aylarinda hemoroid oldum su anda agrim falan yok ama hemoroid devam ediyor olabilirmi cevap verirseniz cok sevinirim simdiden Teşekkürler .

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Normal doüum ya da sezeryan (farketmiyor) her ikisinde de kabızlık ,ıkınma ve makat hastalıkları sık görülüyor.Öncelikle beslenme ve dışkılama alışkanlığınızı değiştirmelisiniz.Bol sebze,salata,lifli meyveler ve bol su tüketin.Mutlaka yürüyüş yapın. en önemlisi dışkılama ihtiyacınız geldiğinde ertelemeyin,bekletmeyin. Tuvalette uzun kalmayın. Ikınmayın.

  7. Merhaba,benkabiz olmadigim halde 2 kez laksatif kullandim ve 2 aydır hala kabızım ve karnimdan sesler geliyor asiri haz oluyor ozellikle yemeklerden sonra ne yapmam gerekiyor lutfen yarfimci olu nnedne olmus olabilir?

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Kabız olmadığınız halde neden laksatif kullandığınızı anlayamadım. İlaç kullanmak yerine beslenmenizi ve yeme alışkanlığınızı değiştirerek şikayetlerinizi gidermeye çalışmalısınız. Bol sebze,salata,lifli gıdalar,bol su tüketmelisiniz. Hareketinizi artırmalısınız. Gaz için sık sık ama az miktarda yemelisiniz. Ağzınız kapalı ve çok iyi çiğneyerek ,yavaş yemek yemelisiniz. Devam ederse muayene ve ileri tetkik gerekecektir.

  8. Hocam darlık oluşmamıştı ancak son operasyonumdan sonra şöyle bir durum oluştu; sabahları wcye cıktıktan sonra aksama kadar süren bir gaita sızıntısı var. Sürekli gazlı bezle dolaşıyorum. Baska bir doktora göründüm, kendisi masaj verdi ve düzelmezse birkac ay sonra rekonstruksiyon yapılabilecegını söyledi. Yani son operasyonumda makata veya iç kaslara gevsetme yapılmış olabilir mi, ondan mı bu sızıntı oluyor? Son operasyonum basit fistül gibiydi, fistül degıl ancak cepçik demişti doktor. Doku alındı o bölgeden. Alttan doku gelip dolacak denildi. Verdiğiniz bilgiler ve ilgi alaka için cok tesekkur ederim

  9. Hocam merhaba, ben 3 kez ardarda hemoroid ameliyatı oldum bu sene içerisinde. İlki tromboze hemoroiddi, sonra da bazı komplikasyonlar oluştu şiddetli kanama gibi. Bazı şikayetlerim halen devam ediyor, tam olarak iyileşemedim. Wc sonrası ağrılarım bitti ancak her ay adet öncesi kabızlığım oluyor, bol lifli sebze meyve ağırlıklı beslenmeme rağmem. Adet öncesi dışında kabızlığım yok ancak ayda 1-2 kez de olsa sert dıskılama ve ıkınma beni çok korkutuyor. Tekrar birsey olur mu diye. Fikrinizi almak istedim, tesekkurler

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Aynı yıl 3 kez ameliyat olmak makatta darlık oluşturabilirdi,sizde olmaması güzel. Hemoroid tekrar edebilen hastalıktır. Yeniden ameliyat olmamak için de dikkat etmelisiniz. Adete yakın dönemde hareketinizi artırabilir, beslenmenize daha fazla dikkat etmelisiniz. Ancak bu konuda gerilmenize de gerek yok. Tekrar şikayetleriniz olursa erkenden ilaç tedavisi olursanız ameliyata gerek kalmaz.

  10. Iyi gunler hocam benim 1 aya yakindir büyük abdestimde sarımsı yapiskan gibi biseyler var hem karnim sertlesiyor hemde gaz oluyor ultrasona girdim kabızlıktan oluyor dedi sizce onemli bisey olabilir mi 25 yasindayim

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Bazı barsağın iltihabi hastalıklarında sümüksü,akıntılı dışkı olabilir. Bu durum bazen mikrobik enfeksiyonlardan olur ve geçicidir. Öncelikle genel cerrahi uzmanı muayene etmeli. Özellikle anoskopla muayene ile anüs,anüsün yukarısı rektumda iltihap,ülser,tümör varlığı değerlendirilir.Patoloji bulunamazsa kolonoskopi gerekebilir ve bu durumu gastroenteroloji uzmanının değerlendirmesi gerekir.

  11. Merhaba hocam ben 2 aya yakındır kabızım 22 yasındayım haplarla cıkıyorum tuvalete bunun haricinde midemde aşırı derecede ağrı var büyük abdestimde siyaha yakın doktora gitmedim ne yapmam lazım sizce teşekkürler

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Midede ağrı ve siyah dışkılama mide kaynaklı ,kanayan bir lezyon (ülser,erezyon,kanayan gastrit,tümör vs) olduğunu düşündürür. Yaşınız genç olduğundan tümör olma ihtimali az ama yine de muayene ve mide endoskopisi olmanızda fayda var. Kabızlık için bol sebze,salata,lifli meyveler,kepekli tahıl ürünleri ve bol su tüketmelisiniz. Hareketiniz artırmalısınız.Yazıda daha geniş okuyabilirsiniz. Mide şikayetinize öncelik vermelisiniz.

  12. Merhaba hocam 41 yasindayim iki aydır bi düzeliyor bi kabiz oluyorum bi haftadir da geliyo lavaboya gidene kadar geri gidiyo gibi orda kaliyo çıkarmakta zorlanıyorum.ağrı şişlik gaz sorunu filan yok sadece lavaboda sorun oluyo. Kotu bi sorun çıkmasından korkuyorum. ne yapmam gerekiyo şimdiden teşekkürler

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Dışkılama ihtiyacının gelebilmesi için öncesinde su ya da hafif bir şeyler atıştırıp hızlı hareket edin. Böylece barsaklar harekete geçer. Kronik kabızlıkta anüste duyarlılık azalmış olabilir.Bunun dışında Anüste her hangi bir hastalık olup olmadığı muayene edilmelidir. Özellikle anüsün içine bakmak için anoskop muayenesi yapılmalıdır.40 yaş üzeri hastalar,bu gibi şikayetlerde mutlaka muayene olması gerekir.Bir ishal bir kabızlık olduğundan dolayı gastroenteroloji uzmanı muayene gerekirse kolonoskopi yapmalı.

  13. Mhb hocam 56 yasindayim afrikada yasiyorumgecen yil sigil yaktirdim 4 aya once iki kere kabizli yasadim sonra hersey normal gecenlerde makatimda kizariklik gordum ne zaman olsdugunda bilgim yok piskolikmen cok rahatsiz oldum mantar supesi ilac aldim degisklik olmadi sizce sorunum nedir saygilar

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Yalnızca kızarıklık varsa muhtemelen anal dermatit dediğimiz bir durumdur. Makatınızı duru suyla yıkayın,mutlaka kurulayın.Sentetik ve dar çamaşır giymeyin.Sert vir şeki,lde kaşımayın. Küçük et benleri varsa siğiller de tekrarlamış olabilir. Siğillerin tekrar yakılması gerekir. Bu durumda imkanlarınız doğrultusunda tedavi olmalısınız. Türkiye’ye geldiğinizde yardımcı olmaya çalışırız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp Destek
İletişim Bilgileri